Skocz do zawartości

Sterownik wilgotności i temperatury

Arick720

Pomocna odpowiedź

Witam,

mam w planie zbudować sterownik wilgotności (z wykorzystaniem DHT11), oparty na histerezie. Przekaźnik będzie sterowany za pomocą tranzystora. Haczyk polega na tym że wartość wilgotności musi być mierzalna multimetrem na wyjściu w woltach w zakresie od (0 - 10) V. Czyli w skrócie, wilgotność 0% = 0V, a wilgotność 100% = 10V. Zastanawiam się jak to zrobić w najprostszy sposób. Proszę o pomoc.

@Arick720 witam na forum 🙂 Zacznę trochę od innej strony. Czujniki DHT11 są dobre do zabawy i nauki, ale pomiar wilgotności jest mało wiarygodny. Jeśli Twoje urządzenie ma głównie mierzyć wilgotność to raczej zacząłbym od znalezienia innego, lepszego czujnika. Pomiary z DHT11 będą naprawdę mało warte.

@keram167 tylko, że praktyka pokazuje, że ten zakres i dokładność czujników DHT11 to raczej odległa teoria. Szczególnie, że czujniki wyglądające tak samo są teraz produkowane przez wiele firm i właściwie nie wiadomo na co się trafi. Ale tak jak napisałeś, warto sprawdzić te droższe moduły - czujniki powyżej 50 zł powinny dawać dużo lepsze pomiary.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Potrzebuje wzmocnić sygnał, aby osiągnąć zakres  (0-10)V chciałem zastosować wzmacniacz nieodwracający, tylko nie wiem jak dobrać odpowiedni wzmacniacz, na co zwrócić uwagę w datasheet.

Zrzut ekranu 2022-11-02 123630.png

• Lubię! 1

Jeśli używasz Arduino to przetwornik anologowo-cyfrowy mierzy wartości napięcia w zakresie 0-5V. Ten bloczek ze wzmacniaczem i filtrem jest dla mnie trochę nielogiczny. Domyślam się, że chcesz zwiększyć zakres pracy ADC. Ciężko mi sobie nawet wyobrazić jakby to miało działać.

Osobiście poszedłbym w drugą stronę, czyli zrobił prosty dzielnik napięcia w stosunku 1:1 (np. 10k:10k), który podzieli napięcie wyjściowe przez pół, czyli Twój zakres pomiarowy będzie wynosić 0-5V. Rozdzielczość dobierzesz sobie wg uznania, dasz kilka warunków i powinno to fajnie działać. Nie potrzeba tutaj wzmacniać żadnych sygnałów, a przynajmniej ja nie widzę takiej potrzeby.

Edytowano przez Chev

3 minuty temu, Chev napisał:

Jeśli używasz Arduino to przetwornik anologowo-cyfrowy mierzy wartości napięcia w zakresie 0-5V. Ten bloczek ze wzmacniaczem i filtrem jest dla mnie trochę nielogiczny. Domyślam się, że chcesz zwiększyć zakres pracy ADC. Ciężko mi sobie nawet wyobrazić jakby to miało działać.

To jest DAC nie ADC 😉 Czyli kolega robi wyjście napięciowe, 10V jest często spotykane w elektronice sterującej np. w falownikach.

Dnia 2.11.2022 o 12:37, Arick720 napisał:

Potrzebuje wzmocnić sygnał, aby osiągnąć zakres  (0-10)V chciałem zastosować wzmacniacz nieodwracający, tylko nie wiem jak dobrać odpowiedni wzmacniacz, na co zwrócić uwagę w datasheet.

Frequency response, szybkość narastania/opadania, maksymalne napięcie. Zwykły 358P powinien wystarczyć do większości zastosowań, o ile nie jest to sprzęt wojskowy, medyczny, urządzenie pomiarowe, albo nie zasilasz tego z <12V.

• Lubię! 1

4 minuty temu, Arick720 napisał:

Dobrałem NE5532P

Twój wybór jest lepszy, LM358P jest po prostu dość popularny i praktycznie każdy hobbysta miał go przynajmniej raz w szufladzie 😉 Cena też nie boli... Gorzej jak wzmacniacz kosztuje 10 albo 100 złotych za sztukę, a 15 za 5 sztuk... to nadal tanio 😄 

• Pomogłeś! 1

Raczej szukałby jakiegoś opampa bardziej przystosowanego do pracy z napięciami wspólnymi bliskimi masy. Może być problem uzyskać 0V przy wyjściu z DAC na tym poziomie. Ale już dawno nic na tym nie robiłem to się nie mądrzę.

Może się okazać że "gorszy" LM358 lepiej sprawdzi się w tej roli niż NE5532

3 minuty temu, _LM_ napisał:

Może się okazać że "gorszy" LM358 lepiej sprawdzi się w tej roli niż NE5532

Możesz mieć rację, 5532'ek nie używałem, a schematu wewn. nie ma w DS.

Ja do mojego projektu będę musiał się rzucić na INA826, bo to najtańszy wzmacniacz precyzyjny 😄 (do PT100), ale i tak wychodzi taniej niż kupić gotowy moduł... Chociaż w tym przypadku byłby to mocny overkill.

Właściwie to dobrze było by coś powiedzieć o tym DACu czy to będzie układ zewnętrzny czy np: sygnał PWM z MCU. 

3 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Ja do mojego projektu będę musiał się rzucić na INA826

OP07? ale nie będę zgadywał. Kurde muszę pogrzebać, bo miałem fajne wzmacniacze do takich celów, używałem jako wtórniki do przetworników ciśnienia.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.