Skocz do zawartości

Jak wgrać program do malinki przez VNC / edytorPython IDE

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam

Zaczynam dopiero zabawę z malinką.

Połączyłem się zdalnie przez VNC nie wiem jak wgrać np prosty program z włączeniem diody przez edytor Python IDE w VNC? Jakiego sposobu najlepiej używać jeśli chodzi o programowanie maliny?

Czy mógłbym ktoś krok po kroku napisać?

Z góry dziękuję za pomoc 

Edytowano przez Brendy

@Brendy Ja robiłem tak - otworzyłem WinSCP i przypisałem pliki do PyCharma. Zapis Ctrl-S w PyCharmie od razu aktualizował plik na RPi. Do odpalania programów SSH.

Nie chcę się wypowiadać autorytatywnie (nie używam Windowsa), ale ma swoim Linuksie po prostu podmontowuję filesystem malinki przez gvfs i działam jak na własnym systemie plików. Podejrzewam, że równie dobrze można np. użyć Samby na malince i pod Windowsem widzieć to w "otoczeniu sieciowym" (czy jak to się tam w tej windzianej nomenklaturze nazywa).

(edytowany)

kurde próbowalem jak w kursie włączyć diodę z edytora NANO za cholerę nie mogę wywala bash: .wer/sh: Nie ma takiego pliku ani katalogu lub ./wer.sh: linia 3: gpio: nie znaleziono polecenia.

robię po kolei jak w kursie i nic.

Edytowano przez Brendy
6 godzin temu, Gieneq napisał:

@Brendy Ja robiłem tak - otworzyłem WinSCP i przypisałem pliki do PyCharma. Zapis Ctrl-S w PyCharmie od razu aktualizował plik na RPi. Do odpalania programów SSH.

Dzieki będe próbował, chce od tych podstaw zacząć nawet diody nie mogę włączyć przez  te skrypty.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...