Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć, 

mam pytanko odnośnie komunikacji przez USB, czy tak podłączenie z mikrokontrolerem STM32F446RET16 zapewni ze będę mógł wysyłać i odbierać dane z mikrokontrolera po USB? 

USB.JPG

Edytowano przez ADRIAN19971

Osobiście to mam w dyspozycji stm32f103 i układ łączący gniazdo usb z pinami usb stm32f103 wygląda tak

usbstm32f103.thumb.png.dde55f79eb307c4d9a147cc8d0bcaec4.png

Ponieważ usb we wszystkich stm32 jest jednakowe w związku z tym  podłączenie go gniazda też jest jednakowe.Oczywiście każde STM 32 ma swoje wyprowadzenia na pinach ale układ przez który łączy się z gniazdem jest taki sam.Tak,że dołóż trzy rezystory i będzie ok.

(edytowany)
4 godziny temu, szymonw napisał:

Ponieważ usb we wszystkich stm32 jest jednakowe

No nie jest. Starsze potrzebują rezystorów na DM/DP, nowsze nie, nowsze mają też wbudowane pullupy, starsze nie. No i jest jeszcze wersja OTG mogąca pracowac jako host. O wersjach z wbudowanym Hi-Speed PHY juz nie mowiac.

Edytowano przez kaworu
(edytowany)
3 godziny temu, kaworu napisał:

No nie jest. Starsze potrzebują rezystorów na DM/DP, nowsze nie, nowsze mają też wbudowane pullupy, starsze nie. No i jest jeszcze wersja OTG mogąca pracowac jako host. O wersjach z wbudowanym Hi-Speed PHY juz nie mowiac.

Zapomniałeś wspomnieć, że niektóre nie wymagają nawet kwarcu 😉 

Osobiście robiłem USB na  STM32L432KBU6 - dodałem dwa rezystory 0 Ohm 0603 (na wszelki wypadek) na ścieżkach, ale działałoby również bez nich (USB 1.1 FS). I to tyle z tego, co tam robiłem. Pull-up był wbudowany.

c1536401deba428abdc870caea4f1b62.thumb.png.5afc859600a088e306ac5f77fddb21fb.png

Edytowano przez H1M4W4R1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...