Skocz do zawartości

Arduino Nano - odczyt stanu dużej ilości pinów

Pomocna odpowiedź

Napisano

Takie dość nietypowe pytanie. Poszukuję odpowiednika do 8-bitowego rejestru przesuwnego (74HC595). 

Za pomocą powyższego układu zbuduję sobie moduł który sekwencyjnie zmieni stan na poszczególnych pinach (8-16 pinów) na wysoki. To będzie łatwe. 

Czy podpowiecie mi może układ który podłączony do Arduino odczyta stany na pinach? 

Przykład:

Arduino1 Nano steruje rejestrem 16pinów gdzie pin po pinie jest podnoszony stan na wysoki natomiast Arduino2 Nano ma odpowiednik układu (16pinów) połączony równolegle i będzie odczytywał na jakim z pinów pojawi się stan wysoki. 

Dzięki za podpowiedź 

(edytowany)
36 minut temu, kolomir napisał:

Arduino1 Nano steruje rejestrem 16pinów gdzie pin po pinie jest podnoszony stan na wysoki natomiast Arduino2 Nano ma odpowiednik układu (16pinów) połączony równolegle i będzie odczytywał na jakim z pinów pojawi się stan wysoki. 

Uhm... rejestr uniwersalny?

https://www.ti.com/product/SN74LS194A

Poza tym zastanawia mnie sens stosowania takiego rozwiązania... Potrzebujesz magistrali równoległej? Bo Arduino będzie do tego trochę za wolne...

Ewentualnie stara sprawdzona metoda z multiplekserem, ale wtedy tracisz częstotliwość sprawdzania (fspr = approx. 1/n fIO, gdzie n to ilość pinów do sprawdzenia).

Edytowano przez H1M4W4R1

Potrzebuję czegoś co pozwoli mi ograniczyć rozmiary a dać maksymalnie dużo pinów. Czasem będzie to 4 piny a czasem może być nawet 48. Poza tym łatwość zastosowania. 

Być może docelowo zrezygnuję z arduino na rzecz atmegi tylko (lub czegoś podobnego)... jeszcze nie wiem. 

A dzięki za podpowiedź. Mam kilka ESP8266 D1 mini i być może to będzie podstawa również. Zobaczę jak projekt się poukłada bo to 2 podejście jest po kilku latach. 

Ależ żaden problem na I2C PCF8574, 8 bitów możliwość zgłaszania przerwania po zmianie stanu dowolnego pinu. Oczywiście jest to uniwersalny expander I/O, czyli zapis odczyt. Na SPI wymienił kolega wyżej.

Natomiast trzeba być zawsze świadomym wad takiej konstrukcji.Takie najprostsze, rozproszone moduły, nie posiadają żadnej inteligencji na pokładzie, więc zerwanie bądź zawieszenie komunikacji z MASTEREM powoduje że idzie to w krzaki.

Dzięki za propozycje. I2C to również fajna propozycja dla mnie. Ponieważ zbieram dane i materiały więc kupię któryś do testów również. 

Wadami na teraz się nie przejmuję za bardzo. Muszę zbudować ramę projektu by to w ogóle zadziałało. Potem będę wiedział lub szukał właściwszego kierunku. 

Jeszcze raz dzięki @BlackJack i @_LM_ za podsunięte układy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...