Rurek5000 Napisano Październik 9, 2022 Udostępnij Napisano Październik 9, 2022 Cześć, chciałbym za pomocą Raspberry Pi 3 zdalnie włączyć swój komputer. Zależy mi na tym, żebym mógł to zrobić przy pomocy strony internetowej lub telefonu i z każdego miejsca. Do głowy przyszło mi kilka pomysłów. Samo złączanie komputera wydaje się być dość proste bo polega na zwarciu dwóch pinów co rozwiązał bym przekaźnikiem. Problem polega na tym jak wysterować samą malinkę. Myślałem nad jakimś systemem z gms i wysyłaniem smsów lub dzwonieniem. Innym pomysłem była też strona internetowa, nie wiem tylko jak do tego podejść. Chcę wykorzystać Raspberry ponieważ dostałem go kiedyś i nigdy go nie użyłem. Z tego wynika również moja nikła znajomość tematu. Jeśli ktoś wpadnie na jeszcze lepszy pomysł chętnie wysłucham :)
ethanak Październik 9, 2022 Udostępnij Październik 9, 2022 Rozumiem że RPi jest cały czas zasilany? A jest może jakoś podłączony do Internetu? 1
Elvis Październik 9, 2022 Udostępnij Październik 9, 2022 35 minut temu, Rurek5000 napisał: Jeśli ktoś wpadnie na jeszcze lepszy pomysł chętnie wysłucham Zanim zaczniesz podłączać przekaźniki do komputera, proponuję przeczytać o funkcji Wake-on-LAN: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wake_on_LAN 1
Rurek5000 Październik 10, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 10, 2022 14 godzin temu, Elvis napisał: Zanim zaczniesz podłączać przekaźniki do komputera, proponuję przeczytać o funkcji Wake-on-LAN: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wake_on_LAN Znam tę funkcję, z tego co wiem można uruchamiać komputer tylko w obrębie jednej sieci lan. Zależy mi na tym, żeby wysterować to z dowolnego miejsca
Rurek5000 Październik 10, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 10, 2022 14 godzin temu, ethanak napisał: Rozumiem że RPi jest cały czas zasilany? A jest może jakoś podłączony do Internetu? Póki co nic nie jest połączone. Nie ma problemu, żeby podłączyć malinkę do sieci. Tak jak wspomniałem wyżej, zależy mi na tym, żeby móc uruchomić komputer z poza sieci lan
Treker (Damian Szymański) Październik 10, 2022 Udostępnij Październik 10, 2022 3 godziny temu, Rurek5000 napisał: Znam tę funkcję, z tego co wiem można uruchamiać komputer tylko w obrębie jednej sieci lan. Zależy mi na tym, żeby wysterować to z dowolnego miejsca @Rurek5000 Raspberry Pi i Twój PC będą już w jednej sieci LAN (przynajmniej tak zakładam), więc możesz połączyć się (jakkolwiek) z RPi, a ono może przez LAN obudzić PC. 1
ethanak Październik 10, 2022 Udostępnij Październik 10, 2022 Przed chwilą, Treker napisał: Raspberry Pi i Twój PC będą już w jednej sieci LAN Niekoniecznie - WoL wymaga fizycznego połączenia (Ethernet), a komputer lub RPi może być podłączony wyłącznie przez WiFi. W każdym razie malinka może fizycznie włączyć komputer (niezależnie od tego czy przez WoL czy przekaźnikiem). Pozostaje kwestia zdalnego dostępu do malinki... a tu na razie nic nie wiemy o tym, jak toto jest podłączone do Internetu. Co sądzisz o użyciu Telegrama? W końcu jakiś program na tę malinkę trzeba będzie i tak napisać, więc czemu nie kilkunastolinijkowego bota? 2
Elvis Październik 10, 2022 Udostępnij Październik 10, 2022 Chodziło mi o to, że podłączanie przekaźnika i grzebanie w komputerze nie jest konieczne - zamiast łączyć kabelkami przekaźnik i włącznik komputera możemy połączyć wszystko siecią lokalną. Mamy mniej miejsc gdzie możemy popsuć nasz komputer i malinkę. Oczywiście nadal powstaje pytanie jak połączyć się z malinką - ale nie musimy nic lutować, podłączać przekaźników czy innych wynalazków. 2
Rurek5000 Październik 10, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 10, 2022 8 minut temu, ethanak napisał: Niekoniecznie - WoL wymaga fizycznego połączenia (Ethernet), a komputer lub RPi może być podłączony wyłącznie przez WiFi. W każdym razie malinka może fizycznie włączyć komputer (niezależnie od tego czy przez WoL czy przekaźnikiem). Pozostaje kwestia zdalnego dostępu do malinki... a tu na razie nic nie wiemy o tym, jak toto jest podłączone do Internetu. Co sądzisz o użyciu Telegrama? W końcu jakiś program na tę malinkę trzeba będzie i tak napisać, więc czemu nie kilkunastolinijkowego bota? Niestety moja znajomość Raspberry jest bardzo słaba. Masz na myśli napisanie bota na Telegram, który po odpowiedniej wiadomości wybudzi komputer przez WoL? Z tego co rozumiem to będę mógł uruchomić kompa z dowolnego miejsca na ziemi wiadomością na telegramie? To już mniej więcej wiem co robić. W pierwszej kolejności muszę włączać komputer przy pomocy WoL i malinki, kolejnym krokiem będzie obsłużenie tego przy pomocy bota. Czy to brzmi jak coś realnego?
