Skocz do zawartości

A Ty co dzisiaj zepsułeś? Pochwal się co Ci dziś nie wyszło!

Pomocna odpowiedź

Dnia 13.07.2025 o 21:07, MikLuk napisał:

Ja dzisiaj spaliłem WeMos D1 i LM35DZ 🫣.
Budowałem prosty czujnik temperatury (akurat LM35DZ miałem pod ręką), który miał działać na WiFi. (myślałem że w tak prostym projekcie nie może coś pójść nie tak). Miał on resetować kocioł, który często ma awarię jak np. zimą wyjedziemy kiedy temperatura spadnie. (Tak teraz sobię myślę że lepiej kupić wtyczkę Tuya Smart i sprawdzać zużycie prądu 🫥). I w tak prostym układzie… podłączyłem czujnik odwrotnie :D.

Nie za bardzo się przyjął temat 😕

sorry że odpisuję na stary post, ale teraz go zauważyłem.

ja używam czujników analogowych, które nie psują się przy odwrotnej polaryzacji.

Mi udało się puścić dymek z pendriv'a

(oczywiście z samej płytki, po prostu się złamał, i podłączyłem złą polaryzację)

i jeszcze pierwszy mój dymek poszedł z zepsutego zegara.

(edytowany)

Ja tydzień temu rozwaliłem kciuka prawej dłoni. Ciąłem "gumówką" blachę i w pośpiechu nie zamocowałem jej w imadle tylko trzymałem w rękach. Oczywiście blacha się wykrzywiła i tarcza rozsypała a odłamki pokaleczyły palec. Kciuk już się goi. Oczywiście leczenie samodzielne bez pomocy lekarskiej. Tarcza była bez osłony. Dobrze, że oczy ocalały. 

P.S.

Przy tej okazji dowiedziałem się jak ważną rolę pełni kciuk. Jego kontuzja przeszkadza w każdej prawie robocie.

Edytowano przez Preskaler
  • Lubię! 2

Plon dnia dzisiejszego: mikrofon sztuk jedna  moduł MAX98357 sztuk jedna. A tak rano myślałem, żeby z gorączką sobie seriale na netfliksie pooglądać...

Dwa dni walki z mikrofonami. Okazało się, że na 3 sztuki INMP441 jeden działa na 8 kHz, a dwa pozostałe nie mają najmniejszego zamiaru i chcą 16 kHz. Ech...

• Lubię! 1

@robotykLEGO czujnik cyfrowy, nadaje się wyłącznie do pierwszych prób mierzenia czegoś za pomocą Arduino. Możesz sobie z tym eksperymentować, ale do normalnego użytku przynajmniej DHT22.

Dnia 31.03.2026 o 18:19, ethanak napisał:

@robotykLEGO czujnik cyfrowy, nadaje się wyłącznie do pierwszych prób mierzenia czegoś za pomocą Arduino. Możesz sobie z tym eksperymentować, ale do normalnego użytku przynajmniej DHT22.

dzięki.

podłączyłem do diody i myślałem, że nie działa.

"Magia root-a". Zrobiłem z Xperii XA1 G3123 twardą cegłę, ale zbyt delikatną do wbijania gwoździ. Podejrzewam, że launcher termux-a wykonał niepoprawnie komendę z sudo, bo telefon zaczął się zacinać, zrestartowałem i to był błąd.

1 godzinę temu, orb777 napisał:

"Magia root-a". Zrobiłem z Xperii XA1 G3123 twardą cegłę

Nie dasz rady wejść nawet do BIOSu by przeprowadzić recovery? Uprzedzam, że w telefonach jest to znacznie bardziej powalone niż w komputerach (raz tak resetowałem jakiegoś zablokowanego szajsunga, bo aktywował zabezpieczenie hasłem, kiedy tego hasła nie było... puste nie działało).

(edytowany)

@H1M4W4R1, udało się naprawić. Na początku objaw cegły kompletnej, zero reakcji na przyciski. Po podłączeniu do laptoka nawet dioda ładowania nie świeciła się. Nie dało się wprowadzić w tryb "download", "usbdeview" nie zgłaszał nowego urządzenia. Odkleiłem plecy, odłączyłem baterię, tryb flaszowania odpalił (przytrzymać przycisk "vol-", podpiąć do usb, poczekać aż zielona dioda zaświeci się, puścić "vol-", podłączyć baterię). Pojawił się nierozpoznany wpis w "usbdeview", więc zainstalowałem "Xperia Companion", które doinstalowało sterownik, wykryło smarfona, pobrało andka i sflaszowało od nowa wszystko usuwając. Nie pierwszy raz grzebię przy telefonach (root, flash firmware, odblokowanie bootloadera), ale tutaj zaskoczyła mnie całkowita cegła. Jak widać pomaga odłączenie baterii. Sony też postarało się. W pierwszym momencie wygląda to tragicznie, ale naprawić dosyć łatwo.

A przy czym grzebałem? Ustawienia sim/wifi, żeby hotspot nie nadawał na kanale 12/13. Starsze urządzenia mają z tym problem, czasem zupełnie nie widzą sieci. G3123 lubi wskakiwać na te kanały w trybie hotspota, wymusić manualnie w dostępnych ustawieniach nie da się.

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...