Skocz do zawartości

Port USB Arduino na Linux/Ubuntu?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej!

Zaczynam dopiero i nie mogę odpalić komunikacji IDE z urządzeniem. Z informacji z dokumentacji i netu czytam, że powinienem mieć port ttyACM0 albo ttyUSB0 po podłączenia startowej wersji UNO R3 ale nie mam ani jednego ani drugiego. 

System wykrywa urządzenie, bo komenda lsusb daje wynik:

Bus 001 Device 016: ID 03eb:2fef Atmel Corp. atmega16u2 DFU bootloader

...a komenda dmesg | grep 03eb

[    1.300364] usb 1-1: New USB device found, idVendor=03eb, idProduct=2fef, bcdDevice= 0.00
[  369.322667] usb 1-4: New USB device found, idVendor=03eb, idProduct=2fef, bcdDevice= 0.00
[  453.478032] usb 1-1: New USB device found, idVendor=03eb, idProduct=2fef, bcdDevice= 0.00

ale ls -l /dev/tt* nie wyświetla żadnego z tych portów... 

dodałem też sudo usermod -a -G dialout <user> ale bez efektu....  co jeszcze mogę  zrobić? 

11 godzin temu, Qcol napisał:

Bus 001 Device 016: ID 03eb:2fef Atmel Corp. atmega16u2 DFU bootloader

Czy ja dobrze widzę, że wykrywa ATMegę 16U2? To wygląda jakby układ pośredniczący nie miał wgranego wsadu i wchodzi w tryb DFU.

https://store.arduino.cc/products/arduino-uno-rev3

Poczytaj FAQ: Programming. Tam masz wzmiankę o DFU i jak wgrać firmware do "translatora".

• Pomogłeś! 1

OK, dzięki za wskazówkę... będę kombinował 

Dla testu zainstalowałem IDE na Windows - tam też mimo instalacji sterowników w managerze urządzeń mam ATmega16u2 DFU jako Inne urządzenia z wykrzyknikiem. Wyraźnie coś nie trybi choć kupując zestaw startowy sądziłem, że wszystko będzie "out of the box" 😉   

24 minuty temu, Qcol napisał:

choć kupując zestaw startowy sądziłem, że wszystko będzie "out of the box"

@Qcol bo tak powinno być, oryginalne Arduino jakie masz w zestawie powinno działać od razu po podłączeniu i automatycznym wgraniu sterowników. Wgranie wsadu o którym pisze @H1M4W4R1 pomoże, możesz skorzystać z instrukcji DFU. Masz też prawo zgłosić reklamację w botlandzie, na pewno zostanie uznana.

hmmm... robię zgodnie z instrukcją ale mam błąd jak niżej:

sudo dfu-programmer atmega16u2 flash Arduino-usbserial-uno.hex
Error parsing the line.
Something went wrong with creating the memory image.

Ja mam UNO R3, czy zamiast Arduino-usbserial-uno.hex nie powinienem spróbować tych dwóch pozostałych?  

image.thumb.png.01f79e27987f636cec45dbac79feb2c4.png

No i każą tam zwierać piny aby zresetować, ale w tej wersji jest zaraz obok przycisk reset więc chyba nim resetuję?  

28 minut temu, Qcol napisał:

Arduino-usbserial-uno.hex

Dziwne, rev1 i rev2 miały chip FTDI, więc teoretycznie powinno działać. I to trochę dziwne, bo każdy wsad powinien się wgrać... Nie mam oryginalnej R3 by sprawdzić, więc przydałby się ktoś z lepszym doświadczeniem...

Jest progres 🙂 Dopiero teraz zajrzałem w te pobierane pliki, okazuje się że jak pobieram pliki .hex z githuba metodą prawy przycisk pobierz link to plik ma prawidłową nazwę ale  w środku ma strukturę html (!??) dlatego oczywiście błędy "Error parsing...". Dopiero jak wyświetliłem plik hex jako raw i wtedy pobieram to mają właściwą strukturę hex - wtedy firmware wgrywa się poprawnie. Widzę już port  ttyACM0, jest kontakt IDE z płytką. 

Niestety jak wgrywam pierwszy test "blink", weryfikuję plik - jest OK ale jak zrobię "Wgraj"  to co prawda zamiga RX ale potem zatrzymuje się na napisie "Wgrywanie" i ostatecznie wywala błędy jak niżej a więc diody TX już nie widzę migającej (a chyba powinienem?). 

Szkic używa 924 bajtów (2%) pamięci programu. Maksimum to 32256 bajtów.
Zmienne globalne używają 9 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 2039 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding

@Qcol  Ujmę to tak, u mnie działa 😄 

Też mam UNO-R3, oryginalne, z 16U2.

image.thumb.png.f50321ecd78007f5a0c4ceabf4fa7b59.png

Musiałem wgrać sterownik bo u mnie brakowało. Znalazłem gdzieś w sieci.

image.thumb.png.0fe39d29f69c07d96d4b327e7400cdad.png

Założyłem plik z rozszerzeniem .hex. Kopiuj wklej ten hex z gita. Na początek próbowałem ten ze środka, ale coś nie ruszyło, Flip wyrzucał błąd. Ten z końca u mnie działa.

image.thumb.png.149fb3212f43d7cdf767fb067785e627.png

Po wgraniu podłącz i odłącz. Blink działa, nie ma problemu. Nie resetowałem mikrokontrolera stykając kabelkiem pin reset złącza ISP.

• Lubię! 1

Z Twoim hex też nie działa wgrywanie... z tego co czytam to chyba musiałbym jeszcze bootloader wypalić a więc potrzebuję drugą płytkę żeby zadziałała jako ISP ... tak czy tak muszę kupić drugą więc spróbuję jeszcze tego. Jak nie ruszy to pewnie reklamacja.  

@Qcol czasami tak się zdarza, jak pisałem Arduino jest bardzo prostą płytką i tam naprawdę nie powinno być problemów. Daj znać jak uda się ze zgłoszeniem.

• 1 rok później...

Cześć,

podpinając się do tematu też mam problem z uruchomieniem Arduino UNO.

W menedżerze urządzeń mam 16U2

Schowek01.jpg.8173b6e622a3e48e81906ad71412cbe8.jpg

Po podłączeniu płytki kablem USB, uruchamiam program ATMEL Flip i nie mogę nawiązać połączenia z USB. Jak widać poniżej:

Schowek02.thumb.jpg.9a4c90f6f8f50eaccb3f4e1441e0f739.jpg

Da się to jakoś naprawić?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...