Skocz do zawartości

Ardu i SIM800l, ogólna dyskusja...

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
1 godzinę temu, jand napisał:

Z tego nie wyjdą 4A.

Przy 4v?  A poza tym jednocześnie tylko jeden moduł ma SIM kartę...łapie fixa ładnie..nic nie muli, tylko to dziwne zachowanie w kratkę...🤔

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)

Dodam że mam napięcie między pinami RX/tx SIM800...2.7v, gdzie TX to plus, a RX minus...powinno tak być?? 

Teraz odlutowalem od strony gnd rezystor dzielnika i napięcie mi znikło...może lepiej dać na zbicie napięcia kilka diod? Szklaczkow etc...

Edytowano przez farmaceuta
58 minut temu, farmaceuta napisał:

Dodam że mam napięcie między pinami RX/tx SIM800...2.7v, gdzie TX to plus, a RX minus...powinno tak być?? 

Teraz odlutowalem od strony gnd rezystor dzielnika i napięcie mi znikło...może lepiej dać na zbicie napięcia kilka diod? Szklaczkow etc...

Jakieś schematy komunikacji są w nocie katalogowej, choć nie ma użycia samej diody, coś z diodą jest - ja bym samą diodą próbował, jakbym tego nie przeczytał.

• Lubię! 1
1 godzinę temu, jand napisał:

Taki pomiar jest bez sensu.

Nie znam się, dlatego zameldowałem o tym...😉 

1 godzinę temu, matsobdev napisał:

Jakieś schematy komunikacji są w nocie katalogowej, choć nie ma użycia samej diody, coś z diodą jest - ja bym samą diodą próbował, jakbym tego nie przeczytał.

Z didiami całkiem ucięło komunikację...(3 diody ~1.6v spadku z 5v)

Jak się okazało w pomiarach pin RX sim800 ma jakiś swój rezystor bo na dzielnik wsadziłem 510 (ten od masy) a w płytce miał już 410 co w połączeniu z 330 dało jakies 2.75v z pinu TX Ardu...teraz dałem 680 (w płytce 450) i 220 do TX Ardu i wychodzi jakieś 3.35v...czasem mi tylko jeszcze ucieknie połączenie(brak danych w buforze)...ale i z tym dojdziemy..😉

A zawsze mi się wydawało, że podstawowym środkiem wymiany myśli powinien być schemat. Na podstawie tego opisu nie umiem sobie wyobrazić, niestety, co tak naprawdę zostało zrobione.

• Lubię! 1

@jand zostały wymienione rezystory w dzielniku na takie wartości żeby dawały ~3.3v w płytce...sim800l ma swój rezystor chyba...schemat jest na poprzednich stronach (nie ma na nim gnd wspólnego bo zapomniałem domalować ale na płytce już wszystko ok)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...