Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Jestem studentem elektroniki. W wakacje zamierzam pobawić się w składnie układów. W związku z tym przyjmę sprawny oscyloskop, na zakup nowego mnie nie stać.

Jeżeli ktoś ma na zbyciu to chętnie przejmę. Mogę pokryć koszty przesyłki.

Proszę o informację na PW/ w temacie.

Pozdrawiam

Przyjmę? Obawiam się, że możesz mieć problem 🙂 Przeszukuj co jakiś czas allegro, za 100-150zł możesz kupić bez problemu (co prawda analogowy i minimum dwudziestoletni, ale będzie działał). Ruskie to i za 70zł. Do czego go potrzebujesz? Masz zamiar bawić się w analogówkę czy cyfrówkę? Jeśli w cyfrówkę i chcesz tylko sprawdzać kształty jakichś tam sygnałów to taki ruski oscyloskop wystarczy + analizator stanów logiczny homemade za 20zł (scanalogic + avr-cdc i mamy analizator 4MHz z usb, bez avr-cdc po uarcie - rs232, a za koszt wtyczki lpt analizator na lpt).

http://www.allegro.pl/listing.php/search?category=67212&sg=0&string=oscyloskop&price_from=&price_to=150&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&buy=0&listing=0&listing_sel=2&listing_interval=7&view=gtext&order=t&clear_cookie=0&change_view=Poka%C5%BC

Jeśli będziesz pracował na napięciach do 12V, to możesz zbudować sobie przystawkę do karty muzycznej komputera i za pomocą odpowiednich programów przeglądać oscylogramy na monitorze komputera. Koszt nie przekracza 10złotych.

Pozdrawiam

Oczywiście w takim przypadku pasmo badanego sygnału nie powinno przekraczać kilkunastu kHz, ale rozwiązanie bardzo dobre na początek.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...