Skocz do zawartości

RP2040 - implementacja I2S

Klewcio

Pomocna odpowiedź

Cześć,  

mam pytanie do bardziej doświadczonych z tym kontrolerem, gdyż jestem na etapie doboru mikrokontrolera do swojego projektu. Potrzebuję przede wszystkim obsługi I2S, ponieważ w pozostałych elementach ten mikrokontroler jest dla mnie idealny jednakże opis zaimplementowania I2S dwukierunkowego jest bardzo skąpy a potrzebuję obsłużyć 4 kanałowy kodek dźwięku stąd pytanie do Was robił to ktoś ? Czy może lepiej skorzystać z innego procka jak np. ESP32-S3? Projekt na jednym rdzeniu ma wykonywać operacje DSP a na drugim obsługiwać HMI 🙂

Cześć,

ja używałem przetwornika ADC z I2S z ESP32 - nic skomplikowanego. Podaję link:

https://forbot.pl/forum/topic/21177-sipeed-tang-nano-4k-z-adc-gowin-fpga-designer/page/9/#comments

Nie wiem, czy Ci się przyda. Ale ogólnie ESP32 ma dość dobra wsparcie dla I2S (w obie strony).

Pozdrawiam

Dzięki za odp 🙂 S3 głównie przemawia za mną ilość RAM oraz dwurdzeniowość (mam plan wykonywać transformatę HIlberta na jednym rdzeniu, gdy drugi może dalej obsługiwać wyświetlacz :)) Co do ADC to jednak standardowa rozdzielczość jest dla mnie zbyt mała stąd wymóg skorzystania z zewnętrznego kodeka jako wysokorozdzielczościowego ADC 🙂 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No to jeśli chodzo o RAM proponuję jakiś ESP32 WROVER - standardowo ma 8 MB SPIRAM i 32 MB flasha. A dwa rdzenie i pół mega RAM to ma nawet tani Lolin32 Lite, wyjątkiem są chyba tylko jakieś eski i wersje RISC.

RP2040 niestety jest jeszcze daleko za Murzynami.

errata: 16 MB a nie 32 MB

Edytowano przez ethanak

A mam jeszcze jedno takie pytanie, bo usłyszałem, że ESP ma ten minus, że wpierw kod wpakowuje do swojej pamięci RAM przez co nie jest demonem prędkości na starcie. Znacie może jakieś inne procki, prócz STM, który poradzi sobie z 32bit kodekiem audio plus TFT 3.5" oraz ciągła analiza FFT, iFFT oraz transformata Hilberta? 

10 minut temu, Klewcio napisał:

usłyszałem, że ESP ma ten minus, że wpierw kod wpakowuje do swojej pamięci RAM

Że gdzie to mianowicie usłyszałeś?

Pomyliło Ci się z cache flasha. Owszem, fragmenty kodu są na bieżąco kopiowane do RAM-u ale to właśnie po to, aby zwiększyć prędkość. Ale tego mechanizmu używają chyba wszystkie szanujące się mikrokontrolery.

Oczywiście jeśli zaznaczysz w kodzie że procedura ma być kopiowana do RAM-u to tak będzie. Ale to dotyczy praktycznie tylko procedur przerwań.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.