Skocz do zawartości

Wizualizacja projektów Raspberry Pi

Ruby

Pomocna odpowiedź

Cześć,

wie ktoś w czym mogę łatwo zwizualizować projekt Raspberry Pi Pico? Chodzi mi o stworzenie wizualnie przyjemnego obrazka na którym pokażę gdzie co podłączyć (zamiast  schematu elektronicznego). Często widziałem w poradnikach jakieś wizualizacje ale zawsze się od siebie różniły i nie mam pojęcia czy coś takiego jak program do wizualizacji istnieje czy może  każdy samemu robi takie grafiki w programach graficznych. 

Dnia 7.08.2022 o 01:57, trainee napisał:

Ja tyle wiem, że redakcja Forbota, co opisuje w kursach, używa Fritzing.

Już od dawna nie - korzystaliśmy z tego narzędzia przez pewien czas, ale jednak w pewnym momencie napotykaliśmy coraz więcej przeszkód. Od dość dawna wszystkie nowe ilustracje rysowane są "od zera" w Corelu.

@Ruby zerknij na wspomniany tu Fritzing lub Tinkercad.

Dnia 7.08.2022 o 01:57, trainee napisał:

Ja tyle wiem, że redakcja Forbota, co opisuje w kursach, używa Fritzing.

Dzięki, właśnie czegoś takiego szukałem 

2 godziny temu, Treker napisał:

Już od dawna nie - korzystaliśmy z tego narzędzia przez pewien czas, ale jednak w pewnym momencie napotykaliśmy coraz więcej przeszkód. Od dość dawna wszystkie nowe ilustracje rysowane są "od zera" w Corelu.

@Ruby zerknij na wspomniany tu Fritzing lub Tinkercad.

Fritzing wydaje się być tym czego szukam aktualnie, szkoda tylko że oprogramowanie niby darmowe a na stronie chcą 10 euro za pobranie 😄 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

14 minut temu, Ruby napisał:

oprogramowanie niby darmowe

Otwarte != darmowe.

Za ściągnięcie z gita nikt nikomu nie każe płacić. A płacisz za to, że ktoś to wszystko przygotowuje (strona, dokumentacja, spakowanie wersji, ogólnie cała nieprzyjemna robota).

15 minut temu, ethanak napisał:

Otwarte != darmowe.

Za ściągnięcie z gita nikt nikomu nie każe płacić. A płacisz za to, że ktoś to wszystko przygotowuje (strona, dokumentacja, spakowanie wersji, ogólnie cała nieprzyjemna robota).

Zazwyczaj jak ktoś robi otwarte oprogramowanie to wsparcie jest opcjonalne i można zapłacić ile się chce, w tym przypadku są do wyboru dwie opcje 8 i 25 euro. Lepsze jest to  że jak się zarejestruję na ich stronie to pojawia się nowa opcja że się już zapłaciło, i można program normalnie pobrać, no i fakt jest tez opcja pobierania przez  githuba. Nie mniej jednak dziwna zagrywka ze strony twórców skoro od jednych jest  wymagane płacenie a od innych nie 😕 

Kwestia durnej kalki językowej - Polacy uparli się aby tłumaczyć słowo "free" jako "darmowy" a nie - zgodnie z kontekstem - wolny.

Powtarzam: nie chcesz wsparcia i nie masz zamiaru płacić? Ściągnij sobie z githuba.

25 minut temu, ethanak napisał:

Kwestia durnej kalki językowej - Polacy uparli się aby tłumaczyć słowo "free" jako "darmowy" a nie - zgodnie z kontekstem - wolny.

Powtarzam: nie chcesz wsparcia i nie masz zamiaru płacić? Ściągnij sobie z githuba.

Tu się zgodzę że  ta kalka językowa robi problemy. Ale tak jak pisałem jestem świadomy ze  OS projekty nie są zawsze darmowe, po prostu szukając informacji o tym  programie, ktoś napisał że jest darmowy i się tym zasugerowałem gdzie podczas próby pobierania ze strony kazano mi zapłacić. Co jest  ok. Z ciekawości chciałem sprawdzić jak wygląda konto użytkownika u nich na stronie i po zarejestrowaniu można pobrać za darmo program co jest śmieszne. Korzystałem  z wielu otwartych programów i tak jak pisałem zazwyczaj kwestia pomocy finansowej była dobrowolna albo taka że się płaci bez względu na to czy ma się u nich konto na stronie czy nie. I w takim przypadku jeśli program potrzebowałem to go kupowałem a jeśli opłata była dobrowolna to zazwyczaj coś płaciłem jeśli program mi się faktycznie do czegoś przydał. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.