Skocz do zawartości

Wylutowanie gniazda zasilania Asus x541

PawelBPc

Pomocna odpowiedź

Witajcie,

Potrzebuje wylutować gniazdo zasilania z płyty głównej laptopa Asus X541 - poprzedni serwis przylutował gniazdo odwrotnie ...

Ze względu na to, że blisko lutów znajdują się jakieś elementy (nie wiem czy to diody czy rezystory), chciałbym podpytać, czy użycie hot air w tym przypadku nie uszkodzi tych małych elementów (chodzi o te blisko mikroukładu z prawej strony zdjęcia)? Da się to jakoś sensownie wylutować? 

Załączam foto, z góry dzięki za odpowiedzi! 🙂

IMG_20210901_204722.jpg

1 godzinę temu, PawelBPc napisał:

czy użycie hot air w tym przypadku nie uszkodzi tych małych elementów

Uszkodzić raczej nie, co najwyżej jak @Gieneq napisał - zwieje je. Najlepiej je przykleić, ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy hotair to najlepszy wybór patrząc na rozmiar złącza... Rozlutowanie tego hotem chwilę zajmie i nie będzie takie proste jak może się wydawać. Osobiście do takich złącz wolę starą metodę - plecionka i grot 2mm 😉 (ewentualnie rozlutownica tudzież odsysacz)

• Pomogłeś! 1

Wylutowywałem gniazdo z asusa.Porządna najzwyklejsza  lutownica 100W wystarczy.U mnie gniazdo nie chciało wyjść więc skończyło się brutalnym skutecznym działaniem.Część gniazda wyciąłem.Trzeba uważać by nie przegrzać laminatu płyty.Nie zapomnij oczyścić systemu chłodzenia łącznie z wymianą pasty termo przewodzącej .W sumie jakieś dwie godziny pracy.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Szersza więcej wyciągnie za jednym razem, dobry topnik też się przyda od biedy może być kalafonia ale gorzej się czyści, no i grot jak będziesz wylutowywał obudowę to jak najgrubszy żeby temperatura nie spadała. Jak masz hota to dobrze jest wstępnie podgrzać okolicę lutowania bowiem pola miedzi na pcb bardzo szybko odbierają ciepło. 

• Pomogłeś! 1

Udało się za pomocą hot aira - niestety z plecionką mi nie szło, muszę dużo potrenować. 

Niestety nowe gniazdo nie pasuje i muszę je zamienić, dlatego nie napiszę, czy sprzęt finalnie działa, ale mimo wszystko dzięki za pomoc i pozytywny odzew! 😀

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.