Skocz do zawartości

Zmiana zapisanych argumentów bez ponownego wgrywania programu

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Kto ci jakichś bajek naopowiadał że ESP ma eeprom?

No ja wiem że on jest zrobiony z flash'a😉 no ale to nie zmienia faktu że obsługa tej pamięci przypomina używanie EEPROM'u na avr...tak z grubsza oczywiście

5 minut temu, ethanak napisał:

I przyjmij wreszcie do wiadomości, że ESP to nie jest taki większy AVR.

No ja wiem że ESP to coś zupełnie innego niż avr..tak tylko pytałem o ten eeprom z ciekawości..i zgadzam się z tym że lepiej zająć się preferencjami czy spiffs bo mam znacznie więcej pamięci do wykorzystania, a może się zdarzyć że trzeba będzie zapisać np. 2kb, więc i tak użycie czegoś innego niż eeprom będzie konieczne😉

Do tego masz spifs (lepiej fatfs), albo jak pisałem wcześniej: partycja i bezpośredni zapis/odczyt z flasha.

Ewentualnie jakiś eeprom czy fram na i2c.

(edytowany)

@moszeusz a co do twojego problemu to nawet EEPROM'u używać nie musisz( o ile nie zmieniasz wartości podczas działania programu)...stwórz sobie strukturę a później tablice tych strukturę (wpisz odrazu dane do tych struktur) i wtedy w jakimś warunku za pomocą guzika np. wybierz sobie który zestaw danych Cię interesuje(wystarczy zmieniać tylko indeks tej tablicy) i tak możesz mieć i 100 zestawów danych

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)
11 minut temu, jand napisał:

Przepraszam😭

Ales mi @jand pojechał teraz z tym angielskim po bandzie😉 nie no @ethanak nie ma aż takiej tragedi z translatorem😜 już się nauczyłem wyłapywać dziwne zdania z kontekstu...

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

Jest jeszcze wersja chińska...

A na poważnie: @farmaceuta jak zaczniesz czytać to za jakiś czas ten angielski do łba wejdzie; Hamleta w oryginale nie przeczytasz co prawda, ale dokumentację tego typu powinieneś. Wiem z doświadczenia z czasów, kiedy jedyne dostępne materiały dotyczące Commodore i Amigi były po niemiecku (a w tym jezyku potrafiłem "guten morgen" i "ein bier bitte")

• Lubię! 2
(edytowany)
Dnia 27.12.2022 o 19:29, farmaceuta napisał:

@moszeusz a co do twojego problemu to nawet EEPROM'u używać nie musisz( o ile nie zmieniasz wartości podczas działania programu)...stwórz sobie strukturę a później tablice tych strukturę (wpisz odrazu dane do tych struktur) i wtedy w jakimś warunku za pomocą guzika np. wybierz sobie który zestaw danych Cię interesuje(wystarczy zmieniać tylko indeks tej tablicy) i tak możesz mieć i 100 zestawów danych

Generalnie tak, natomiast zasadniczo w moim projekcie liczba wartości będzie się zbliżać do nieskończoności, więc w tym przypadku będzie to raczej trudniejsze do ogarnięcia (a na pewno bardziej żmudne).

Edytowano przez moszeusz
3 minuty temu, moszeusz napisał:

Generalnie tak, natomiast zasadniczo w moim projekcie liczba wartości będzie się zbliżać do nieskończoności, więc w tym przypadku będzie to raczej trudniejsze do ogarnięcia (a na pewno bardziej żmudne).

To ile ty chcesz tych zmiennych zapisać?? W takim razie eeprom odpada jako pierwszy...zostaje spiffs 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...