Krawi92 Napisano Kwiecień 18, 2022 Udostępnij Napisano Kwiecień 18, 2022 Hejka, dziś zacząłem się bawić troche ESP, proste miganie diodą itp działa. Wgrałem kilka przykładów typu "Hello from esp8266" lub zapalanie diody z przeglądarki, tylko że to wszystko działa tylko w obrębie mojej sieci WIFI. Ja mogę się połączyć, ale gdy wysyłam link komuś z zewnątrz to nie... Ktoś trochę naprowadzi ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Kwiecień 18, 2022 Udostępnij Kwiecień 18, 2022 3 minuty temu, Krawi92 napisał: gdy wysyłam link komuś z zewnątrz to nie A jaki link wysyłasz? Bo jeśli coś w stylu 192.168.x.y to raczej wątpliwe aby ktoś z zewnątrz się podłączył 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krawi92 Kwiecień 18, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 18, 2022 No właśnie taki 😄 A jaki powinienem ? Niestety webmastering, sieci itp to kolejna nowość, o której musze poczytać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Kwiecień 18, 2022 Udostępnij Kwiecień 18, 2022 To jest link do urządzenia w sieci lokalnej, i tylko z sieci lokalnej będzie widoczny. Niestety - trochę o sieciach musisz poczytać (np. co to jest NAT, wystarczy ogólnie, zasady a nie techniczne szczegóły). W pewnych przypadkach możesz wystawić jakiś port swojego ESP na zewnątrz (chociaż to średnio dobry pomysł, ale na chwilę żeby się kumplowi pochwalić może być), zależy to od Twojego ISP. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Krawi92 Kwiecień 18, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 18, 2022 Generalnie mój zamysł był taki, żebym mógł np z pracy wejść na stronę i przykład:sprawdzić temp gdzieś w domu, włączyć światło itp. Totalna dowolność. Inna sprawa że możliwosc sterowania czymś itp musiałbym mieć tylko ja, ale to już dalsza kwestia. Na razie tylko chcialem się pobawić, że ktoś tam by mi włączył czy zgasił Leda, z przeglądarki 🙃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Kwiecień 18, 2022 Udostępnij Kwiecień 18, 2022 Przed chwilą, Krawi92 napisał: Generalnie mój zamysł był taki, żebym mógł np z pracy wejść na stronę i przykład:sprawdzić temp gdzieś w domu, włączyć światło itp. No to: a) Czy masz zewnętrzny adres IP? b) Jeśli tak, czy adres jest stały (prywatny) czy zmienny? c) Jeśli zmienny, poczytaj o dyndns; jeśli stały nie musisz. d) Jeśli masz ten zewnętrzny adres, czy masz dostęp do swojego routera i możesz przekierować port? e) Jeśli tak, to możemy się dalej bawić. Jeśli nie... no cóż, co prawda jest to w pewnym stopniu możliwe, ale nie bezpośrednio. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krawi92 Kwiecień 18, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 18, 2022 Może odpowiem w skrocie na wszystkie pytania. Korzystam z hotspot, ponieważ w domu nie posiadam sieci WiFi. Więc adres IP jest stały. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Kwiecień 18, 2022 Udostępnij Kwiecień 18, 2022 1 minutę temu, Krawi92 napisał: Więc adres IP jest stały. Ale nie zewnętrzny - czyli najważniejszy warunek nie jest spełniony. Pobaw się na razie tym co możesz, a potem spróbuj np. Blynk. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krawi92 Kwiecień 18, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 18, 2022 A jeśli bym chciał zapoznać się z podstawami sieci, protokoły, no tak od 0,bo powiedzmy że taki jest mój stan wiedzy, to w jakiej kolejności powinienem zacząć? Bo narazie to ciężko mi o coś pytać, nawet w sumie nie wiem o co 🙃 a nawet jak ktoś coś odpowie to pewnie i tak nie zrozumiem Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Kwiecień 18, 2022 Udostępnij Kwiecień 18, 2022 Hm... nawet nie będę próbował odpowiedzieć na takie pytanie, ja zaczynałem ponad ćwierć wieku temu i materiały były nieco inne 😞 Załóż o tym wątek, pewnie ktoś się odezwie! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Kwiecień 18, 2022 Udostępnij Kwiecień 18, 2022 3 godziny temu, Krawi92 napisał: to w jakiej kolejności powinienem zacząć? No to może zobacz tutaj. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krawi92 Kwiecień 18, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 18, 2022 Nie bardzo rozumiem anegdotę, mam narazie zacząć od prostych rzeczy i dać spokój z resztą? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Kwiecień 18, 2022 Udostępnij Kwiecień 18, 2022 Przyznam się że też nie rozumiem, ale... Przed chwilą, Krawi92 napisał: mam narazie zacząć od prostych rzeczy z tym się absolutnie zgadzam 1 minutę temu, Krawi92 napisał: i dać spokój z resztą? Najpierw opanuj te proste, a potem zajmij się resztą. W drugą stronę to nienajlepszy pomysł 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Kwiecień 18, 2022 Udostępnij Kwiecień 18, 2022 3 godziny temu, Krawi92 napisał: Bo narazie to ciężko mi o coś pytać, nawet w sumie nie wiem o co 🙃 a nawet jak ktoś coś odpowie to pewnie i tak nie zrozumiem Mialem tak, mam tak i pewnie tak mial bede😅 tak ze nie przejmuj sie👍 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Krawi92 Kwiecień 18, 2022 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 18, 2022 No dobra to podziałam sobie lokalnie, na początek jak chyba większość prosta stacja pogodowa itp. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »