Skocz do zawartości

Raspberry Pi E-Paper

Pomocna odpowiedź

@Michalkap witam na forum 🙂 A co dokładnie chcesz tym osiągnąć, bo przy rozdzielczości 200x200 px to pulpit będzie raczej bezużyteczny (i to niezależnie od typu wyświetlacza).

Chodzi o zrobienie Palmtopa/PDA, jeśli mógłbym wyświetlić pulpit, łatwo napisałbym gui, jeśli nie, musiałbym pisać wszystko od zera.

Na pewno bez problemu znajdziesz trochę większe wyświetlacze na ISP (ale normalne, kolorowe), na których wyświetlisz normalnie pulpit. Z takimi malutkimi wyświetlaczami będzie problem, chyba nie widziałem jeszcze projektów z tymi małymi e-papierami, na których byłoby wyświetlane GUI systemowe. Znacznie łatwiej byłoby, gdybyś zdecydował się na trochę większy rozmiar, bo znajdziesz wtedy gotowe wyświetlacze e-papierowe, które podłącza się po HDMI, przykład:

(edytowany)

A ja tak z ciekawości: mam zdechłego PocketBooka 5", dałoby się ten wyświetlacz wykorzystać? Bo rozdziałka jest już spoko (600x800)...

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
Dnia 1.04.2023 o 18:02, Michalkap napisał:

Wiem, że 2 tygodnie po czasie: trójkolorowe wyświetlacze od Waveshare mają dramatyczne odświeżanie (koło 6s) i mają tylko tryb full-screen-refresh. Jeżeli chcesz mieć cokolwiek o charakterze pulpitu interaktywnego, szukaj wyświetlaczy z częściowym odświeżaniem (partial update) i z całkowitym poniżej sekundy. Ale od tego dostawcy to już tylko cz-b.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...