Skocz do zawartości

Port USB Arduino na Linux/Ubuntu?

Qcol

Pomocna odpowiedź

Hej!

Zaczynam dopiero i nie mogę odpalić komunikacji IDE z urządzeniem. Z informacji z dokumentacji i netu czytam, że powinienem mieć port ttyACM0 albo ttyUSB0 po podłączenia startowej wersji UNO R3 ale nie mam ani jednego ani drugiego. 

System wykrywa urządzenie, bo komenda lsusb daje wynik:

Bus 001 Device 016: ID 03eb:2fef Atmel Corp. atmega16u2 DFU bootloader

...a komenda dmesg | grep 03eb

[    1.300364] usb 1-1: New USB device found, idVendor=03eb, idProduct=2fef, bcdDevice= 0.00
[  369.322667] usb 1-4: New USB device found, idVendor=03eb, idProduct=2fef, bcdDevice= 0.00
[  453.478032] usb 1-1: New USB device found, idVendor=03eb, idProduct=2fef, bcdDevice= 0.00

ale ls -l /dev/tt* nie wyświetla żadnego z tych portów... 

dodałem też sudo usermod -a -G dialout <user> ale bez efektu....  co jeszcze mogę  zrobić? 

11 godzin temu, Qcol napisał:

Bus 001 Device 016: ID 03eb:2fef Atmel Corp. atmega16u2 DFU bootloader

Czy ja dobrze widzę, że wykrywa ATMegę 16U2? To wygląda jakby układ pośredniczący nie miał wgranego wsadu i wchodzi w tryb DFU.

https://store.arduino.cc/products/arduino-uno-rev3

Poczytaj FAQ: Programming. Tam masz wzmiankę o DFU i jak wgrać firmware do "translatora".

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

OK, dzięki za wskazówkę... będę kombinował 

Dla testu zainstalowałem IDE na Windows - tam też mimo instalacji sterowników w managerze urządzeń mam ATmega16u2 DFU jako Inne urządzenia z wykrzyknikiem. Wyraźnie coś nie trybi choć kupując zestaw startowy sądziłem, że wszystko będzie "out of the box" 😉   

24 minuty temu, Qcol napisał:

choć kupując zestaw startowy sądziłem, że wszystko będzie "out of the box"

@Qcol bo tak powinno być, oryginalne Arduino jakie masz w zestawie powinno działać od razu po podłączeniu i automatycznym wgraniu sterowników. Wgranie wsadu o którym pisze @H1M4W4R1 pomoże, możesz skorzystać z instrukcji DFU. Masz też prawo zgłosić reklamację w botlandzie, na pewno zostanie uznana.

hmmm... robię zgodnie z instrukcją ale mam błąd jak niżej:

sudo dfu-programmer atmega16u2 flash Arduino-usbserial-uno.hex
Error parsing the line.
Something went wrong with creating the memory image.

Ja mam UNO R3, czy zamiast Arduino-usbserial-uno.hex nie powinienem spróbować tych dwóch pozostałych?  

image.thumb.png.01f79e27987f636cec45dbac79feb2c4.png

No i każą tam zwierać piny aby zresetować, ale w tej wersji jest zaraz obok przycisk reset więc chyba nim resetuję?  

28 minut temu, Qcol napisał:

Arduino-usbserial-uno.hex

Dziwne, rev1 i rev2 miały chip FTDI, więc teoretycznie powinno działać. I to trochę dziwne, bo każdy wsad powinien się wgrać... Nie mam oryginalnej R3 by sprawdzić, więc przydałby się ktoś z lepszym doświadczeniem...

Jest progres 🙂 Dopiero teraz zajrzałem w te pobierane pliki, okazuje się że jak pobieram pliki .hex z githuba metodą prawy przycisk pobierz link to plik ma prawidłową nazwę ale  w środku ma strukturę html (!??) dlatego oczywiście błędy "Error parsing...". Dopiero jak wyświetliłem plik hex jako raw i wtedy pobieram to mają właściwą strukturę hex - wtedy firmware wgrywa się poprawnie. Widzę już port  ttyACM0, jest kontakt IDE z płytką. 

Niestety jak wgrywam pierwszy test "blink", weryfikuję plik - jest OK ale jak zrobię "Wgraj"  to co prawda zamiga RX ale potem zatrzymuje się na napisie "Wgrywanie" i ostatecznie wywala błędy jak niżej a więc diody TX już nie widzę migającej (a chyba powinienem?). 

Szkic używa 924 bajtów (2%) pamięci programu. Maksimum to 32256 bajtów.
Zmienne globalne używają 9 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 2039 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

@Qcol  Ujmę to tak, u mnie działa 😄 

Też mam UNO-R3, oryginalne, z 16U2.

image.thumb.png.f50321ecd78007f5a0c4ceabf4fa7b59.png

Musiałem wgrać sterownik bo u mnie brakowało. Znalazłem gdzieś w sieci.

image.thumb.png.0fe39d29f69c07d96d4b327e7400cdad.png

Założyłem plik z rozszerzeniem .hex. Kopiuj wklej ten hex z gita. Na początek próbowałem ten ze środka, ale coś nie ruszyło, Flip wyrzucał błąd. Ten z końca u mnie działa.

image.thumb.png.149fb3212f43d7cdf767fb067785e627.png

Po wgraniu podłącz i odłącz. Blink działa, nie ma problemu. Nie resetowałem mikrokontrolera stykając kabelkiem pin reset złącza ISP.

• Lubię! 1

Z Twoim hex też nie działa wgrywanie... z tego co czytam to chyba musiałbym jeszcze bootloader wypalić a więc potrzebuję drugą płytkę żeby zadziałała jako ISP ... tak czy tak muszę kupić drugą więc spróbuję jeszcze tego. Jak nie ruszy to pewnie reklamacja.  

Cześć,

podpinając się do tematu też mam problem z uruchomieniem Arduino UNO.

W menedżerze urządzeń mam 16U2

Schowek01.jpg.8173b6e622a3e48e81906ad71412cbe8.jpg

Po podłączeniu płytki kablem USB, uruchamiam program ATMEL Flip i nie mogę nawiązać połączenia z USB. Jak widać poniżej:

Schowek02.thumb.jpg.9a4c90f6f8f50eaccb3f4e1441e0f739.jpg

Da się to jakoś naprawić?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.