Skocz do zawartości

Urządzenie do pomiaru temperatury w 10 pomieszczeniach

Geralt

Pomocna odpowiedź

Cześć

Chciałbym mierzyć temperaturę (może też wilgotność) w dziesięciu pomieszczeniach mojego domu. Mile widziany będzie wgląd do tych pomiarów przez Internet. Czy taniej będzie kupić gotowy produkt czy zrobić go samemu? Jak na razie mam za sobą kurs elektroniki I poziom.

A jakie są gotowe produkty? 

Samemu jeśli miałby być bezprzewodowo to:

11x ATTiny które jest akurat dostępne. Np ATTiny404 za 2.9 zł netto w TME

11x nrf24 5.5 zł brutto na ale drogo 

2x DS18B20 z Aliexpress 5szt 8 zł brotto. 

Jeśli podgląd przez internet to pewnie jeszcze jakieś ESP32 czy jakieś Raspberry Pi 

• Pomogłeś! 1

(edytowany)
2 godziny temu, pmochocki napisał:

11x ATTiny które jest akurat dostępne. Np ATTiny404 za 2.9 zł netto w TME

11x nrf24 5.5 zł brutto na ale drogo 

Nie wyjdzie taniej / lepiej 11x ESP8266? I transmisja po MQTT do jakiegoś terminala? NRF'y słyną z tego, że są magnesem na zakłócenia 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Zależy czy urządzenia mają być zasilane sieciowo czy bateryjnie. Do kosztów trzeba doliczyć płytki drukowane i obudowy. 

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Przy tego typu projektach, które oczywiście da się zrobić samemu, warto też od razu świadomie odpowiedzieć sobie na pytanie: czy chcesz mieć po prostu działający termometr, czy traktujesz to jako hobby i chcesz go zrobić samodzielnie. W pierwszej wersji po prostu kupujesz i działa, w drugiej wersji na końcu też zadziała, ale droga będzie dłuższa (a efekt finalny wcale nie zawsze będzie tańszy) 😉 Jeśli jesteś po kursie podstaw elektroniki to teraz powinieneś przejść przez kurs elektroniki poziom II, a później kurs Arduino - będziesz już bliżej takich projektów.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

12 godzin temu, _LM_ napisał:

Zależy czy urządzenia mają być zasilane sieciowo czy bateryjnie.

@_LM_ Urządzenia mają być zasilane bateryjnie, ponieważ w najdogodniejszych miejscach do umieszczenia tych urządzeń często nie mam gniazdka elektrycznego.

18 godzin temu, pmochocki napisał:

A jakie są gotowe produkty? 

Najprościej to podłączyć do chmury jakieś gotowe czujniki Tuya/Xiaomi, pewnie około 70-100 zł / sztuka.

• Pomogłeś! 1

9 minut temu, Treker napisał:

Najprościej to podłączyć do chmury jakieś gotowe czujniki Tuya/Xiaomi, pewnie około 70-100 zł / sztuka.

@Geralt zerknij na https://pl.aliexpress.com/item/1005003826462850.html?pdp_npi=2%40dis!PLN!25%2C28 zł!16%2C70 zł!!!!!%40211b5e2316732009267831895ea5e5!12000027283662635!btf&_t=pvid%3A07602fba-bc7f-47f2-a3b7-262271ee79b3&afTraceInfo=1005003826462850__pc__pcBridgePPC__xxxxxx__1673200927&spm=a2g0o.ppclist.product.mainProduct&gatewayAdapt=glo2pol  - tu wychodzi circa 200 PLN / 5 sztuk...

Pytanie tylko na ile wystarczy bateria w takim sensorze i jaka jest wystarczająca dla Ciebie częstotliwość odczytu temperatury https://www.youtube.com/watch?v=ZxI7jYJAG3Q 

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

38 minut temu, Geralt napisał:

Urządzenia mają być zasilane bateryjnie

Poszedłbym raczej w stronę układów nrf i jedną część zbiorczą, ja testowałem moduły wifi w trybach oszczędzania energii i wnioski nie były pozytywne, nawet przy porządnych paluszkach AA litowych trudno będzie osiągnąć czas pracy dłuższy niż pół roku. Projekt mógłby być ciekawy i inspirujący ale skoro piszesz że dopiero zaczynasz działać z elektroniką, to myślę że lepiej kupić coś gotowego a w ramach rozwoju uczyć się oszczędzania energii.

• Pomogłeś! 1

@Treker Wspomniane przez Ciebie urządzenia Tuya/Xiaomi pewnie na Aliexpress można dostać taniej.

Rozglądałem się też za stacjami pogodowymi (ze względu też na stosunkowo niską cenę, niekoniecznie musi łączyć się z Internetem). Trudno znaleźć stację pogodową, która będzie współpracowała z dziesięcioma czujnikami.

Na Aliexpress znalazłem m.in. takie urządzenia: Czujnik Mi Temperature & Humidity Monitor 2 (za 124 zł 5 szt.). Urządzenia te nie łączą się przez wifi, tylko przez bluetooth.