Bobby Napisano Czerwiec 24, 2010 Udostępnij Napisano Czerwiec 24, 2010 Bootloader w mikrokontrolerach, to mini program zagnieżdżony w pewnym sektorze pamięci uC. Dzięki niemu możliwe jest wgrywanie programu z pominięciem programatora. Rozwiązanie takie stosowane jest coraz częściej np.: dla ułatwienia aktualizacji oprogramowania. Bootloader użyty jest również w każdym Arduino. UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.Przeczytaj całość »Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Czerwiec 25, 2010 Udostępnij Czerwiec 25, 2010 Jak do tej pory najbardziej przydatny art. (wstęp art. 😃), mój głos w czerwcu będzie :] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
swierkdeck Lipiec 7, 2010 Udostępnij Lipiec 7, 2010 Czy przypadkiem na zdjęciu widnieją źle podłączone linie z gniazda X1 do IC1? Chodzi o to, iż według pinout'u na tej stronie RxD, TxD mają numer odpowiednio 2, 3 a nie tak jak na rysunku 3, 4. Jeśli się mylę proszę mnie wyprowadzić z błędu Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Lipiec 7, 2010 Autor tematu Udostępnij Lipiec 7, 2010 Jest błąd, zaraz poprawię. Postaram się jakoś na dniach dokończyć ten artykuł, jak tylko zaopatrzę się ( 🙁 ) w megę8 jakąś. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
CAROLUS Lipiec 7, 2010 Udostępnij Lipiec 7, 2010 noo... przydało by się, z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy 😉 tylko szkoda że megi ostatnio podrożały 😕 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Wrzesień 25, 2010 Udostępnij Wrzesień 25, 2010 Zna ktoś może jakiś pewny i sprawdzony bootloader na RS232 dla megi168? Bo mi wyskakuje błąd przy kompilowaniu tego z sampli w Bascomie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Wrzesień 25, 2010 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 25, 2010 No chociażby ten arduino, pod m168 hexy są, z tym że tylko do 16MHz. A jak nie, to byś musiał sobie megaload skompilować pod 20MHz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Wrzesień 25, 2010 Udostępnij Wrzesień 25, 2010 Już dałem radę, Treker przesłał mi swoje sample. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mog123 Listopad 7, 2010 Udostępnij Listopad 7, 2010 pytanie odnośnie USBaspLoader'a mam 😉 Czy napewno można użyć kwarcu innego niż 12MHz? na stronie AVRUSBBoot'a pokazuje że tylko 12MHz. Chciałbym uzyć go docelowo z atmegą 128 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Listopad 7, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 7, 2010 AVRUSBboot to nie to samo co USBaspLoader 🙂 I co do obsługi m128 - powinno działać, z tym, że musisz sam skompilować hexa pod tego uC. Tu masz stronę ze źródłami etc. http://www.obdev.at/products/vusb/usbasploader.html Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mog123 Listopad 7, 2010 Udostępnij Listopad 7, 2010 Ok, to będę się bawił 😉 Jakby co, to będę pisał. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mog123 Styczeń 16, 2011 Udostępnij Styczeń 16, 2011 jeszcze jedno, do usbasploadera można wykorzystać inne linie niż PD2 i PD4? Tzn czy mozna program przekompilować by używał innych czy musi być linia z zewnetrznym przerwaniem? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Styczeń 18, 2011 Autor tematu Udostępnij Styczeń 18, 2011 Prawdę mówiac, nigdy nie zagłębiałem się w to tak bardzo, zawsze wykorzystywałem gotowe hexy 😋 . Z tego co teraz zaglądałem w źródła, to kod owszem, wykorzystuje przerwania, nie wiem tylko czy zewnętrzne (nie znam C). Widzę, że ty znasz, więc możesz ściągnąć paczkę tego bootloadera, są tam wszystkie źródła. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
qulet Kwiecień 21, 2011 Udostępnij Kwiecień 21, 2011 Witam ! Zbudowałem arduino serial http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardSerialSingleSided3 wgrałem do atemega 8A botloader z wersji 011 przez programator stk500v2 przez program AVR studio ustawiłem fuses i lockbits (weryfikacja "OK") niestety po włożeniu do płytki procek nie komunikuję się z ARDUINO IDE. Komunikat błędu: avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00 avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x51 Jak mogę sprawdzić komunikację przez serial PC z płytką arduino? Proszę o pomoc ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mactro Kwiecień 21, 2011 Udostępnij Kwiecień 21, 2011 Sprawdź czy w Arduino IDE masz ustawioną dobrą wersję płytki (Diecimila) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »