Skocz do zawartości

Oczyszczacz powietrza, potrzebna pomoc w kompletowaniu komponentów

_LM_

Pomocna odpowiedź

No właśnie. Temat jak co roku wraca na tapetę, a ponieważ odkładałem ten projekt już tyle czasu, uznałem że niema na co czekać i trzeba zabrać się za robotę. Pomieszczenie gdzie filtr miałby pracować ma 25m2 ale jest mocno zanieczyszczone ze względu że za oknem jest dość ruchliwa ulica. A więc mam kilka pytań:

Jaki filtr wybrać? Chodzi o to że niemal każdy producent ma napisane że jego filtr jest najlepszy i tylko ten się sprawdzi.

Jaki "napęd" w sensie wentylatora, kanałowy? Coś innego? 

Sterowanie: smartfon, czy jakiś prosty wyświetlacz to najmniejszy problem. Z resztą jest to jeden z powodów dla których chcę to zbudować samemu, raz że pokój to nie dyskoteka i nie potrzeba mi milionów lampeczek statusu, dwa, komercyjne urządzenia zbyt wiele informacji chcą ode mnie i o sposobie w jaki używam ich urządzenia. Trzy teraz niemal wszystko ma "smart" w nazwie co magicznie zwiększa cenę jakby nie wiem co tam za komputer siedział. Także proszę o kilka wskazówek zanim wydam kasę na filtr który jest drogi tylko dla tego że ma logo 🙂

Edytowano przez _LM_

Trudno mi doradzać co do filtru. Ale mój oczyszczacz/nawilżać ma przed filtrem bardzo drobną siateczkę z żyłek - zatrzymuje bardzo dużo kurzu. Da się łatwo zdjąć i odkurzyć. Filtr się nie zapycha kurzem tak szybko...

• Lubię! 1

3 godziny temu, _LM_ napisał:

Także proszę o kilka wskazówek zanim wydam kasę na filtr który jest drogi tylko dla tego że ma logo 🙂

Do filtrowania cząstek stałych najlepszy jest filtr HEPA, tutaj możesz kupić najtańszy do odkurzacza (lub samochodu) i powinien zdać egzamin... Podobnie jak stosuje się przy budowie komór do drukarek 3D / laserów. Taki filtr z reguły nie zatrzymuje związków chemicznych.

Co do tlenków siarki/azotu można spróbować z wodą, ale może wyjść jeszcze gorzej niż jest... NO + H2O bez udziału tlenu z tego co pamiętam kończy jako amoniak... A on też nie jest zbyt fajny (zwłaszcza zapach 😄).

3NO2 + H2O -> 2HNO3 + NO
SO2 + H2O -> H2SO3
4NO + 2H2O + 3O2 -> 4HNO3
4NO + 6H2O -> 4NH4 + 5O2

Czyli imo woda jest warta spróbowania, ale może to się źle skończyć 😞 

Z reguły specjalistyczne filtry są bardzo zaawansowane technologicznie i zawierają kilkanaście warstw chemikaliów by oczyścić wszystkie składniki...

Z szkodliwych związków zostaje CO oraz benzen... Ale na to pomysłu nie mam...

Najlepsze rozwiązanie: uszczelnić okno 😄 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

2 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Co do tlenków siarki/azotu można spróbować z wodą, ale może wyjść jeszcze gorzej niż jest... NO + H2O bez udziału tlenu z tego co pamiętam kończy jako amoniak... A on też nie jest zbyt fajny (zwłaszcza zapach 😄).

To już wiem skąd ten "zapaszek" w komunikacji miejskiej zwłaszcza jak ktoś tuszuje swój smród tanimi perfumami 😉 

To teraz pytanie bardziej techniczne: powiedzmy że mam już gotowy prototyp i chciałbym znać aktualny przepływ powietrza w moim wynalazku. Zastanawiam się nad użyciem czujnika ciśnienia wewnątrz komory filtra oraz czujnika referencyjnego na zewnątrz. (póki co nie wiem jakich czujników użyję, muszę rozeznać temat) No i teraz: czy i jak według wartości pobranych z czujników mogę obliczyć ilość przepompowanego powietrza? 

14 minut temu, pmochocki napisał:

Trudno mi doradzać co do filtru.

Ok a jakbyś rozwiązał sprawę wentylatora? Szukam łazienkowych kanałowych, od biedy zastosuję turbinę z passata 😼 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

14 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

No jak to w praktyce miałoby wyglądać? Przepuścić odfiltrowane powietrze przez parę wodną?

