Skocz do zawartości

Sprawdzenie schematu: Mini-konsolka na AtMega i pytania

JammyCrazy

Pomocna odpowiedź

Dobry Wieczór,

Od pewnego czasu mam ochotę na zbudowanie własnej mini konsolki do gier opartej na układzie AVR (dokładnie na nieśmiertelnym AtMega328P), coś przypominającą GameBoya (albo przynajmniej jego najtańszą podróbkę 😉). Idea działania tej konsolki jest prosta: pisze się program, wgrywa się go przez USB i... gra. Zero kartridży czy kart SD. Ot, takie własne Arduino z głośniczkiem, akumulatorkiem Li-Po, wyświetlaczem LCD od Nokii i garścią przycisków. Jest to jednak mój pierwszy taki projekt z użyciem elementów SMD oraz własnym PCB (wcześniej działałem na THT i płytkach prototypowych). Jak dotąd stworzyłem schemat, który wymaga wstępnej weryfikacji. Po tym dopiero mogę poświęcić kolejny dzień-dwa na projektowanie samego PCB. schemat.pdf 

A, i jeszcze parę pytań:

1) Jaki tranzystor wybrać (Q1 na schemacie) wraz z rezystorem (R5) zakładając, że prąd buzzera nie przekroczy 20mA?

2) Czy PCB z warstwą HASL będzie OK pod elementy 0603 (mniejszych nie zamierzam używać)?

3) Czy w tym projekcie PCB mogłoby być 2-warstwowe (skośnoocy za wersję 4-warstwowa o tych samych wymiarach liczą sobie dodatkowe 40 ziko)?

Co do możliwości lutowania... Mam stację lutowniczą + hot air, samo lutowanie ćwiczyłem na starych pendrivach i telefonach od jakiegoś czasu, więc powinno mi się udać.

Z góry dzięki za odpowiedzi i wskazówki.

Edytowano przez JammyCrazy

@JammyCrazy witam na forum 🙂 Nie mam teraz czasu, aby sprawdzić schemat, ale odpowiem na część pytań:

Ad. 2) Tak, wykończenie HASL w wersji ołowiowej będzie wystarczające do takiego projektu.

Ad. 4) Rozumiem, że 40 zł to wydaje się dużo, bo ogólnie jesteśmy przyzwyczajani do coraz niższych cen wszystkiego, ale... to i tak bardzo mało. Jeszcze kilka lat temu płytki o większej liczbie warstw albo nie były wcale dostępne dla hobbystów albo kosztowały setki złotych. Także, jest to tanio. Jednak, jeśli poszukasz to znajdziesz chińskich producentów, którzy robią to taniej. Np. JCPCB ma teraz promocję, gdzie da się zrobić płytkę 4-warstwową za 2-7$ (zależnie od rozmiaru).

(edytowany)

Czy w przypadku HASL ołowiowego można lutować pastą/cyną bezołowiową? Słyszałem że mieszanie jest niepoprawne.

39 minut temu, JammyCrazy napisał:

Czy w przypadku HASL ołowiowego można lutować pastą/cyną bezołowiową? Słyszałem że mieszanie jest niepoprawne.

Co za różnica... 😄 Gorzej jakbyś mieszał ołowianą z bizmutową. Wtedy masz problem, tak  to jest jak najbardziej OK 😉 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

4 warstwy? 2 spokojnie wystarczą, o ile tam nie tną USB 3+, ale raczej nie, bo CH340 to max USB FS. 

Nawet USB2.0 działa poprawnie na 2 warstwach, o ile nie przecinasz USB inna ścieżką. Dla 2L używam 10.28mil dla USB, dystans 8 mil między ścieżkami.

Btw. jeżeli zrobisz projekt w EasyEDA i zamówisz w JLC z poziomu edytora to dostajesz kupon na 8$ (min musi zostać 1.23$). (Raz na miesiąc).

(edytowany)

@H1M4W4R1 Wspomniałeś o CH340, więc zgaduję że przejrzałeś schemat? Nadaje się on do czegoś? Nadal myślę nad zasilaniem z interfejsu ISP - może MOSFET w roli klucza odcinającego zasilanie z USB?

9 godzin temu, JammyCrazy napisał:

Ciszę interpretuję jako pozytywną ocenę schematu.

Po prostu wolę dać innym się wypowiedzieć, bo moje umiejętności konstrukcyjne to minimum 3 podejścia do danego projektu 😛 

9 godzin temu, JammyCrazy napisał:

No i kolejne pytanie: czy użycie rejestru przesuwnego dla przycisków ma tutaj jakiś sens?

Rejestr przesuwny to zły pomysł. Lepsze są ekspandery wyprowadzeń albo multiplekser. Przesuwny jest OK jeżeli chcesz przesłać dane np. do wyświetlacza 7-segmentowego (ale wtedy potrzebny jest też bufor na wyjściu rejestru).

(edytowany)
2 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

Rejestr przesuwny to zły pomysł.

Kurczę, szkoda. Najbardziej byłem nastawiony na tę opcję (74HC165), podobno była ona często stosowana, m.in. w kontrolerach do SNES-A....

43 minuty temu, JammyCrazy napisał:

Najbardziej byłem nastawiony na tę opcję (74HC165), podobno była ona często stosowana, m.in. w kontrolerach do SNES-A....

Da się, tylko pamiętaj, że wtedy mnożysz laga ośmiokrotnie 😉 

(edytowany)
12 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

No dobra, przejrzałem te multipleksery i one pozwalają pobierać tylko jedną wartość wejściową naraz, co jest (chyba) problemem.

Nie mogę usunąć cytatu.

2 minuty temu, JammyCrazy napisał:

No dobra, przejrzałem te multipleksery i one pozwalają pobierać tylko jedną wartość wejściową naraz, co jest (chyba) problemem.

Jedną z N (najczęściej ośmiu). Wystarczy zmieniać adres przed każdym pobraniem wartości. W rejestrze PISO masz te wartości uporządkowane, a w multiplekserze możesz odpytywać wybraną wartość.

(edytowany)

@Treker A ty co o tym sądzisz?

EDIT: Wybiorę jednak multiplekser, wydaje się być ciekawszy, w dodatku chcę się pobawić w adresowanie linii.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.