Skocz do zawartości

Najmniejszy gabarytowo nadajnik dla termometru.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry Wszystkim!

Chciałem sobie zbudować mini termometr, z którego będzie można zdalnie odczytywać temperaturę. Odlległość niewielka, około pół metra, zakres to ok 20 - 40 stopni.

Zależy mi aby całość była maksymalnie mała, razem z baterią ok 1 - 2 cm średnicy.

Z odczytem temperatury nie ma problemu. Nie mam natomiast pomysłu jak odczytać takie dane zdalnie.

Moduły wifi raczej nie mają takich małych gabarytów. Myślałem też o RFID, ale obawiam się że odległość trochę za duża.

Może macie jakieś pomysły jak coś takiego zrealizować? Jakiś mini nadajnik, albo jakiś czytnik, który zadziała na taką odległość?

Chyba tylko customowa płytka z np. nRF24L01, kwarce w SMD nie są duże, układ pracuje w logice 3.3V, więc kondensatory 0402 / 0201 spokojnie dadzą radę (są do 5-6V zwykle).

Największy element to antena... Którą trzeba dobrze zaprojektować, ale gdzieś widziałem stronkę z kalkulatorem.

• Lubię! 1

Dzikuję za podpowiedzi.

@_LM_  podczerwień odpada, ale taki malutki moduł może by się nadał, tyle, że te oryginalne płytki trochę duże.🤔 trzeba by coś samemu sklecić, albo na pająka poskładać. Zawsze to jakiś trop. Dzięki @H1M4W4R1 .

Z zasilaniem to niewielki problem, bo pomiary powinny być dostępne przez max 1h.

Tak mi też chodzi po głowie technologia RFID. Tyle, że nie ogarniam tego za dobrze, ale czytałem o takich co z kilkudziesięciu cm coś tam jeszcze zczytują. Nie wiem tylko jaka najmniejsza antena dałaby radę, ale wydaje mi się, że bywją dosyć małe breloki z takim czymś. No i nie wiem czy są jakieś możliwości żeby toto dookólną miało antenkę. Może się ktoś orientuje? 

Albo może ktoś z Was kojarzy jak działają takie termometry, które można połknąć i potem zdalnie monitorować temperaturę wewnątrz organizmu? Też byłoby spoko.

(edytowany)

Albo jakieś małe moduły z nRF52805 np., po taniości na Aliexpress. Jest już zaprogramowany, Attiny jakieś w SO8, żeby z DS18B20 czytało i podawało dalej. Nie gotowiec, ale w pająku można ugrać na grubości. DS też w SO8 jest albo spiłować TO-92.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...