Skocz do zawartości

Oświetlenie z 10 diod SMD 0402 dla zestawu Lego

Dan86PL

Pomocna odpowiedź

Witam, 

Proszę o pomoc. Jestem zielony, choć kiedyś udało mi się zrobić samemu lampę do akwarium z kilku diod 3W. Jak to wygląda w przypadku diod SMD 0402? Chcę oświetlić zestaw Lego jak na zdjęciu. Okna, latarnie, kinkiety itp. Jak zasilić 10 takich diod połączonych szeregowo? Jaki zasilacz/ driver?

Screenshot_20230116_233855_Chrome.thumb.jpg.9c26f5a0758e638405dbdf485bedfece.jpg20230105_154929.thumb.jpg.84702b3f48347e564dcaa0c2e2e0be74.jpg

@Dan86PL witam na forum 🙂 Jeśli są to zwykłe diody i zależy Ci wyłącznie na sterowaniu włączone/wyłączone to różne warianty takiego zasilania diod znajdziesz w tym artykule: https://forbot.pl/blog/jak-dobrac-rezystor-do-diody-rozne-metody-zasilania-led-id14482

Nie będziesz potrzebował żadnego sterownika, wystarczy odpowiedni zasilacz. Zastanów się tylko, czy na pewno chcesz wszystkie diody łączyć szeregowo (będzie potrzebne stosunkowo wysokie napięcie). Lepiej byłoby pewnie połączyć szeregowo po 2-3 diody i zrobić z tego kilka równoległych linii.

@Treker Witam i dziękuję za odpowiedź.

Czyli sugerujesz połączenie równoległe, co jest dla mnie raczej logiczne aczkolwiek nigdy niczego tak nie łączyłem. Jak wspomniałem raz zlutowałem lampę na diodach 3W szeregowo.

1 dioda smd 0402 pracuje na zasilaniu 2,4V i prądzie chyba ok.  20mA.

Zatem chyba dobrze byłoby znaleźć zasilacz 12V 100mA i zrobić 5 nitek po 2,4V każda? 🙂20230117_101357.thumb.jpg.d70f989cda51cdd9c4e420bb7364f2eb.jpg

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

3 godziny temu, Treker napisał:

Zabrakło chyba rezystorów na Twoim projekcie? Bez tego diody się natychmiast uszkodzą.

Szczerze jestem humanistą i nie znam podstaw elektroniki, poza tym, że mniej więcej ogarniam co to napięcie a co natężenie. 🙂

Wracając do meritum tak ogólnie ten mój schemat jest ok tylko trzeba rezystor dobrać?? Jeżeli tak, to jestem z siebie dumny. 😄

Osobno rezystor do każdej nitki czy jeden przed podłaczeniem 5 nitek? Jaki rezysyor? Czy jako laik humanista moge prosic o gotowca czy muszę sam wyliczyć? 🙂

14 minut temu, Dan86PL napisał:

Wracając do meritum tak ogólnie ten mój schemat jest ok tylko trzeba rezystor dobrać?? Jeżeli tak, to jestem z siebie dumny. 😄

Może schemat to nie był, ale się domyśliłem o co chodzi 😉

14 minut temu, Dan86PL napisał:

Osobno rezystor do każdej nitki czy jeden przed podłaczeniem 5 nitek? Jaki rezysyor? Czy jako laik humanista moge prosic o gotowca czy muszę sam wyliczyć? 🙂

To zależy, czy chcesz się tego nauczyć, czy chcesz gotowca - możesz napisać prawdę 😉 Jeśli chcesz się tego nauczyć to wystarczy, że przeczytasz poniższy artykuł i wszystko będzie jasne, w przyszłości też nie będziesz miał problemów. Opisaliśmy tam właśnie czy jeden rezystor, czy kilka, jak to łączyć itd.: https://forbot.pl/blog/jak-dobrac-rezystor-do-diody-rozne-metody-zasilania-led-id14482

@Treker To może zróbmy takiego deala? Poproszę gotowca do tego jednego konretnego przypadku.

Z racji tego, że będę chciał prawdopodobnie zrobić sobie kolejne projekty do oświetlenia swoich zestawów Lego, to przy kolejnym projekcie będę starał się do wszystkiego dojść sam.

Po prostu wizja zlutowania kilku diod z resystorem i podłączenia do zasilacza i efekt oświetlenia budynku z lego jest tak kusząca, że brakuje mi teraz cierpliwości. 🙂

Normalnie takie zestawy dedykowane kosztują 200zl.

Jeśli chcesz to zasilać z 12 V i wszystkie gałęzie mają być takie same to możesz zrobić 5 gałęzi po 2 diody połączone szeregowo i do każdej gałęzi osobny rezystor 360Ω. Inna opcja to 2 gałęzie po 4 diody połączone szeregowo i rezystory 120Ω + 1 gałąź z 2 diodami i rezystorem 360Ω.

Ogólnie te gałęzie i połączenia to najlepiej dopasować do tego jak wygodnie prowadzić przewody do oświetlenia poszczególnych elementów modelu.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

(edytowany)

@Treker Dziękuję.

Tak będę chciał wziąć zasilacz 12V, 100mA antenowy jezeli się nadaje.

Obojętne czy rezystory umieszczę przed nitkami na wejściu pradu + czy za nitkami na wyjściu prądu - ?

Rezystory już mam. Mieli różne 360Ω... Mam nadzieję, że 0.6W, 360R to dobre?

20230117_211740.thumb.jpg.05bbf3b08b26d85175c72c6b9ff64460.jpg

Edytowano przez Dan86PL

8 godzin temu, matsobdev napisał:

Zamiast rezystora, to możesz dać potencjometr na każdą nitkę. Zawsze możesz wysterować jasność.

Zamiast rezystora to bym się bał zakładać sam potencjometr - a jak Kolega @Dan86PL przypadkowo zjedzie na potencjometrze do "0" ? To z LED-ami będzie: świeci ... pssst ... nie świeci... Moim zdaniem niech lepiej pozostanie przy zalecanych rezystorach - przynajmniej na początek.

17 godzin temu, Dan86PL napisał:

Tak będę chciał wziąć zasilacz 12V, 100mA antenowy jezeli się nadaje.

@Dan86PL Te zasilacze antenowe to są takie sobie 😔. Nawet jeśli ograniczysz prąd do 10 mA/LED, to przy 10 diodach które chcesz zastosować to już masz ten zasilacz na granicy teoretycznej wydajności prądowej a to poskutkuje tym, że będzie się strasznie przegrzewał i długo nie pożyje. Lepiej kupić taki zasilacz wtyczkowy na 12V który miałby min. 0,5A prądu na wyjściu. A jeśli byś chciał w przyszłości rozbudować ten projekt o kolejne LED-y, to masz już trochę mA w zapasie. 

Dnia 16.01.2023 o 23:45, Dan86PL napisał:

Jak to wygląda w przypadku diod SMD 0402?

Tylko taka mała sugestia : jeśli chcesz zastosować te LED-ki SMD 0402 to kup je od razu z zalutowanymi kabelkami - takie jak masz na dołączonej w pierwszym poście fotce.

Powodzenia ! 💪

• Pomogłeś! 1

22 minuty temu, keram167 napisał:

Zamiast rezystora to bym się bał zakładać sam potencjometr - a jak Kolega @Dan86PL przypadkowo zjedzie na potencjometrze do "0" ? To z LED-ami będzie: świeci ... pssst ... nie świeci... Moim zdaniem niech lepiej pozostanie przy zalecanych rezystorach - przynajmniej na początek.

