Skocz do zawartości

Dobór elementów do rzeczywistej automatyki domowej

Pomocna odpowiedź

Generalnie w tym kosztorysie nie interesuje Cię napęd bramy i jego sterownik (tak długo jak ma jakiś prosty sposób komunikacji - załóżmy że każdy ma, nie najtańszy z marketu). Tylko płytka robiąca za spinanie wszystkich "głupich" sterowników/modułów urządzeń/napędów: "Arduino", ESP, nRF, Pico W instalacja domowa, co to połączy w całość. Czy to przewody i centralne Arduino, czy każdy moduł urządzenia ma swoje ESP, czy Pico W połączone z WiFi, tego typu rzeczy. Koszt utrzymania. Dostęp do sieci itp.

• Lubię! 1
8 minut temu, matsobdev napisał:

To pewnie One-Wire może być kandydatem

Żeby nie napisać "nie może", powiem że to słaby pomysł, raczej rs485 lub lepiej CAN. Dobrze gada kolega @matsobdev Skoro już wiadomo że komunikacja pójdzie po kablach to już można coś wymyślić. 

@_LM_ system bardziej chciałbym oprzeć o sterowanie elementami przez telefon , łączność Bluetooth, całe sterowanie w domu , w makiecie mam sterowanie brama garażowa , roletą , czujnik ruchu w korytarzu który zapala diodę na 12 sek , w pokoju mam zainstalowane serwo które symuluje działanie zaworu np w grzejniku , oraz w ubikacji mam zainstalowana diodę zapalaną przyciskiem w aplikacji Arduino bluetooth controller przycisk on/off ma to symulować działanie wentylatora odprowadzającego wilgoć 

29 minut temu, Burza22 napisał:

system bardziej chciałbym oprzeć o sterowanie elementami przez telefon , łączność Bluetooth

Pytanie co chcesz zrobić.

1. Jeden procek sterujący z modułem BT *łączność z tekefonem) który robi wszystko i do którego przez odpowiednie interfejsy są podłączone układy wykonawcze (tzn. Arduino w puszce, obok driver od silników i 30 metrów grubaśnego kabla do rolety)
  2. Jeden procek sterujący z modułem BT, który zarządza układami podrzędnymi, a do nich dopiero podpięte drivery (tzn. Arduino, 30 metrów kabla, małe Arduino wykonujący polecenia, do niego podpięty driver od silników i metr grubaśnego kabla do rolety)
  3. Kilka procków wyposażonych w moduły BT, każdy robiący swoje.

Tylko jedna kombinacja jest prawidłowa...

@ethanak jak myślisz chyba najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby kilka procków "Arduino" i każdy od czegos innego, do tego modułu bluetooth , wiem że nie praktyczne bo moglbym esp wziąć ale w projekcie uzylem juz Arduino to wypadałoby z tego po korzystać

@Burza22 Chcesz mieć każdego Arduino wyposażonego w moduł BT?

ESP możesz wykorzystać, jak wspomniałem da się to łatwo programować w Arduino IDE (czyli zgodnie z tematem pracy), a w razie czego poszukaj sobie takiego tworu jak espduino (to ostateczność ale jakby ktoś się uparł).

(edytowany)

@ethanakJeśli w pracy pisałem że użyłem Arduino UNO i opisałem tą platformie to raczej w kosztorysie nie wypada napisać o ESP jak myślisz ? Bo samej makiety nie chce już zmieniać tym bardziej że wszystko już pomontowane.  Chyba że napisać w kosztorysie że w praktyce można by użyć ESP8266 które samo w sobie posiada moduł bluetooth , dzięki czemu ograniczymy ilość przewodów w mieszkaniu ? Co o tym myślisz?

Edytowano przez Burza22

@ethanak bo osobiście myślałem żeby np do bramy użyć osobnego arduino do bramy i jednego do wszystkich rolet i poprostu zastosować moduł HC-05 któy może pracować jako master i slave , dlatego można by je podłączyć w jedną sieć bluetooth

23 minuty temu, Burza22 napisał:

osobiście myślałem żeby np do bramy użyć osobnego arduino do bramy

No i bardzo dobrze. Masz swoje Arduino do bramy, Arduino do rolet (jedno lub więcej, zależy od tego gdzie te rolety są), Arduino do czegoś tam jeszcze... W pracy wspominasz że Arduino UNO bla bla bla, ale ze względów (tu wymyśl jakich) można użyć Arduino Pro Mini ze względu na praktycznie stuprocentową kompatybilność.

Czyli sprawę zgodności z tematem masz załatwioną. A że ESP jako jednostka centralna? Przecież nigdy nie twierdziłeś że wykorzystasz wyłącznie Arduino, prawda? A dywagacje na temat tego że można to zrobić na Arduino plus pięć modułów jakichśtam (oczywiście zaznaczając, że doskonale wiesz jak to zrobić), ale w rzeczywistym projekcie lepiej zastosować ESP32 (koszty, możliwość dalszej rozbudowy, jeszcze z siedem argumentów).

Tylko ja bym raczej kręcił nosem na BT do czegoś innego niż komunikacja głównego modułu z telefonem (o, i tu masz wyższość ESP: BT jest wbudowany, a rozszerzenie o możliwość łączenia przez WiFi to kwestia wyłącznie programu). Zauważ: ja u siebie (pewnie czytałeś) zastosowałem espnow dlatego, że nie mam szans poprowadzenia jakichkolwiek przewodów (gdybym mógł to bym użył magistrali CAN i Tobie to radzę, bo do tego toto wymyślili).

A i jeszcze jedno: ESP8266 nie ma BT, ESP32 ma.

jak już skończę tą pracę to spróbuje zrobić w swoim mieszkaniu za pomocą wifi sterowanie roletami itp jestem ciekaw co z tego wyjdzie hah :D, trochę mnie to wciągnęło ale ze względu że pracuje i studiuje mało czasu na taką zabawę, za miesiąc tego czasu już będzie dużo więcej

@ethanak  @_LM_ Ostatnie pytanko do was 😄 chyba ze ktos inny by wiedział

Ogólnie jeszcze zastanawiam się nad doborem silnika do rolety oraz bramy. Napęd musi być taki żeby arduino sobie z tym poradziło .

Wybrałem:

do rolety:

https://silnikidorolet.eu/silnik-do-rolet-mobilus-m35-m-1014-p-248.html?gclid=EAIaIQobChMIibrHicDR_AIVLQWiAx0jaQtREAQYASABEgLM5_D_BwE&fbclid=IwAR1e-WaX3ujcOw6IOSuJ_84Wb5I5UKb8lF0mywWJVXureDuE56KYlcpDcM8

Ale mam problem z bramą czy to mógłby być zwykły napęd np fatec? Brama otwierana jest góra/dół. Chyba że wybrac silnik krokowy ale tutaj nie mam pojęcia jaką moc wybrać żeby to sensownie chodziło w przypadku normalnych domowych warunkach

15 minut temu, Burza22 napisał:

Ale mam problem z bramą czy to mógłby być zwykły napęd np fatec?

Zastosuj gotowy napęd ale z możliwością odczytu w jakim stanie brama się znajduje tj: otwarta, zamknięta uchylona. Nie znam się zbytnio na tym ale zdaje się że powinna być możliwość wyciągnięcia takiej informacji choćby z krańcówek.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...