Skocz do zawartości

Zła komunikacja czujnika kolorów z arduino przez I2C

Pomocna odpowiedź

Napisano

Próbuję zgrać ze sobą Arduino Uno i czujnik kolorów TCS34725FN. Na serial monitorze nic się nie pojawia, dopiero przy losowym wyjmowaniu przewodów z SDA i SCL zaczynają się pojawiać pojedyncze komunikaty na ekranie. Nie mam pojęcia co zrobić, żeby zaczęło działać. Testowałem to na programie od producenta.

#include <Wire.h>
#include <GroveColorSensor.h>

void setup()
{
    Serial.begin(9600);
    Wire.begin();
}

void loop()
{
    int red, green, blue;
    GroveColorSensor colorSensor;
    colorSensor.ledStatus = 1;            // When turn on the color sensor LED, ledStatus = 1; When turn off the color sensor LED, ledStatus = 0.
    while(1)
    {
        colorSensor.readRGB(&red, &green, &blue);    //Read RGB values to variables.
        delay(300);
        Serial.print("The RGB value are: RGB( ");
        Serial.print(red,DEC);
        Serial.print(", ");
        Serial.print(green,DEC);
        Serial.print(", ");
        Serial.print(blue,DEC);
        Serial.println(" )");
        colorSensor.clearInterrupt();
    }
}

@KubaJ2000x witam na forum 🙂 Jakie dokładnie Arduino posiadasz? Jaki dokładnie moduł czujnika? Czy próbowałeś łączyć te płytki z pominięciem płytki stykowej? Czy komunikaty, które pojawiają się podczas ruszania przewodami są poprawne?

Też mi się tak wydaje żeby zamiast wire zrobić beton z tym colorem i tworzenie obiektu klasy wywalić do obszaru globalnego a nie tworzyć w loop...poza tym tu nie ma żadnej komunikacji i2c, żadnego odbierania ani nadawania...

Mam arduino uno r3 a ten moduł to dokładnie Grove TCS34725FN. Od razu łączyłem bezpośrednio moduł do arduino. A komunikaty, które się pojawiają jak już trochę poruszam są poprawne (nie wiem czy dobrze mierzy, ale wyświetla wartości w serial monitorze). Co do rezystorów podciągających to nie mogę znaleźć informacji. Jest możliwość podpięcia sda i scl z czujnika do a4 i a5? Bo jak już łączy to wyświetla komunikaty, wiec to może być problem ze stykami sda i scl w arduino

Przed chwilą, KubaJ2000x napisał:

Jest możliwość podpięcia sda i scl z czujnika do a4 i a5?

Tak, piny a4/a5 są połączone na płytce Arduino z sda/scl.

• Lubię! 1
18 minut temu, jand napisał:

Jest to schowane w bibliotece czujnika. 

No właśnie tego bym się spodziewał...kolega autor musi znalezdz poprostu przykład z tej biblioteki i problem rozwiazany

Udało się w końcu ogarnąć ten czujnik :). Dużo sprawniej idzie komunikacja przez piny a4 i a5. Dodatkowo zmieniłem bibliotekę na tą od Adafruit i wszystko działa poprawnie. Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...