ethanak Październik 10, 2022 Udostępnij Październik 10, 2022 27 minut temu, Rurek5000 napisał: Czy to brzmi jak coś realnego? Jak najbardziej. Zacznij coś robić, jak utkniesz to pomożemy. 2
Rurek5000 Październik 10, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 10, 2022 Przed chwilą, ethanak napisał: Jak najbardziej. Zacznij coś robić, jak utkniesz to pomożemy. Wracam z roboty i zamykam się w piwnicy Dzięki za pomoc. Wrócę jak się z gubię lub z efektem końcowym 2
Treker (Damian Szymański) Październik 11, 2022 Udostępnij Październik 11, 2022 @Rurek5000 i jakie postępy, wyszedłeś już z tej piwnicy? 1
Rurek5000 Październik 11, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 11, 2022 1 minutę temu, Treker napisał: @Rurek5000 i jakie postępy, wyszedłeś już z tej piwnicy? Cześć, niestety wyszło moje nieprzygotowanie ponieważ nie miałem adaptera do karty sd, żeby wgrać system na Raspberry, zasilacz też gdzieś uciekł
ethanak Październik 11, 2022 Udostępnij Październik 11, 2022 20 minut temu, Rurek5000 napisał: niestety wyszło moje nieprzygotowanie Spokojnie, poczekamy 1
Popularny post Rurek5000 Październik 12, 2022 Autor tematu Popularny post Udostępnij Październik 12, 2022 (edytowany) Cześć Udało się! Dzięki wszystkim za pomoc i okazane wsparcie Poniżej zamieszczam materiał wideo z działa + kod w pythonie. Nie znam tego języka więc można śmiało kod poprawić Uruchamianie komputera przy pomocy funkcji WoL i Raspberry Pi - YouTube Jeżeli chodzi o samo działanie to może przyda się komuś w przyszłości. W biosie komputera, który chcemy uruchamiać zdalnie włączamy funkcję WoL. Następnie w Windowsie należy zaznaczyć odpowiednie opcje dla zarządzania energią. Kolejnym krokiem jest ustawienie następujących opcji Wake on magic packet when... -> on Pakiet wybudzania Magic Packet -> on Power Saving Mode -> off Energooszczędny Ethernet -> off WOL i szybkość zamykania łącza - 10Mbps Są to ustawienia, których ja dotykałem. Nie jestem pewien czy Power Saving oraz Energooszczędny Ethernet to konieczne opcje. Wyłączyłem je ponieważ kilkukrotnie zdarzyło mi się, że system się nie uruchomił. Dla Raspberry Pi pobieramy odpowiednią paczkę sudo apt-get install etherwake Do uruchomienia komputera potrzebujemy jego adresu mac, ja uruchamiałem komputer po WiFi więc komenda wyglądała następująco: etherwake -i wlan0 AA:BB:CC:DD:EE:FF Dla Raspberry pobrałem również paczkę do bota sudo pip install telepot W telegramie jest użytkownik BotFather tam tworzymy bota i dostajemy specjalny identyfikator, który będzie potrzebny do wysłania mu wiadomości za pomocą malinki. Odpaliłem odpowiedni skrypt napisany w pythonie, który zamieściłem poniżej i... bangla import sys import telepot import subprocess import time def sendMagicPacket(): bashCommand = "sudo etherwake -i wlan0 AA:BB:CC:DD:FF:GG" process = subprocess.Popen(bashCommand.split(), stdout=subprocess.PIPE) output, error = process.communicate() return str("Your PC is on now :)") def handle(msg): chat_id = msg['chat']['id'] command = msg['text'] print ("Got command: %s" % command) if command == "/jawol": bot.sendMessage(chat_id, sendMagicPacket()) bot = telepot.Bot("token") bot.message_loop(handle) print ("I am listening...") while 1: time.sleep(10) Edytowano Październik 13, 2022 przez Rurek5000 4
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »