Skocz do zawartości

Kontrolowanie z poziomu Arduino czegoś w rodzaju zasilacza regulowanego 6-12V

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej,

Jestem po kursach z Forbota, składam sobie małe zabawki z Arduino, Raspberry, ESP8266 i gotowymi modułami (nie ma w tym za wiele czystej elektroniki) i dopóki mnie wyobraźnia bardzo nie pociągnie to jakoś sobie radzę z projektami.

Dziś jednak wymyśliłem coś do czego nie wiem jak podejść.

Mam diodę LED 12V 1A (konkretnie to taśmę LED), chciałbym sterować jej jasnością poprzez regulację dostarczanego napięcia w zakresie 6-12V. Czy jest jakiś gotowy moduł, który przyjmie z mikrokontolera np. sygnał PWM albo dowolna inna forma komunikacji, żeby sterować napięciem wyjściowym w podanym wyżej zakresie? Podejrzewam, że coś się znajdzie.

Jeżeli trzeba budować coś od zera to proszę o jakieś wskazówki od czego zacząć.

@dzek69 witam serdecznie 🙂 

Możesz spróbować zrobić sterowanie na kluczu tranzystorowym. Używasz PWM, który podajesz na układ kluczujący (włączający/wyłączający przepływ prądu przez LED). Napięcie na wejściu klucza jest niemniejsze od napięcia maksymalnego jaki ma być czyli te 12V. Regulując wypłenieniem regulujesz średni przepływ prądu przez tranzystor -> średni spadek napięcia o który pytasz.

Ogólnie nie jest to trudne, ale problem pojawi się w doborze tranzystora, musi być nie tylko na te napiecie i prąd ale też musi mieć możliwe niski próg przełączenia zwłaszcza jak chcesz sterować tym z ESP (3,3V). Wtedy najlepiej daj kombinację tranzystor BJT który steruje MOSFETem, albo MOSFET ze scalonym kontrolerem.

• Lubię! 1

Poczytaj o takich mosfetach jak..IRF520/530/540, z tego co wyczytalem to 530 dobrze sobie radzi z pwm z zasilania 3.3v na mikrokontrolerze...mialem tego 520 do silnika dc takiego dosc sporego to strasznie sie grzal...(silnik od rc) takze musisz poczytac, ale napewno cos znajdziesz...

Lepiej tranzystory logic level z końcówką "L" zamiast f. No i przy wysokich częstotliwościach pwm i dużych prądach potrzeba układu sterowania bramki

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...