Skocz do zawartości

Pierwsze kroki z NodeMcu v3

Krawi92

Pomocna odpowiedź

Hejka, dziś zacząłem się bawić troche ESP, proste miganie diodą itp działa. Wgrałem kilka przykładów typu "Hello from esp8266" lub zapalanie diody z przeglądarki, tylko że to wszystko działa tylko w obrębie mojej sieci WIFI. Ja mogę się połączyć, ale gdy wysyłam link komuś z zewnątrz to nie... Ktoś trochę naprowadzi ?

3 minuty temu, Krawi92 napisał:

gdy wysyłam link komuś z zewnątrz to nie

A jaki link wysyłasz? Bo jeśli coś w stylu 192.168.x.y to raczej wątpliwe aby ktoś z zewnątrz się podłączył 😉

To jest link do urządzenia w sieci lokalnej, i tylko z sieci lokalnej będzie widoczny. Niestety - trochę o sieciach musisz poczytać (np. co to jest NAT, wystarczy ogólnie, zasady a nie techniczne szczegóły). W pewnych przypadkach możesz wystawić jakiś port swojego ESP na zewnątrz (chociaż to średnio dobry pomysł, ale na chwilę żeby się kumplowi pochwalić może być), zależy to od Twojego ISP.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Generalnie mój zamysł był taki, żebym mógł np z pracy wejść na stronę i przykład:sprawdzić temp gdzieś w domu, włączyć światło itp. Totalna dowolność. Inna sprawa że możliwosc sterowania czymś itp musiałbym mieć tylko ja, ale to już dalsza kwestia. 

Na razie tylko chcialem się pobawić, że ktoś tam by mi włączył czy zgasił Leda, z przeglądarki 🙃

Przed chwilą, Krawi92 napisał:

Generalnie mój zamysł był taki, żebym mógł np z pracy wejść na stronę i przykład:sprawdzić temp gdzieś w domu, włączyć światło itp.

No to:

a) Czy masz zewnętrzny adres IP?

b) Jeśli tak, czy adres jest stały (prywatny) czy zmienny?

c) Jeśli zmienny, poczytaj o dyndns; jeśli stały nie musisz.

d) Jeśli masz ten zewnętrzny adres, czy masz dostęp do swojego routera i możesz przekierować port?

e) Jeśli tak, to możemy się dalej bawić. Jeśli nie... no cóż, co prawda jest to w pewnym stopniu możliwe, ale nie bezpośrednio.

1 minutę temu, Krawi92 napisał:

Więc adres IP jest stały. 

Ale nie zewnętrzny - czyli najważniejszy warunek nie jest spełniony.

Pobaw się na razie tym co możesz, a potem spróbuj np. Blynk.

A jeśli bym chciał zapoznać się z podstawami sieci, protokoły, no tak od 0,bo powiedzmy że taki jest mój stan wiedzy, to w jakiej kolejności powinienem zacząć? Bo narazie to ciężko mi o coś pytać, nawet w sumie nie wiem o co 🙃 a nawet jak ktoś coś odpowie to pewnie i tak nie zrozumiem 

Przyznam się że też nie rozumiem, ale...

Przed chwilą, Krawi92 napisał:

mam narazie zacząć od prostych rzeczy

z tym się absolutnie zgadzam

1 minutę temu, Krawi92 napisał:

i dać spokój z resztą? 

Najpierw opanuj te proste, a potem zajmij się resztą. W drugą stronę to nienajlepszy pomysł 😉

3 godziny temu, Krawi92 napisał:

Bo narazie to ciężko mi o coś pytać, nawet w sumie nie wiem o co 🙃 a nawet jak ktoś coś odpowie to pewnie i tak nie zrozumiem 

Mialem tak, mam tak i pewnie tak mial bede😅 tak ze nie przejmuj sie👍

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.