20 minut temu, _LM_ napisał:

jakbyś rozwiązał sprawę wentylatora? Szukam łazienkowych kanałowych, od biedy zastosuję turbinę z passata 😼

No nie wiem... Ani jedno, ani drugie rozwiązanie nie brzmi zbyt cicho. O ile pod prysznicem, czy w samochodzie przy radiu szum nie przeszkadza tak bardzo, to wieczorem czy w nocy fajnie by było aby szum był minimalny na wolnych obrotach. Może jakiś wentylator do wydmuchiwania powietrza z obudowy komputera... Ale należy podkreślić, że się na tym zupełnie nie znam. 

4 minuty temu, pmochocki napisał:

No nie wiem... Ani jedno, ani drugie rozwiązanie nie brzmi zbyt cicho

Nieno, z tą turbiną z passata to taki mój głupi żart 😉 W nocy nie będzie to pracowało, myślę że głównie przez godziny dzienne kiedy okno jest uchylone.

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

No jak to w praktyce miałoby wyglądać? Przepuścić odfiltrowane powietrze przez parę wodną?

Jeżeli wpuścisz powietrze do wody (bezpośrednio jak np. w akwarium) to powinno się odfiltrować i wynurzyć poprzez bąbelki. Jedyny problem to hałas, ale raczej wentylator będzie głośniejszy.

To teraz pytanie bardziej techniczne: powiedzmy że mam już gotowy prototyp i chciałbym znać aktualny przepływ powietrza w moim wynalazku. Zastanawiam się nad użyciem czujnika ciśnienia wewnątrz komory filtra oraz czujnika referencyjnego na zewnątrz. (póki co nie wiem jakich czujników użyję, muszę rozeznać temat) No i teraz: czy i jak według wartości pobranych z czujników mogę obliczyć ilość przepompowanego powietrza? 

Z ciśnieniem może być problem... Możesz je zmierzyć wyłącznie jak masz zamknięty zbiornik (albo bardzo małą możliwość oddawania płynu ze zbiornika). A co do ilości przepompowanego powietrza to istnieje coś takiego jak anemometr. Bardziej zaawansowane modele mierzą CFM (stopy sześcienne na minutę), więc całkując wykres CFM w czasie otrzymujesz ilość powietrza, a konstrukcja anemometru jest banalna 😉 

To już wiem skąd ten "zapaszek" w komunikacji miejskiej zwłaszcza jak ktoś tuszuje swój smród tanimi perfumami 😉 

Akurat perfumy robi się na etanolu, a nie na amoniaku... Jest zbyt szkodliwy dla skóry 😉 

Ok a jakbyś rozwiązał sprawę wentylatora? Szukam łazienkowych kanałowych, od biedy zastosuję turbinę z passata 😼 

Ja myślę nad zbudowaniem sobie stanowiska z porządnym odciągiem i raczej zastosuję wentylator klimatyzacyjny 😉 Albo możesz zajrzeć do Nikodema Bartnika 😉 

7 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Akurat perfumy robi się na etanolu, a nie na amoniaku... Jest zbyt szkodliwy dla skóry 😉 

Chodziło mi o związki które powstają z reakcji z wodą na skórze, mniejsza o to.

10 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Ja myślę nad zbudowaniem sobie stanowiska z porządnym odciągiem i raczej zastosuję wentylator klimatyzacyjny 😉

Problem w tym że kiedy zrobisz wydajny wyciąg, to powietrze w pomieszczeniu i tak musi się jakoś uzupełniać a więc koło się zamyka. Rozumiem że w twoim przypadku ma to większy sens ze względu na to że pracujesz z chemikaliami.

15 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Albo możesz zajrzeć do Nikodema Bartnika 😉 

oki 🙂

Ja to zrobiłem tak: https://forbot.pl/forum/topic/15995-oczyszczacz-powietrza/

Wydaje mi się, że nic prostszego niż wentylator do PC+okrągły filtr+przejściówka nie znajdziesz. U mnie działa, olewam czujnik bo uważam ze jest to bez sensu i zimą włączam wieczorem i wyłączam rano. Ale w sumie mógłby chodzić cały czas, jak nie ma brudnego powietrza to filtr się nie zużywa, a jak jest to wiadomo że oczyszczacz działa i oczyszcza. Wiosną można przedmuchać filtr kompresorem i zobaczyć mgłę pyłu który zebrał.
Na Githubie mam jeszcze uboższą wersję firmware w C++, stabilniej działająca ale nie chciało mi się robić wszystkich funkcji.

Edytowano przez Harnas

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.