Skocz do zawartości

Kondensatory elektrolityczne

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej!
Chciałbym zobaczyć jakiś bezpieczny i działający przykład połączenia szeregowo dwóch kondensatorów elektrolitycznych. Chciałbym sam to zrobić w ramach testów, aczkolwiek obawiam się, że połączę je w zły sposób i je uszkodzę, gdyż przy nich biegunowość ma duże znaczenie.

Przykład równoległego ich połączenia jest w książce, a co do szeregowego to znalazłem tylko schematy ideowe w internecie (bez jakiegoś zdjęcia przykładowego), z którymi nie czuję się jeszcze zbyt pewnie i wolałbym nie bazować tylko na nich podłączając cokolwiek wiedząc, że jest przy tym jakieś niebezpieczeństwo, dlatego przychodzę z prośbą tutaj.

Dziękuję bardzo!

Kiedyś stosowane było ciekawsze: dwa identyczne kondensatory połączone minusami. Miało to zastąpić kondensator bezbiegunowy... nigdy nie próbowałem.

• Lubię! 1
2 godziny temu, ethanak napisał:

połączone minusami

Myślę że jest to możliwe dla napięć znacznie mniejszych od napięcia znamionowego kondensatora - wtedy niewielkie odwrotne napięcie być może nie zaszkodzi.

A jak się te kondensatory połączy plusami to jest jakaś różnica?

3 godziny temu, ethanak napisał:

Kiedyś stosowane było ciekawsze: dwa identyczne kondensatory połączone minusami. Miało to zastąpić kondensator bezbiegunowy... nigdy nie próbowałem.

Dawno, dawno temu stosowałem w zwrotnicach do kolumn - działało, nic nie wybuchło 😉.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...