Skocz do zawartości

ESP32CAM problem z zasilaniem zewnętrznym

Oleski21

Pomocna odpowiedź

Cześć, 

być może ktoś miał już taki problem i będzie mi w stanie pomóc. 
Programujemy robota z 2 silnikami, sterownikiem L298N na płytce esp32cam. Problemem jest brak włączenia się esp podczas zasilania go zewnętrznie, wykorzystuje do tego baterie 9V, która podpięta jest to modułu zasilania MBV2. Na pinach jest normalnie 5v, z tego co wiem płyta ma maksymalny prąd podobny do tego z zasilania USB, więc nie powinno być problemu. Nie ważne czy podłączę ją jako 3v3 czy 5v(bo obie te opcje posiada moduł) płytka nie chce ruszyć, a w VSC(używamy esp idf) pojawia się następujący komunikat: Waiting for the device to reconnect......................... . GND dla silników z L298N jest wspólny z gnd esp. Całość programu oraz elektroniki działa, gdy podpięty jest programator, dlatego nie wiem czy jest sens wrzucania 400 linijek kodu oraz mojego spaghetti elektronicznego  😅. Słyszałem, że przy oddzielnym zasilaniu może być potrzebne podciągnięcie jednego z groundów, ale nawet nie wiem, który by to był. 

image.thumb.png.32146358734e5f35f73a8e4100aa7503.png

15 godzin temu, Oleski21 napisał:

baterie 9V

Po pierwsze, musisz wymienić zasilanie na coś innego. Bateria 9 V nie nadaje się do zasilania układów, które pobierają stosunkowo duży prąd - czyli szczególnie do zasilania układów z silnikami. Albo jakiś akumulator, albo połączone szeregowo baterie AA. Na baterii 9 V układ na pewno nie będzie poprawiał i nawet, jeśli problem leży gdzie indziej to jest to pierwsza rzecz do wymiany.

Problem został rozwiązany samoistnie. Nie wiem co było dokładnie źle, ale po prostu z nudów zacząłem wyjmować i wkładać piny i nagle ESP się uruchomiło, moja teoria to rozwalona płytka stykowa(kiedyś zdarzyło mi się wyjmować z niej piny 😆)Bateria 9v zasila jedynie ESP. Do samego sterowania silnikami były połączone szeregowo 2 bateria AA, na każdy z silników. Teraz mierzymy się z innym problemem, tzn. L298N w połączeniu z silnikami od Light Damping balance Tank, koła zaczynają się kręcić jedynie gdy ustawimy kanały ENA/ENB- PWM. na 90% mocy, wcześniej jedynie słychać piszczenie, co wynika prawdopodobnie z za słabego prądu dochodzącego do silników. 

I tutaj zaczyna się problem, bo przecież znajdują się tam silniki klasy 130, czyli 3V na każdy, czyli sameog zasilania nie mamy jak zmienić, bo możemy uszkodzić silniki. Czy możliwym jest, że ESP dając 3,3V na piny PWM wartość maksymalną w kodzie tj. 8192 i tak dostarcza jedynie około 60% maksymalnej mocy, którą może przyjąć sterownik L298N, ponieważ na PWM powinno wchodzić 5V i wtedy uzyskalibyśmy 100% całego zakresu?. 

Do zoobrazowania problemu: 

Całość kodu zajmującego się sterowaniem silników: 

image.thumb.png.de1c7c91d2fb9a30a9a4a463ed1d5a4f.png- 

Czyli ustawiamy od razu piny na 0/1 i sterujemy jedynie PWMami, oczywiście biblioteka MCPWM nas pokonała, i zaczęliśmy korzystać z LEDC 😅

52 minuty temu, Oleski21 napisał:

koła zaczynają się kręcić jedynie gdy ustawimy kanały ENA/ENB- PWM. na 90% mocy,

Spróbuj ustawić częstotliwości sygnału PWM na kilkaset Hz

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@jand Niestety to nic nie daje, prawdopodobnie jednak 3,3V podawane na pwm jest problemem. Ale mam inne pytanko, ponieważ znowu natrafiam na elementy, które chciałbym zaimplementować do projektu tj, czujnik ultradźwiękowy, który działa na logice 5V, jestem w stanie jakoś podnieść napięcie poza pinem, żeby go nie uszkodzić do 5V?  

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.