Popularny post marcinus Napisano Lipiec 23, 2021 Popularny post Udostępnij Napisano Lipiec 23, 2021 No cześć, kilka miesięcy wzlotów i upadków, kłótni z żoną i w końcu jest .... ESPoBOT 🙂 Robot gąsienicowy RC z kamerą FPV i chwytakiem. Sterowanie oparte o ESP32-wroom 32D. Zacząłem od Arduino, ale z uwagi na problemy z komunikacją dwustronną NRF24L01, przesiadłem się na ESP32. Napędem są 2 silniki 9Vdc z przekładnią 87:1 na podwoziu gąsienicowym z regulacją prześwitu, kontrolowane przez sterownik oparty o układ TB6612. Prędkość silników regulowana płynnie w zakresie 0-30cm/s (1km/h). Robot wyposażony w chwytak umożliwiający chwycenie detalu, podniesienie/opuszczenie z użyciem 3 serw. Kontrola zaciśnięcia chwytaka zrealizowana poprzez pomiar prądu serwa. Regulacja prędkości serw. Zainstalowana kamera 1200TVL do przekazywania obrazu fpv 5.8GHz na telefon, PC lub wyświetlacz AV. Zasięg nadajnika do 500m. Robot wyposażony w oświetlenie LED RGB. Całość zasilana z akumulatora LiPo 1800mAh 11,1V 20C i zabezpieczona bezpiecznikiem polimerowym 4A. Dodatkowo akumulator zabezpieczony programowo przed rozładowaniem. Komunikacja dwustronna z padem na częstotliwości 2.4GHz (ESP-NOW) i zasięgu do 250m. Pad wyposażony w 2 joysticki, 6 guzików, potencjometr, enkoder oraz wyświetlacz OLED 128x64 do wyświetlania parametrów urządzenia. Zasilany z akumulatora 9V 650mAh USB. 16 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Lipiec 29, 2021 Udostępnij Lipiec 29, 2021 Super! Też mi się marzy swój robocik no ale jak zwykle mało czasu. Skoro użyłeś esp to nie lepiej od razu zrobić sterowania przez wifi? Tyle że wtedy espnow byłoby jako druga opcja Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marcinus Lipiec 29, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 29, 2021 @_LM_ Mniejszy pobór prądu przy espnow. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 30, 2021 Udostępnij Lipiec 30, 2021 Poza tym jednoczesne uruchomienie espnow i wifi wymaga nieco ekwilibrystyki (kanał) a nie udało mi się nigdy połączenie esp8266 (nadajnik espnow) i esp32 z odpalonym wifi, mimo ustawienia tego samego kanału. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
_LM_ Lipiec 30, 2021 Udostępnij Lipiec 30, 2021 Właśnie. Kluczem jest ustawienie innego kanału dla wifi i innego dla esp now. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 30, 2021 Udostępnij Lipiec 30, 2021 Właśnie dlatego nazwałem to ekwilibrystyką - skąd masz wiedzieć na jakim kanale pracuje wifi? BTW. nie innego, a tego samego A i tak w połączeniu ESP8266 i ESP32 nie ma zamiaru działać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Lipiec 30, 2021 Udostępnij Lipiec 30, 2021 Na esp32 się nie znam, 8266 dopiero poznaję . W poście wcześniej chodziło mi o to że skoro fpv jest wysyłane do smartfona to i od razu można było na nim zrobić sterowanie w jednej aplikacji. Jeśli zaś chodzi o połączenie espnow to nie testowałem ze stałym połączeniem, natomiast działa bez problemu kiedy moduł "główny" (powiedzmy zarządzający) działa na przemian jako wifi sta lub odbiornik espnow. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Lipiec 30, 2021 Udostępnij Lipiec 30, 2021 to raczej nie kamera do FPV, co najwyżej RPV...;) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Lipiec 30, 2021 Udostępnij Lipiec 30, 2021 41 minut temu, _LM_ napisał: Jeśli zaś chodzi o połączenie espnow to nie testowałem ze stałym połączeniem I tym się od siebie różnimy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MasterYoda95 Sierpień 5, 2021 Udostępnij Sierpień 5, 2021 Fajna konstrukcja! Parę pytań ode mnie: Widzę, że obudowa kontrolera i obudowa elektroniki robota jest wycięta z plexi, masz dostęp do wycinarki laserowej? Z czego wykonałeś sam manipulator? Słabo widzę jego detale na zdjęciach 🙂 Czy miałeś już kamerę z odbiornikiem? Jeśli nie, to czy nie zastanawiałeś się nad wykorzystaniem w tej roli ESP32-CAM (mniejszy koszt)? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marcinus Sierpień 6, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 6, 2021 @MasterYoda95 dzięki za słowo uznania. Nie mam dostępu do lasera... kątówka, brzeszczot, pilnik ;-) Obudowa elektroniki robota to puszka elektryczna dopasowana do wymiarów płyty poliwęglanowej bazowej. Dół puchy pomalowany "szprajem" czarny mat. Kamerkę z odbiornikiem kupiłem u chińczyka w rozsądnej cenie, działa przyzwoicie :) Nadajnik "trochę" się grzeje, ale radiator i zabezpieczenie termiczne daje radę. Mam ich kilka gdybyś potrzebował :D ESP-CAM leży na półce i czeka na swoją kolej ;-) Aczkolwiek może się okazać, że przez swój gabaryt nie będzie się nadawała do tego projektu. Ramię robota wykonane jest z serw MG996R z dedykowanymi uchwytami. Nie są idealnymi serwami (luzy), ale nie jedno piwko już "tatusiowi" przyniosły :-) 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Sierpień 6, 2021 Udostępnij Sierpień 6, 2021 Dobra robota, jakiś filmik? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marcinus Sierpień 6, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 6, 2021 @SOYER dzięki. Filmik niebawem się pojawi... muszę tylko znaleźć trochę czasu, żeby go wykonać 😅 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bloodwish Październik 28, 2021 Udostępnij Październik 28, 2021 Witaj, sam jestem początkującym (zrobiłem parę kursów Forbota). Ostatnio zacząłem oprócz samej elektroniki interesować się robotyką i... taki projekt mnie zadziwia. Jestem ciekaw, ile trzeba wiedzieć, aby budować podobne rzeczy? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marcinus Październik 29, 2021 Autor tematu Udostępnij Październik 29, 2021 @Bloodwish Witaj, dzięki za słowo uznania. Trudno jest mi odpowiedzieć na Twoje pytanie... ja już trochę siedzę w elektronice i programowaniu :) ale wydaje mi się, że podstawy elektroniki, programowania, sporo chęci, "tutoriali" i kursów i spokojnie temat ogarniesz. W razie pytań, zapraszam do kontaktu. Powodzenia w przyszłych projektach! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »