Skocz do zawartości

Zasilanie modemu LTE z akumulatora 12V

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na tym forum 🙂

Mam pytanie które może wydawać się banalne, ale wolę się upewnić czy mój plan jest dobry.

Zamierzam na działce zbudować sobie źródło zasilania z akumulatora 12V, i jedną z rzeczy które chciałbym zasilać jest modem/router LTE TP Link MR-100. Według opisu wymaga on źródła prądu 9V 0.85A.

Czy mogę zasilić go z akumulatora 12V poprzez stabilizator L7809CV? Lutowanie mi nie straszne, mam już w głowie układ z L7809CV, dwoma kondensatorami i dwoma gniazdami 5.5 x 2.1, wszystko na niewielkiej płytce drukowanej.

Tak przy okazji chciałbym jeszcze jedną rzecz poruszyć, co sądzicie o tym: https://www.gotronik.pl/zabezpieczenie-przed-calkowitym-rozladowaniem-akumulatora-12v-p-7690.html  Myślę, że się na pewno przyda, chociaż nie wiem jak ustawię ten kontroler na 11V bez dostępu do regulowanego zasilacza laboratoryjnego.

Dzięki!

@matsobdev zadziała albo i nie - ja w motocyklu zawsze stosowałem 7809 do zasilania arduino, bo wbudowany lm teoretycznie powinien wytrzymać 15v... ale okazało się, że to tylko teoria 😞

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

W takim razie myślę, że użyję takiej właśnie przetwornicy i z jednej strony dam gniazdo do zasilania jej, a z drugiej strony krótki przewód zakończony wtykiem, w ten sposób nie będę mógł pomylić stron 🙂

@ethanak do tego co sugerujesz powinienem użyć przetwornicy regulowanej, nie?

Znalazłem, dzięki. To teraz pytanie czy lepiej użyć tej którą wkleiłem wyżej, czy tej Mini. Podejrzewam, że ośmiokrotna różnica w cenie nie bierze się znikąd.

Powiem tak: używam tej Mini 360 w kilku (nastu?) projektach i się sprawdza. A różnica stąd, że płacisz za markę. Tam gdzie trzeba użyję Pololu - ale nie wszędzie trzeba.

7 minut temu, stfn napisał:

To teraz pytanie czy lepiej użyć tej którą wkleiłem wyżej, czy tej Mini. Podejrzewam, że ośmiokrotna różnica w cenie nie bierze się znikąd.

Użyj tej co @ethanak polecił...czyli np mini 360...onama do dwóch amper, stosowałem ja wielokrotnie i jeszcze żadna mi nie padła...

(edytowany)

Tylko, żebyś nie był do tyłu o modem 😄 To trzeba z rozwagą. Może zobaczyć jaka wygląda zasilanie, kostki ogarnąć, datasheet, jakie napięcie wejściowe. Wpadłem właśnie na świetny pomysł. Dlaczego wtedy nie zasilałem routera z 230 VAC po tej samej skrętce i zasilaczem na końcu? 😄

Edytowano przez matsobdev

Wiadomo, to że mam plan nie znaczy że będę ot tak się na niego rzucać 🙂 Napięcie wejściowe to będzie akumulator 12V, wstępnie myślę o takim, do tego włącznik, zabezpieczenie z pierwszego posta, woltomierz, kostki, złącza XT60...

(edytowany)

Xt60 to bydle do setek (a nawet kw) watt...xt30 w zupełności wystarczy... Są też mini 560 przetwornice...niewiele droższe a są aż do 5A (nie testowałem)

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...