Skocz do zawartości

Termometer z transmisja GPRS - Wybór podzespołów do konkrentego projektu

Pomocna odpowiedź

3 minuty temu, farmaceuta napisał:

Dokładnie jak @_LM_ piszę..temat tylko na pozór łatwy...w rzeczywistości troszkę trzeba się będzie namęczyć z tym zapisem danych i ich wysyłaniem więc napewno w tydzień nie skończysz...bardziej się szykuj na miesiąc lub więcej 😜

Kompletnie na to nie liczę, im więcej się tu dowiaduje tym bardziej mnie to przeraża, widziałem gotowe takie urządzenia za ponad 600 zł z DS18B20 na stronie iPomiar i trochę żałuje, że tego nie kupiłem, bo trochę się zniechęciłem skomplikowaniem tego projektu. 

40 minut temu, Spoke napisał:

im więcej się tu dowiaduje tym bardziej mnie to przeraża

Małymi krokami a do przodu, wpierw pomiar i zapis temperatury, potem komunikacja z modułem GSM potem wysyłka danych itd, to trochę jak klocki. 

Nikt się uczonym tutaj nie urodził, także dasz radę z pomocą forumowej społeczności 

• Lubię! 2
(edytowany)

Dziś mi przyszła lutownica i 3 ręka oraz akcesoria do lutowania

Teraz zamówiłem i czekam  na dostawę :

Płytka drukowana uniwersalna dwustronna 50x70mm - 2 szt

Kondensator ceramiczny 100nF/50V THT - 10szt.

Kondensator elektrolityczny 1000uF/25V 10x17mm 105C THT - 5szt.

Płytka prototypowa uniwersalna ProtoBoard - 572 pola - jednostronna - DFRobot FIT0099 - 2 szt.

Szczypce wygięte 125mm - Vorel 42304

Szczypce tnące boczne Yato YT-2081 - 115mm

Zestaw z modułem GPRS GSM SIM800L V2.0

Moduł z pamięcią EEPROM I2C 256Kbit (32kB) AT24C256 SMD

Muszę też zdecydować który czujnik użyje, najlepiej było by wykorzystać oba tzn. DS18b20 z sondą i MCP9808 ale jego mam bez sondy więc musiał bym go jakoś zabezpieczyć przed wodą/rosą - ma ktoś pomysł jak ?

Edytowano przez Spoke
(edytowany)

Ds18b20 ma mała dokładność w ujemnych temperaturach, a tam mogą być pomiary na poziomie -20C , natomiast jest wygodniejszy że względu na sondę. Na razie zrobię wersję z jednym Ds18b20 lub jednym Mcp9808. MCP nie ma sondy no i muszę go jakoś zabezpieczyć no I2C to aż 4 przewody i tylko 2-3 m transmisji, ale jest dokładniejszy. Myślałem zalać go żywica po dolutowaniu przewodów lub zamknąć w jakiejś sondzie. 

Edytowano przez Spoke
(edytowany)

Dlaczego na tym schemacie w tym tutarialu SIM800L V2 tutorial with arduino (Send SMS, Receive SMS, Make a call).

GND jest podłączone z 2 pinów z modułu GSM pod 2 różne piny na Arduino GND. Czy muszą być oba GND wyprowadzone z modułu GSM

i czy nie mogą być podłączone pod 1 pin GND w Arduino tylko pod 2 osobne ?

image.thumb.png.a8aab8d547b56f5e88f03c4d898f0752.png

Edytowano przez Spoke
5 minut temu, Spoke napisał:

i czy nie mogą być podłączone pod 1 pin GND w Arduino tylko pod 2 osobne ?

image.thumb.png.a8aab8d547b56f5e88f03c4d898f0752.png

Mogą być podłączone pod jeden pin GND w tym przypadku, a co do dwóch osobnych to sprawdź miernikiem czy na SIM te dwa GND są połączone, ale zapewne tak... są wyprowadzone osobno dla wygody gdybyś chciał zasilać moduł z jakiegoś zewnętrznego zasilania

(edytowany)

Miernik w trybie diody pokazuje 002 więc są połączone. Więc wystarczy jeden kabelek z jednego pinu GND z moduły GSM pod jeden pin GND na Arduino ?

Pojawił się też inny problem, chciałem całość zasilać PowerBankiem, ale jeśli moje urządzenie wprowadze w tryb uśpienia, żeby oszczędzać energię to powerbank też może zostać wprowadzony w stan uśpienia i nie będzie zasilania...  ?

PowerBank jaki posiadam 

image.thumb.png.7e1fb6e4492e8b0e72b69401d305518c.png

Dla pewności mogą połączyć piny GND przy module GSM jak w tym przykładzie https://panzpogodna.pl/sim-800l-dobry-modul-gsm/

Jeśli chodzi o starter SIM to chyba też, trzeba z poziomu smartfona wyłączyć w nim zapytanie o kod PIN.

Edytowano przez Spoke
(edytowany)
8 minut temu, ethanak napisał:

@farmaceuta

@Spoke na pewno przetwornica w powerbanku będzie w stanie dostarczyć prąd do SIMa? 

Tego nie wiem ale jak uruchomie testowy program w domu to sprawdzę go również na powerbank. 

Edytowano przez Spoke

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...