Skocz do zawartości

Światłolub - łączenie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam mam pytanie poukładałem sobie wszystko na płytce "na sucho" i mam pytanie ,mam zamiar łączyć wszystko kabelkami . I tutaj mam pytanie

Mam 2 rezystory , 2 silniczki , 2 fototranzystory , układ L293D itp wszystko co potrzebne do światłoluba na początku .

I jak to łącze ? Każdy element z każdym ? Np Rezystor do L293D potem silniczki do L293D ? itd ?

Spróbuj telepatycznie połączyć ... nie wiem o co tobie znowu chodzi trzeba połączyć tak jak na schemacie jest, a jak nie umiesz połączyć według schematu to daj sobie spokój. Chciałeś budować cuda na kiju a światłolub Cie przerasta ...

Już umiem 🙄

Mam pytanie jeszcze co do fototranzystora ,czy jest roznica jaki kupie czy nie ma ? Bo w sklepie inny jest ,z tego co czytalem to niby moze byc.

Bo w sklepie inny jest ,z tego co czytalem to niby moze byc.

Dużo z tego nie rozumiem... Tak zasadniczo nie ma zbyt dużej różnicy w działaniu fototranzystora.

Szukaj z przeźroczystą obudową, te w ciemnej (czarnej, ciemnogranatowej) są wrażliwsze na podczerwień - możesz wtedy wykorzystać np. pilota od TV zamiast latarki (albo po prostu diody IR).

No, nie... Bo taki w ciemnej obudowie działa praktycznie tylko na podczerwień, a taki w jasnej na podczerwień i jakieśtam fale krótsze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...