Skocz do zawartości

Przetwornik ADC i błąd odczytu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam ciekawy przypadek z przetwornikiem ADC w Arduino Mega a mianowicie pokazuje mi odczytane napięcie na pinie 5v zakres od 8 do 1018 i ciekaw jestem czy mieliście takie przypadki, bo teoretycznie powinno być od 0 do 1023 i nie wiem czy przetwornik mam zepsuty czy to błąd pomiarów.

2 godziny temu, _LM_ napisał:

O tej porze wróżka ma wolne

Wróżka wróży zakłócenia na zasilaniu albo wiszące piny zbierające sygnały radiowe. Druga opcja to walnięty ADC, ale nawet mój multimetr lubi zbierać szum w okolicach 50mV, więc raczej zacząłbym od testowania tego pierwszego...

9 godzin temu, _LM_ napisał:

Cholera, byłbym głupotę napisał, @lukas616 pokaż kod programu 

Kod jest najprostszy z możliwych.

float val = 0.00;
#include <LiquidCrystal_I2C.h>
LiquidCrystal_I2C lcd(0x27,20,4);

void setup() {
lcd.init();
lcd.backlight();

}
void loop() {
val = analogRead(A1);
lcd.setCursor(0,3);
lcd.print(val, 5);
delay(1000); 
}

Tak, pomniejszony zakres odczytu wskazań ADC jest wynikiem tak samo zakłóceń jak i napięcia referencyjnego 5V które jest brane z linii zasilania. Pewniejszym źródłem vref jest to wewnętrzne 2.56 lub 1.1V (trzeba sprawdzić w nocie konkretnego mikrokontrolera) w takim przypadku trzeba też ograniczyć napięcie wejściowe - mierzone, do poziomu wybranego vref. 

46 minut temu, _LM_ napisał:

Tak, pomniejszony zakres odczytu wskazań ADC jest wynikiem tak samo zakłóceń jak i napięcia referencyjnego 5V które jest brane z linii zasilania. Pewniejszym źródłem vref jest to wewnętrzne 2.56 lub 1.1V (trzeba sprawdzić w nocie konkretnego mikrokontrolera) w takim przypadku trzeba też ograniczyć napięcie wejściowe - mierzone, do poziomu wybranego vref. 

A no właśnie bo mierzyłem baterię, która na mierniku uniwersalnym pokazywało mi 0,70 v a przy pomocy arduino i analogReference(INTERNAL1V1) pokazywało mi 0,42 v więc skąd takie rozbieżności?

(edytowany)

Przede wszystkim zależy to od dzielnika na wejściu ADC ( jeśli jest) i dla ref 1.1 należy przeliczyć adc dla tego napięcia referencyjnego. Czyli (1.1 / 1023)*ADC 

Edytowano przez _LM_
27 minut temu, _LM_ napisał:

Przede wszystkim zależy to od dzielnika na wejściu ADC ( jeśli jest) i dla ref 1.1 należy przeliczyć adc dla tego napięcia referencyjnego. Czyli (1.1 / 1023)*ADC 

No jest tylko potencjometr mam przekręcony do końca w prawo czyli tak jakby go wcale nie było i ja dzielę przez 1024 bo przetwornik 10 bitowy ma tyle wartości.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...