Skocz do zawartości

Ardu i SIM800l, ogólna dyskusja...

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
1 godzinę temu, jand napisał:

Z tego nie wyjdą 4A.

Przy 4v?  A poza tym jednocześnie tylko jeden moduł ma SIM kartę...łapie fixa ładnie..nic nie muli, tylko to dziwne zachowanie w kratkę...🤔

Edytowano przez farmaceuta

(edytowany)

Dodam że mam napięcie między pinami RX/tx SIM800...2.7v, gdzie TX to plus, a RX minus...powinno tak być?? 

Teraz odlutowalem od strony gnd rezystor dzielnika i napięcie mi znikło...może lepiej dać na zbicie napięcia kilka diod? Szklaczkow etc...

Edytowano przez farmaceuta

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

58 minut temu, farmaceuta napisał:

Dodam że mam napięcie między pinami RX/tx SIM800...2.7v, gdzie TX to plus, a RX minus...powinno tak być?? 

Teraz odlutowalem od strony gnd rezystor dzielnika i napięcie mi znikło...może lepiej dać na zbicie napięcia kilka diod? Szklaczkow etc...

Jakieś schematy komunikacji są w nocie katalogowej, choć nie ma użycia samej diody, coś z diodą jest - ja bym samą diodą próbował, jakbym tego nie przeczytał.

• Lubię! 1

1 godzinę temu, jand napisał:

Taki pomiar jest bez sensu.

Nie znam się, dlatego zameldowałem o tym...😉 

1 godzinę temu, matsobdev napisał:

Jakieś schematy komunikacji są w nocie katalogowej, choć nie ma użycia samej diody, coś z diodą jest - ja bym samą diodą próbował, jakbym tego nie przeczytał.

Z didiami całkiem ucięło komunikację...(3 diody ~1.6v spadku z 5v)

Jak się okazało w pomiarach pin RX sim800 ma jakiś swój rezystor bo na dzielnik wsadziłem 510 (ten od masy) a w płytce miał już 410 co w połączeniu z 330 dało jakies 2.75v z pinu TX Ardu...teraz dałem 680 (w płytce 450) i 220 do TX Ardu i wychodzi jakieś 3.35v...czasem mi tylko jeszcze ucieknie połączenie(brak danych w buforze)...ale i z tym dojdziemy..😉

A zawsze mi się wydawało, że podstawowym środkiem wymiany myśli powinien być schemat. Na podstawie tego opisu nie umiem sobie wyobrazić, niestety, co tak naprawdę zostało zrobione.

• Lubię! 1

@jand zostały wymienione rezystory w dzielniku na takie wartości żeby dawały ~3.3v w płytce...sim800l ma swój rezystor chyba...schemat jest na poprzednich stronach (nie ma na nim gnd wspólnego bo zapomniałem domalować ale na płytce już wszystko ok)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.