@Dan86PL Te zasilacze antenowe to są takie sobie 😔. Nawet jeśli ograniczysz prąd do 10 mA/LED, to przy 10 diodach które chcesz zastosować to już masz ten zasilacz na granicy teoretycznej wydajności prądowej a to poskutkuje tym, że będzie się strasznie przegrzewał i długo nie pożyje. Lepiej kupić taki zasilacz wtyczkowy na 12V który miałby min. 0,5A prądu na wyjściu. A jeśli byś chciał w przyszłości rozbudować ten projekt o kolejne LED-y, to masz już trochę mA w zapasie. 

Tylko taka mała sugestia : jeśli chcesz zastosować te LED-ki SMD 0402 to kup je od razu z zalutowanymi kabelkami - takie jak masz na dołączonej w pierwszym poście fotce.

Powodzenia ! 💪

1. To potencjometrem jak raz się zjedzie za nisko to nie da się już zwiększyć prądu? W sumie taki potencjometr jeżeli da się na nim regulować śrubką prąd byłby lepszy. 🙂 Tylko żeby to dało się łatwo regulować...

2. Zasilacz się zastanowię. Mam 1 antenowy niepotrzebny to spróbuję na nim. Mam też inne z różnych starych urządzeń, może znajdę coś ciekaweszego. Lubię wykorzystać stare rzeczy.

3. Ledy mam właśnie  zamówione z przewodami specjalne pod makiety. 🙂

@Dan86PL wiem że jesteś humanistą, i pewne rzeczy mogą być dla Ciebie połączeniem "czarnej magii + Voo-Doo" 😉 - zresztą na początku zabawy z elektroniką chyba każdy tak miał... Proponuję, żebyś na początek znalazł chwilę czasu i zaznajomił się z https://forbot.pl/blog/leksykon/potencjometr

P.S. Pytanie z innej beczki - czy posiadasz jakikolwiek multimetr ? 

• Lubię! 1

23 minuty temu, Dan86PL napisał:

1. To potencjometrem jak raz się zjedzie za nisko to nie da się już zwiększyć prądu? W sumie taki potencjometr jeżeli da się na nim regulować śrubką prąd byłby lepszy. 🙂 Tylko żeby to dało się łatwo regulować...

Daj się, ale jak przekręcisz w złą stronę to prąd będzie zbyt duży i spalisz wszystkie diody. Zachęcam do lektury naszych artykułów, wszystko to jest tam dokładnie opisane - jest tam również taki przykład z potencjometrem i dodatkowym rezystorem: https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-diody-krzemowe-oraz-diody-swiecace-led-id4251

19 godzin temu, Dan86PL napisał:

Obojętne czy rezystory umieszczę przed nitkami na wejściu pradu + czy za nitkami na wyjściu prądu - ?

Obojętnie, to również jest opisane w osobnym artykule: https://forbot.pl/blog/czy-kolejnosc-w-polaczeniu-szeregowym-ma-znaczenie-id16788

2 godziny temu, keram167 napisał:

Zamiast rezystora to bym się bał zakładać sam potencjometr

Słuszna uwaga. To hybryda. Rezystor na 20 mA i potencjometr w szeregu. Chociaż 5 diod w szeregu, to te 12 V, pewnie może być trochę więcej, ale tam jest stabilizator, więc blisko 12, to one nawet bez rezystora by nie poszły na szybko w niepamięć. Sam używam lampki z miedzianego przewodu hamulcowego i przylutowanego do niego podkładu miedzianego z 2 A diodą. Bezpośrednio z zasilacza 3,2 V, 1500 mA (od golarki na NiMH) ciągnie około 1 A. Kilka, kilkanaście godzin - jak zapomnę wyłączyć świeci bez przerwy.

2 godziny temu, keram167 napisał:

Te zasilacze antenowe to są takie sobie 😔. Nawet jeśli ograniczysz prąd do 10 mA/LED, to przy 10 diodach które chcesz zastosować to już masz ten zasilacz na granicy teoretycznej wydajności prądowej

Nie no, aż tak źle pewnie nie jest. 40 mA uciągnie.

2 godziny temu, Dan86PL napisał:

Lubię wykorzystać stare rzeczy.

Prawidłowe podejście.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.