Skocz do zawartości

[Praca] Zdalne otwieranie zamka

Pomocna odpowiedź

Witam,

zlecę zaprojektowanie systemu pozwalającego zdalnie otwierać i zamykać elektrozaczep/zamek elektromagnetyczny.

Jakbym ja to widział:

W urządzeniu zamontowany jest zamek z elektrozaczepem, który potrzebuję otwierać zdalnie ( via WWW ). Zatem z urządzeniem będę musiał łączyć się przez sieć i na początku całego systemu będzie router z kartą sim. Następnie wydaje mi się, że powinien znaleźć się jakiś układ, który obsłuży zapytanie wysłane przez sieć i otworzy elektrozaczep. Najlepiej jakby układ był z routerem połączony za pomocą ethernetu tak żebym nie musiał generować sieci wifi (ale nie jest to wymagane). Do routera po kablu będzie również podpięta kamera. Zależałoby mi też żeby do układu można było podpiąć jakiś miernik temperatury, którego wskazania też byłbym w stanie uzyskać za pomocą zapytania WWW.

Nie jest to moja działka i nie mam pomysłu jak połączyć PHP z otwieraniem elektrozaczepu dlatego chętnie to komuś zlecę.

Potrzebuję żeby ktoś mi przedstawił działający prototyp na żywo i zaprezentował, że rzeczywiście to działa. Oczywiście na wszystko spiszemy umowę.

Dnia 20.12.2021 o 19:29, michalwolniak napisał:

Najlepiej jakby układ był z routerem połączony za pomocą ethernetu tak żebym nie musiał generować sieci wifi (ale nie jest to wymagane).

Opcje są dwie:

• Raspberry Pi 4 (lub inny SBC)
  • STM32 ze sprzętowym ETH
  • Arduino lub inny mikrokontroler z modułem ETH podłączonym po SPI

Tylko są problemy z dostępnością dwóch pierwszych, a w trzecim przypadku niestety PHP nie ma opcji bytu, zostają same GET'y (ew. POST'y, ale to już więcej zabawy)...

Teoretycznie najtańsza opcja to Arduino sterujące tranzystorem (który kontroluje elektrozaczep) do którego (Arduino) podłączony jest moduł ETH oraz czujnik temperatury - MAX6675 z termoparą lub DS18B20[/+]

• Arduino (klon) lub Raspberry Pi Pico - 20 PLN
  • Moduł ETH - 25 PLN
  • Czujnik temperatury (w osłonce 😉) - 10 PLN // MAX6675 - ~20 PLN
  • Tranzystor i inne "badziewie" - 5 PLN

W sumie "samoróbka" wyszłaby Cię w częściach jakieś 60 PLN... Do wszystkiego są gotowe biblioteki i ogrom poradników na YouTube 😉 Polecamy spróbować samodzielnie, to nie jest skomplikowane, a jak będziesz miał problem daj nam znać to pomożemy 😉 

8 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Raspberry Pi 4 (lub inny SBC)

Używany RPi B/B+, do tego nie trzeba szesnastu rdzeni i 32 GB RAM. Na fabecuku w grupie RPi często-gęsto pojawiają się ogłoszenia o sprzedaży czegoś takiego. Nie ma problemu z DS-ami (mam na tym trzy termometry).

No i PHP działa 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.