Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, mam stację pogodową z wifi zasilaną trzema bateriami AAA. Pobór prądu stacji to około 70mA, w związku z czym baterie wytrzymują dzień, dwa. Chcę zastąpić baterie zasilaczem z przewodu usb i kostki do ładowania. Po podłączeniu zasilania stacja działa, ale chciałbym zabezpieczyć obwód. Chodzi mi dokładnie o zabezpieczenie przed uszkodzeniem kostki z ładowarki, tzn, że na przewodzie pojawi się 230V. Nawet nie chodzi mi o ochronę urządzenia, bo jest ono niewiele warte, ale żeby nie doszło np do pożaru, bo stacja będzie w drewnianym domku. Jak mogę to zrealizować? Czy jakiś szklany mały bezpiecznik się nadaje?

1 minutę temu, Grzegorz1397 napisał:

Czy jakiś szklany mały bezpiecznik się nadaje?

Najprostsze zabezpieczenie to bezpiecznik + dioda Zener'a, ale jeżeli ładowarka ma transformator impulsowy to takie zabezpieczenie jest zazwyczaj nadprogramowe (o ile nie jest to najtańszy chiński złom).

image.thumb.png.9440f9c93c264d7a681eaea895de652e.png

Czyli można byłoby po prostu kupić trochę lepszą kostkę i można nie stosować zabezpieczenia? Właściwie tak bym pewnie zrobił, ale naszło mnie na przemyślenia, bo mnie właśnie ładowarka ostatnio kopnęła prądem i zastanawiam się jaki skutek mogłoby to przynieść gdyby wysokie napięcie doszło do odbiornika.

Jeżeli nie ma transformatora w zasilaczu i tylko prostuje i "przerywa" napięcie to względem uziemienia jest tam wysokie napięcie w impulsach i wtedy może kopać. Ale takich to chyba nikt nie stosuje. Jak jest transformator to bez uszkodzenia mechanicznego wysokie napięcie na wyjściu się nie pojawi

Okej, w takim razie zostawię przylutowane przewody bez zabezpieczenia. Nie wiedziałem nawet, że ta kostka która mnie kopnęła nie miała transformatora. Szkoda, że wyrzuciłem, bo mogłem otworzyć ją z ciekawości.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...