Skocz do zawartości

endstop jako włącz/wył.silnik krokowy w maszynce do filamentu

Pomocna odpowiedź

Witam. "Syn marnotrawny wrócił..." 😉

Maszynka działa.

W każdej możliwej chwili wspiera szybko opróżniające się rolki oryginalnych filamentów.

Ale pojawił się nowy pomysł/problem, gdy kończy się pasek z butelki PET/po drugiej stronie ekstrudera gotowy filament, to koniec filamentu potrafi się wkręcić między zębatki i może zablokować silnik krokowy.

Po całym weekendzie eksperymentów i prób poddałem się. Nic nie działa (żadna porada z netu).

Chodzi mi oto aby na bazie endstopu (jak w czujniku końca filamentu) zatrzymać silnik zaraz po skończeniu się taśmy.

W/w endstop udało mi się dobrze podłączyć do gniazda zmax. Repieter host po komendzie M119 pokazuje Trigged po wciśnięciu endstopu.

Płyta mks base 1.5

Endstop chce zamontować za ekstruderem tak aby pręt filamentu naciskał na blaszkę endstopu a gdy się skończy to przestanie go naciskać i zatrzyna silnik.

Nie potrafie zaprogramować aby gdy filament wyjdzie z ekstrudera to  włącznik się "odciśnie" i wyłączy silnik.

Mam płytę główną mks base 1.5 i Marlina z linku:

20230305_143329.thumb.jpg.1927612db5b1b72362aa665ae450eb6d.jpg.13c1943b3eabbf14a41957fffe31e4ff.jpg

https://osoyoo.com/driver/Marlin-mks2004.rar

Do prób programowania mam arduino a do testów repieter host.

Próbowałem inne "Marliny" wczytywać do płyty głównej. 

Wiele porad od "czujnikow filamentu" spróbowałem i klapa. 

Schemat pracy: 

Wciśnięty endstop-silnik działa

Odciśnięty endstop-silnik stop.

20230305_143348.thumb.jpg.9de876ab6d7724aaf8bb2db6daf75a8c.thumb.jpg.6c45b35707c748aa9aecc9fbb5c49381.jpg

Proszę o pomoc w oprogramowaniu tego problemu bo wiedza u mnie zerowa w tej dziedzinie.

Po zmontowaniu postaram się w dziale dyi od nowa opisać historię powstawania projektu.

Próbka z 5L butelki PET.

20230305_145437.thumb.jpg.2a0c255b07ddc600b4b5edf0fd6175a0.jpg.1b908bca427dcf9c68c76f2f54f26a03.jpg

Dziękuję za ew. pomoc.

Edytowano przez Ericdrave