Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Zawsze omija...a jak jest spelniony to if wykona sie raz, wychodzi i znow wchodzi....a while jak spelniony to wchodzi raz i caly czas siedzi tylko w while dopoki warunek przestanie byc spelniony...

Ech... popełniłem kiedyś artykuł o tym jak działają if i while... ale po co go czytać? Lepiej zapytać na forum, może ktoś czytał i opowie?

Dobra, do rzeczy: kurs arduino zaliczony?

3 godziny temu, ethanak napisał:

Lepiej zapytać na forum, może ktoś czytał i opowie?

Tutaj jest napisane, że forum własnie do tego służy;), ale wszystko zależy na jakie forum trafisz i na jakiego użytkownika:)

Forum to nie jest proxy do googla, mana czy w ostatecznych przypadkach forumowej wyszukiwarki.

Nikt Ci nie broni robić za interfejs... ale jesteś pewien, że komukolwiek w tym pomagasz?

• Lubię! 1

Ja powiem tak...szybka odpowiedz( bez wnikania w przyczyne) pomaga w rozwiazaniu aktualnego problemu, ale jednoczesnie czesto sprawia ze w przyszlosci tych problemow jest znacznie wiecej...😉

A fakt jest taki ze kazdy ma obowiazek przeczytac chociaz minimum o danym jezyku i rozumiec o co kaman...a jak wtedy jest problem to mozna pytac...

Nie zgodzę się z Wami drodzy koledzy. Właśnie po to jest forum by ze sobą rozmawiać, zadawać pytania, odpowiadać, pokazywać gdzie i jak szukać odpowiedzi. Jednak to zupełnie nie znaczy, że pytający ma mieć w "głębokim poważaniu" to w jaki sposób te pytania zadaje, a odpowiadający w jaki sposób odpowiada. Szanujmy się. 

• Lubię! 2
12 minut temu, SOYER napisał:

Nie zgodzę się z Wami drodzy koledzy. Właśnie po to jest forum by ze sobą rozmawiać, zadawać pytania, odpowiadać, pokazywać gdzie i jak szukać odpowiedzi.

I masz racje😉 nikt z wiedza sie nie urodzil...kazdy musial sie nauczyc...wazne jest to czy pytajacy podjal taka probe...bo czesto sie zdarza (nie mowie ze akurat tu i teraz) pytajacy nie przeczytal kompletnie nic i pyta czemu kod nie dziala, a nie zna nawet funkcji nawiasow czy srednika...

• Lubię! 1

Pytanie wbrew pozorom nie było takie banalne biorąc pod uwagę, że pyta początkujący. On nie pytał co robią te pętle, tylko jak zachowuje się program napotykając if z niespełnionym warunkiem. Wierzcie mi, naprawdę trudno to na początku załapać, że ten program cały czas leci w kółko jak szalony i do końca nie wiadomo jak i czemu w pewnych miejscach się zatrzymuje lub nie. Ta świadomość przychodzi z czasem.

Zapomniał byk jak cielęciem był.

• Lubię! 1
(edytowany)
7 minut temu, SOYER napisał:

Zapomniał byk jak cielęciem był.

Nie uwierzysz @SOYER ale wlasnie mialem napisac ze ja nie jestem tym powyzej..😁hehe

Ps...a tam chyba poprawka mala bo w przyslowiu jest wol..."zapomnial wol jak cieleciem byl"

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

Już to kiedyś pisałem, że dla mnie była to najtrudniejsza rzecz uświadomić to sobie jak to pędzi w kółko i ile to rodzi komplikacji w głowie przyzwyczajonej do listy koniecznych zadań czytanej wolno,  jeden raz, z góry na dół.

Za radą kolegi zrobiłem też "szybki" eksperyment z próbą wyszukania tego artykułu @ethanako pętlach przy pomocy forumowej szukajki. Poległem.

Choć do sedna pytania to i w googlu nie znajdziecie odpowiedzi tak szybko.

(edytowany)
18 minut temu, farmaceuta napisał:

Ps...a tam chyba poprawka mala bo w przyslowiu jest wol..."zapomnial wol jak cieleciem byl"

Faktycznie sprawdziłem, zrobiłem byka nie pisząc wół😁

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 1
(edytowany)
1 godzinę temu, SOYER napisał:

Faktycznie sprawdziłem, zrobiłem byka nie pisząc wół😁

Byk czy wol...to buhaj i to buhaj ..😁

1 godzinę temu, SOYER napisał:

Już to kiedyś pisałem, że dla mnie była to najtrudniejsza rzecz uświadomić to sobie jak to pędzi w kółko 

Akurat to mi dosyc szybko weszlo do glowy, ale dlugi czas mialem bledne zalozenia co do for...nie moglem sobie uswiadomic czemu gdy w petli robie 10 obiegow to po wyjsciu z petli zmienna miala wartosc 11...🤔 Bez kitu...czytalem dziesiatki artykolow ale tylko w jednym bylo wyjasnione w jakiej kolejnosci wykonuja sie dane czynnosci i wtedy zalapalem odrazu...wczesniej myslalem ze po sprawdzeniu poprawnego warunku nastepuje inkrementacja...😅 Zle zalozenia...😉

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...