Skocz do zawartości

(Chyba) Wadliwa drukarka 3d Ender-5 pro

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kupiłem endera-5 pro wypoziomowałem stół i przeprowadziłem kalibrację ekstrudera. Testowałem 2 orginalne dysze i obie się zapychają przy pierwszym wydruku (wypalałem obie lecz znowu się zapychają) . Do tego wydruki odrywają się od stołu albo drukarka pluje fillamentem byle jak (używam fillamentu od firmy ,,Devil Design").

Jakby ktoś wiedział jak? i czy? da się to naprawić proszę o pomoc.

Wyciąga szklaną kulę i liczy na uzyskanie rozwiązania. Kula zaczyna wyświetlać wizję i pojawia się napis "nie można znaleźć rozwiązania bez dalszych danych".
Filament filamentowi nie jest równy, nawet u jednego producenta. Nie podałeś/aś nawet typu nie wspominając nawet o tym czy jest to filament z brokatem. Zakładając, że to nowa drukarka to dysza ma prawdopodobnie 0.4mm, więc filamenty brokatowe nie przejdą tak łatwo i mogą zapychać. Druga kwestia to czy filament jest suchy... może na zapychanie nie ma to znacznego wpływu, ale na plucie jak najbardziej... Trzecia kwestia to jak bardzo filament jest zakurzony, bo duże zakurzenie może zablokować dyszę, ale po wzroście ciśnienia poprzez pchanie filamentu przez ekstruder do zapchanej dyszy może spowodować poluzowanie lub uszkodzenie drobinki kurzu, które poskutkuje wypluciem plastiku z dużą siłą... Rozwiązań jest wiele... Znając więcej szczegółów łatwiej będzie diagnozować problem...

• Lubię! 1

@Feneken jaki dokładnie typ filamentu używasz i jaką temperaturę ekstrudera ustawiłeś? Problem pojawia się jedynie przy drukowaniu, czy również podczas "ładowania" nowego filementu. Czy podczas czyszczenia głowicy zauważasz tam faktycznie jakieś fizyczne przeszkody? 

Dnia 16.04.2023 o 18:08, Feneken napisał:

Jakby ktoś wiedział

Najlepiej zapytaj na forum reprapy.pl - tam jest cały dział poświęcony Enderom i to chyba najlepsze żródło.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...