BlackJack Napisano Czerwiec 30, 2022 Udostępnij Napisano Czerwiec 30, 2022 Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów jak podłączyć do programatora ST-Link V2 (taki pendriv USB) 8 nóżkowy procesor STM32G030J6m6? Ewentualnie czy można do jego programowania wykorzystać programator z płytki Discovery od STM? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Czerwiec 30, 2022 Udostępnij Czerwiec 30, 2022 Masz piny PA13 (SWDIO) i PA14 (SWCLK), do których podłączasz się przez programator SWD (osobiście preferuję BlackMagicProbe, bo działa ze wszystkim, ale STLink też działa). Oprócz tego do programatora doprowadzasz zasilanie i masę z procesora. W CubeIDE w programie inicjujesz program z obsługą SWD, a pin BOOT0 podciągasz do masy przez rezystor 10k. Przy wszystkich STM32, z którymi pracowałem to działało. U mnie interfejs przyłączeniowy zwykle wygląda tak: Tylko nie wiem jak zachowa się BOOT0 (PA14). Po resecie ustawia się jako BOOT0, a dopiero załadowanie programu przełącza go w SWD, ale z tego co wiem SWD resetuje mikrokontroler programowo informując go, by włączył się w trybie bootloadera. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kaworu Lipiec 1, 2022 Udostępnij Lipiec 1, 2022 Dnia 30.06.2022 o 20:22, H1M4W4R1 napisał: Tylko nie wiem jak zachowa się BOOT0 (PA14). Po resecie ustawia się jako BOOT0, a dopiero załadowanie programu przełącza go w SWD. BOOT0 jest nieaktywny, chyba, że go sobie włączysz w option bytes. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »