Skocz do zawartości

Stabilizator napięcia LM7805 do zasilania ESP32

arek1996

Pomocna odpowiedź

Witam,

Mam zasilacz impulsowy na 12V i chciałem zasilić nim ESP32 podłączając pod VIN. Stabilizator napięcia LM7805 da rade zbić napięcie z 12 do 5 żeby zasilić esp32 czy esp pobiera za duży prąd? Jeszcze pytanie o EPS32 czy może być zasilany jak arduino napięciem 7-12V? 

Edytowano przez arek1996

No nie! Czytalem chat...😕 Ja rozumiem pomylic bieguny, no ale nie do informowac sie co na jakich napieciach lata? Taki jest koszt pospiechu (spalone plytki)...tzn ESP32 jako plytka (devkit v1 np) a nie sam modul chodzi tez z wyzszego napiecia (ma swoj stabilizator) no ale jak pod pin 3.3 podpiales 5v to trupy...wiadomo 

Tutaj link opisu zasilania tych wynalazkow...https://techexplorations.com/guides/esp32/begin/power/

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ogólnie to jest to podpięte pod ledy wysokiej mocy, i ze starym wemos D1 R1 smiga aż miło, do tego podpięty jest mosfet IRL540NPBF i wszystko działa ale jak dalej pod ESP32 to zaczynają się palić w losowych momentach. Są do wspólnej masy, ale planuje zrobić separacje galwaniczną czekam na transoptory

3 minuty temu, arek1996 napisał:

Czym się różni podpięcie pod 5V a pod vin do esp?

W tych plytkach ktore podales nie masz pinu 5v...tylko Vin/3.3v

Te plytki maja swoj stabilizator i mozesz na Vin podpiac cos z zakresu 5-12v (nie sprawdzalem)

4 minuty temu, arek1996 napisał:

ESP32, może to być kwestia programu? na ESP8266 wemos jest dużo prostszy skrypt 

Raczej watpie...choc ja bym sprobowal te plytki zasilic pinem 3.3v...te stabilizatory (1117) sa poprostu kiepskie i byc moze one Ci padly...🤔

2 minuty temu, farmaceuta napisał:

W tych plytkach ktore podales nie masz pinu 5v...tylko Vin/3.3v

Te plytki maja swoj stabilizator i mozesz na Vin podpiac cos z zakresu 5-12v (nie sprawdzalem)

Raczej watpie...choc ja bym sprobowal te plytki zasilic pinem 3.3v...te stabilizatory (1117) sa poprostu kiepskie i byc moze one Ci padly...🤔

Jak sprawdzić czy to stabilizator? Pod ESP8266 działa dobrze, multimetr pokazuje równe 5V do niego są dwa kondensatory jak w kursie pisali więc powinno być ok

4 minuty temu, arek1996 napisał:

Jak sprawdzić czy to stabilizator?

A jakie jest napięcie na pinie 3.3V po podłączeniu np. do USB?

BTW ESP8266 też jest zasilany 3.3V i na płytce jest stabilizator.

6 minut temu, arek1996 napisał:

Jak sprawdzić czy to stabilizator? 

9 minut temu, farmaceuta napisał:

choc ja bym sprobowal te plytki zasilic pinem 3.3v...

Poprostu pomijasz stabilizator...jak jakis kod zadziala to znaczy ze stabilizator zezarlo...

Z reguły jest tak, bo wgrywam kod na access point, że po podłączeniu do USB nie wykrywa kontrolera ale dioda się świeci i można wejść na jego stronę, emituje sygnał wifi,  ale znowu nie reaguje na żadne zmiany stanu na pinach. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.