Skocz do zawartości

Wykorzystanie Extended IO w płytce ESP32-2432So35 pod *dwa* sensory

LeciZNamiPilot

Pomocna odpowiedź

Mam płytki developerskie ESP32-2432So35 (z Chin), o takie:

Se302f9ebb6654a91ab7928602a5a9fc9y.jpg

One mają wejścia na sensor wilgotności/temperatury, głośnik oraz ExtendedIO jako "konektor ogólnego przeznaczenia".

Pytanie czy da się, a jeśli tak, to jak wykorzystać to ExtendedIO do podłączenia jednocześnie czujnika GPS oraz enkodera?

Przeglądam sieć, o tej płytce jest trochę informacji, głównie o jej dotykowym wyświetlaczu. Mam dokumentację z ich strony z Google Drive, ale nigdzie się nie zająknęli jak wykorzystać ExtendedIO 🙂

Ktoś coś wiem, zna może tą płytkę (lub podobną) i jest w stanie pomóc?

Wyjścia ExtendedIO to 4 piny:

- GND

- IO21

- IO22

- IO35

Tu są docsy - https://drive.google.com/drive/folders/1S9Joi5JY6v9B5mvOLreeGPJ5nowEc1zA?spm=a2g0o.detail.1000023.1.17102169vREj5d

Katalog z 35 na końcu w nazwie. ESP32-2432So35

Czy uda się podłączyć jednocześnie GPS oraz enkoder pod tą płytkę??

Z góry dziękuję za pomoc!<

• Lubię! 1

Raczej wątpliwe - enkoder wymaga dwóch pinów (trzech jeśli wykorzystujesz przycisk). Nie wiem jaki to GPS ale jaki by nie był, na jednym pinie (lub zero pinów) nie pójdzie.

• Lubię! 2

Dziękuję za szybką odpowiedź!

GPS to SAM-M8Q (MATEKSYS). Enkoder "standardowy" z Arduino. Przez chwilę myślałem, żeby się przełączać między nimi, a korzystałyby z tego samego gniazda, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Nigdy nie będą wykorzystywane w tym samym czasie.

Ale chyba prościej będzie kupić inny dev-kit... Którą zatem płytkę ESP32 z Bluetooth BLE polecisz pod dwa sensory?

Pomyślałem o jednej z prostszych: Mikrokontroler ESP-32S z wbudowanym modułem ESP-WROOM-32.

• Lubię! 1

8 minut temu, LeciZNamiPilot napisał:

Którą zatem płytkę ESP32 z Bluetooth BLE polecisz pod dwa sensory?

Ja używam albo LOLIN32 Lite (jeśli musi być zasilanie z aku), albo pierwszego lepszego ESP32 DevKita, albo "gołego" WROOM/WROVER.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Chyba zainteresuję się płytkami z LOLIN32, bo płytka ma pracować "w terenie".

Możesz polecić jakieś ogniwa pod nią? Czytałem, że muszą być 3.7V. 

Wstępnie wybrałem ten LINK Podoba się bo można go zasilać także z USB. Ogniwa dokupię później.

Dokładnie takich używam (nawet zdaje się że ostatnio od tego gościa kupowałem). Aku - to już zależy od tego co chcesz, ale raczej nie mniejsze niż 1000mAh. Masz tu przykłady: https://botland.com.pl/275-akumulatory-li-pol-1s-37v

Na Akygach się nigdy jeszcze nie zawiodłem, chociaż pewnie są lepsze.

Ewentualnie jakiś 18650, ale to chyba przerost formy nad treścią.

Aha: jak szukasz na aledrogo to nie wszyscy mają prawidłową nazwę LOLIN32 Lite - szukaj również pod ESP32 Lite

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1

Na tej płytce jest też złącze UART. Dla zmylenia przeciwnika opisane jako "Power supply" 🙂

Ale nawet jakbyś nie chciał go używać, to do gps potrzebujesz tylko wejścia szeregowego danych NMEA. Wystarczy przemapować jeden z pinów tego ExtendedIO na Rx, a dwa pozostałe użyć do enkodera.

Można użyć też IO na których jest led rgb albo karta sd. Ale to już wymaga lutowania.

• Lubię! 1

Jeszcze jedno pytanie: Te białe gniazda na płytce to są JST SH1.0-4P ? Nie pytałbym o to, ale kupiłem już kabelki, przyszły i ....okazały się za małe. Chce się teraz upewnić! Pytam o białe gniazda ExtendedIO oraz Power Supply.

(edytowany)

Kable szczęśliwie zakupiłem, mam już i są OK, tj. pasują.

Ale pojawił się kolejny problem.... Nie wiem jakie przyporządkować wartości (numery pin-ów) dla RX/TX w gnieździe P1 mojej płytki. Korzystam z biblioteki TinyGPSPlus (  https://github.com/mikalhart/TinyGPSPlus ) i przykłady się uruchamiają, ale rzucają błędem "check wiring". Obstawiam, ze podaję złe numery pin-ów.

Druga sprawa, dowiedziałem się, że nie można korzystać jednocześnie z gniazda P1 do transmisji UART oraz portu USB, co utrudnia debuggowanie wszystkiego. Ale powiedzmy z tym sobie poradziłem (BLE).

Z góry dzięki za podpowiedzi!

Tu są DOCS: http://pan.jczn1688.com/directlink/1/ESP32 module/3.5inch_ESP32-3248S035.zip?spm=a2g0o.detail.1000023.1.4d21CmARCmARXj&file=3.5inch_ESP32-3248S035.zip

Płytka

Schematy i wyprowadzenia

Edytowano przez LeciZNamiPilot

6 godzin temu, LeciZNamiPilot napisał:

Nie wiem jakie przyporządkować wartości (numery pin-ów) dla RX/TX w gnieździe P1 mojej płytki.

Hm... co sądzisz o tym żeby przyporządkować te które są fizycznie podłączone?

Aha, IO35 nie możesz użyć jako Tx, ale to pewnie wiesz...

A masz tam 34 bo zdaje się że nie?

Piny od 34 w górę są input-only. Czyli nie ustawisz jako Tx,  ale (podobno, nie sprawdzałem) pójdą jako Rx.

Jeśli potrzebujesz Rx-only to możesz ustawić jako Tx UART_PIN_NO_CHANGE (inaczej -1). Też nie próbowałem, ale według dokumentacji powinno działać.

A, i dlaczego uart0 a nie 1 albo 2?

Edytowano przez ethanak

Dziękuję za pomoc!  Tak mam 38 nóżek (WROOM-32). Pierwsza i ostatnia są zmasowane.

Na pierwszej grafice którą załączyłem są gniazda na płytce. ExtendedIO będzie wykorzystane do innego sensora. Kolejny UART wykorzystuje chyba dioda RGB. I zostaje jeden w porcie P1 Power Supply 4-pin 1.25 i z niego muszę skorzystać (innego wyjścia nie ma).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.