Skocz do zawartości

Drukarka Klema 250 PRO

dino29

Pomocna odpowiedź

Cześć, jakoś przeleciał mi Twój post...

W jakiej cenie znalazłeś tę drukarkę? Bo jak w cenie 20 000 [taką znalazłem w sieci] to bym się zastanowił nad jakimś Raise3D, gdyż są sprawdzone na wielu frontach. W mojej opinii nie ma co wchodzić "na żywioł" w taki sprzęt i lepiej zakupić coś, o czym jest dużo więcej informacji (i z firmy, która nie zniknie po kilku miesiącach).

Przy 10k stawiałbym na jakąś Prusę i3 (w tej cenie nawet 2 by weszły), albo spróbował znaleźć kogoś na forum, kto jest w stanie zbudować taki sprzęt. W takiej kwocie spokojnie możesz liczyć na porządną drukarkę "domowej roboty" w kinematyce CoreXY, co prawda z jednym ekstruderem, ale więcej nie jest potrzebne.

50 minut temu, ethanak napisał:

Któregoś dnia docenisz możliwość drukowania supportów z materiałów rozpuszczalnych 🙂

Jakoś do tej pory z moim projektowaniem ani razu nie musiałem używać supportów (może coś robię źle)... 😉 Ale nadal podtrzymuję zdanie, że to zależy od ceny i doświadczenia, na start wybrałbym jakiegoś Endera 3, w wersji droższej Sapphire Pro, bo taka chińska drukarka uczy ile rzeczy może się zje*** 😄 Potem można myśleć o droższym sprzęcie... Jak do firmy i ktoś ma budżet to sprawdzony sprzęt jak Raise3D (nie jestem sponsorowany) też powinien być fajny, chociaż osobiście na zapleczu firmowym mam Prusę, bo ją można rozebrać i złożyć w każdym stanie umysłowym.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

16 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Jakoś do tej pory z moim projektowaniem ani razu nie musiałem używać supportów

To, że <b>Ty</b> nie musisz nie znaczy, że w ogóle są niepotrzebne. W tej chwili drukuje mi się obudowa do czytaka - oczywiście bez supportów. Ale np. głowa lalki, w której mam zmieścić dwa serwa i mechanizm - to już nie przejdzie (to tak z własnego podwórka) i czasem zastanawiam się, czy nie dołożyć drugiego ekstrudera specjalnie na jakiś HIPS.

Jestem zadowolona z zakupu tej drukarki. Jakość wydruków jest dobra, choć cena drukarki nie jest wysoka. W porównaniu ze znanym Zortrax, to drukarki KLEMA są o połowę tańsze😯, ale jakość druku nie jest gorsza (dla mnie nawet lepsza😅)
Proces drukowania jest bardzo cichy. Moja drukarka znajduje się w biurze, więc podczas drukowania dźwięk w ogóle nie przeszkadza. 
Miałam chińskie drukarki 3D, więc mam z czym porównać 😂
Możesz śmiało kupować Klemę 😉

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Dnia 6.09.2021 o 15:40, dino29 napisał:

Zastanawiam się nad zakupem drukarki Klema 250 Pro. Wygląda bardzo interesująco, ale niewiele jest informacji na jej temat. Może ktoś ma doświadczenie w używaniu tej drukarki?

Klema dobrze radzi sobie z drukowaniem ze skomplikowanych tworzyw sztucznych (np. ABS, PC). Jeśli planujesz drukować z tych materiałów, to tanie drukarki sobie z tym raczej nie poradzą. One po prostu nie są przeznaczone do takich materiałów. Wydruki trafią do kosza.
Wiem, że ona dobrze drukuje, zarówno przy standardowych materiałach, jak i skomplikowanych. Warto zainwestować w coś wysokiej jakości, a nie tanie. Naprawa będzie kosztować znacznie więcej. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.