Skocz do zawartości

Arduino w modelarstwie kolejowym

Pomocna odpowiedź

9 godzin temu, prezesedi napisał:

Popołudniu zamieszczę informację nt. funkcjonalności

Wszystko działa jak należy (bo @ethanak napisał, że łaski nie robi), choć przez chwilę miałem dziwną awarię - ale to chyba stykówka (po "którymś tam" pod rząd wywołaniu sygnału, zapalały się wszystkie diody)

(edytowany)

Nie winię programu. Też obstawiam przedmiot. Po odcięciu zasilania - "łaski nie robi" i działa 😁

Wybacz @ethanak, ale spodobało mi się to hasło.🤩

edit:

Jednak coś dziwnego się dzieje. Zapalam sygnały z telefonu. Siedzę ok. 1m od elektroniki i po 25-30 zmianie nagle mamy to:

obraz.thumb.png.c20fd7dd3775d3af16cca8a8dbca54f1.png

Zero reakcji na dalsze "komendy". tylko odcięcie zasilania pomaga

Edytowano przez prezesedi
(edytowany)
5 minut temu, ethanak napisał:

A jeśli używasz klawiatury

Przywrócenie funkcji następuje tylko przez odcięcie zasilania czyli wypięcia USB. 

Pierwszy błąd zaobserwowałem i napisałem o nim przy wklepywaniu komend z klawiatury. Ten drugi powyższy przy sterowaniu telefonem.

Wybieram losowe sygnały. Błąd najpierw bodajże ok 10 sekwencji wyskoczył. Teraz między 25a30

• Lubię! 1
(edytowany)

Cóż - przeklikałem chyba z 50 razy bez problemów, wszystko działa.

Czym to zasilasz? Bo WiFi jednak wymaga trochę prądu, podłączone ledy też darmo nie świecą, a jeśli to zasilasz z kompa z USB to po pierwsze porządny kabel (u mnie działają dwa z dziesięciu które mam), po drugie USB może dawać za niskie napięcie (np. w laptopie mam 4.5V w porywach).

Jeszcze spojrzałem na fotkę - nie masz żadnych rezystorów przy ledach?

Edytowano przez ethanak
12 minut temu, ethanak napisał:

pierwsze porządny kabel

Kabelek porządny, krótki - ok 40cm NOKII, używany tylko i wyłącznie do zasilania Arduino. Nie, nie mam rezystorów - gdzieś wyczytałem, że ESP obsłuży same LEDy nie paląc ich.

Jutro zasilę układ z zewnętrznego zasilacza. Jeśli to nie pomoże, to obstawiałbym wadę PCF?

• Lubię! 1

Ty się dobrze czujesz? Nie wiem gdzie się takich bzdur naczytałeś, poza tym nie podłaczasz led do esp tylko do pcf. Nie dziw się, że może nie chcieć działać.

Pisałem jaki ma być prąd diod, powtarzam: 10mA. DZIESIĘĆ!!! I pisałem dlaczego. Jeśli nie wiesz jak policzyć rezystory to gdzieś na Forbocie jest cały artykuł na ten temat.

No, ale Ty pewnie mądrzejszy jesteś niż ten cały Forbot?

Tak przy okazji: przez całą noc działał mi program, który symuluje działanie smartfona i zmienia co 10 sekund stan któregoś z semaforów.  Przed chwilą go wyłączyłem... ale cały czas wszystko działało.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Tak przy okazji: przez całą noc działał mi program, który symuluje działanie smartfona i zmienia co 10 sekund stan któregoś z semaforów.  Przed chwilą go wyłączyłem... ale cały czas wszystko działało.

Ekstra.

Tak więc mamy rozwiązanie - problemem jest "użyszkodnik" (czyli Ja)

• Lubię! 1

Nie każdy musi wiedzieć  wszystko. Dlatego jesteśmy tutaj aby pytać oraz szukać rozwiązań. Szkodnikiem jest u mnie notoryczny brak czasu. 

• Lubię! 1

@prezesedi doczekam się wreszcie specyfikacji tego, co ma być na wyświetlaczu? Bo na biurku stoi mi bezprzewodowy moduł semafor+tarcza, maksymalny prąd na kanał 500mA, napięcie do 50V (czyli można żarówki zasilać), tańszy niż pcf plus kable...

Ale czekam na ten wyświetlacz 😞

(edytowany)

Tak, oczywiście. Po ostatniej wpadce jakoś tak zeszło. Poniżej kawałek działającego u mnie kodu:

char message1[]="1 7:30 IC GORNIK Gliwice";
   char message2[]="2 7:45 IC LAJKONIK Krakow Gl.";
   char message3[]="3 8:00 PR Wisla Glebce";
   char message4[]="4 8:05 TLK Czestochowa";
   char message5[]="1 11:55 PR Kedzierzyn Kozle";
   char message6[]="2 12:00 PR Zwardon";
   char message7[]="3 12:10 TLK Rybnik";
   char message8[]="4 12:25 IC NEPTUN Gdynia";
   char message9[]="1 19:00 PR Myslowice";
   char message10[]="2 19:20 Os. Katowice";
   char message11[]="3 19:45 TLK Tychy";
   char message12[]="4 20:00 IC Warszawa Wsch.";
   char message13[]="1 21:00 IC Praga";
   char message14[]="2 22:05 IC Wieden";
   char message15[]="3 22:40 IC Berlin";
   char message16[]="4 23:20 IC Poznan Gl";
Dnia 26.06.2023 o 10:03, ethanak napisał:

Do tego jakiś sensowny wyświetlacz

Jaki wyświetlacz miałeś na myśli? LCD? OLED? eINK?

edit:

Dostałem dziś taką paczkę za free:

PCF8574
czujnik odległości HC-SR04
czujnik temperatury DHT11
czujnik hałasu
moduł RTC HW-084
multiplekser TCA9548A
moduł stabilizatora AMS1117

czy coś z tego się przyda?

Fajnie. Ale tego nie wyświetlisz na 128x8

Jak sobie wyobrażasz wyświetlenie IC Pendolino IC "Pierdolnik" numer 23144 z Pcimia do Wólki Nureckiej poza Czeremuchaju o godzinie 17:15 z toru 3 przy peronie 1 na 128 pikselach?

Pytanie: możemy przejść na priv?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...