Skocz do zawartości

[Programowanie] Bootloadery - pierwsze kroki. RS232 i USB

Bobby

Pomocna odpowiedź

Po wybraniu DIECIMILA mam komunikat:

In file included from D:\arduino-0011\hardware\cores\arduino/WProgram.h:6,
from Stepper.cpp:48:

d:/arduino-0011/hardware/tools/avr/bin/../avr/include/avr/signal.h:36:2: warning: #warning "This header file is obsolete. Use ."

In file included from utility\twi.c:25:

d:/arduino-0011/hardware/tools/avr/bin/../avr/include/avr/signal.h:36:2: warning: #warning "This header file is obsolete. Use ."

Dlaczego DIECIMILA anie ARDUINO or older ATMEGA8 ?

sprawdziłem transmisję po RS programem terminal wysłałem plik midi dioda RX podczas przesyłania pliku mruga niestety z poziomu arduino IDE podczas wysyłania tylko raz mrugnie i po chwili wywala komunikat:

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x51

procek programowałem różnymi botloaderami ale zawsze jest kicha .ktoś wie czy zworka autoreset powinna być włożona przy wysyłaniu skompilowanego kodu po RSie czy nie włożona. Próbowałem ze zworką i bez ...cały czas kicha. Połączenia na płytce ok a układ nie działa.

Może jakieś pomysły na uruchomienie ?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam,
Czy komuś udało się nawiązać transmisję między uC <-> usb w formie jak na rysunku ? Wiem że można wykorzystać ft i podpiąć go z jednej strony do rx i tx uc a z 2 strony do usb ale nie o to chodzi.

Miałem w planach zabawę z komunikacją bezpośrednio po USB ale ostatnio brakuje mi czasu. Znam za to kilka linków które mogą okazać się pomocne:

http://atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2556.pdf - nota aplikacyjna atmela dotycząca implementacji USB, ze strony atmela można też ściągnąć paczkę z kodami źródłowymi

http://www.fourwalledcubicle.com/LUFA.php - open sourcowa implementacja USB na AVRy

@matrix0606 witam na forum 🙂 Ten artykuł ma już ponad 9 lat, więc coś mogło się zdezaktualizować, zobacz czy to nie chodzi o plik, który jest tutaj: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\avr

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.