Skocz do zawartości

Arduino nano rozłączanie od zasilania w losowy sposób podczas pracy z servem

Konrad520

Pomocna odpowiedź

Witam,t

mam problem związany z arduino nano, mianowicie po podłączeniu serva (TowerPro MG995) i uruchomieniu podstawowych programów testowych servo nie działa poprawnie (zgodnie z wgranym programem). Płytka zasilana jest z USB i po wykonaniu pracy serva słychać dzwięk rozłączenia USB na komputerze. Nie wiem w czym może być problem jakieś sugestie? 

@Konrad520 witam na forum 🙂 Serwomechanizm pobiera zbyt duży prąd, abyś mógł zasilać płytkę i serwo z USB. Musisz podłączyć mocniejsze zasilanie - najlepiej z osobnym stabilizatorem (lub przetwornicą) dla serwa.

Okej miało by to sens, dzięki za podpowiedz 😉. Wracając do samego nano (pierwszy raz mam styczność) to szukając rozwiązania po jakiś filmikach zobaczyłem że niektórzy wybierali opcje z narzędzi programatora i wybierali któryś z nich. Sam też zaznaczyłem jak na filmiku a teraz nie wiem jak to odznaczyć 😔 i pojawiły się problemy z przesłaniem podstawowego kodu np. blink na płykę. Da się jakoś odznaczyć wybór programatora w arudino IDE lub ewentualnie jaki powinienem wybrać przy przesyłaniu kodu na płytkę nano (klona). 

image.thumb.png.43c91e8cb4da45ae6469b381b3e814fa.png

8 godzin temu, Konrad520 napisał:

Da się jakoś odznaczyć wybór programatora w arudino IDE

Po co? Przecież w IDE masz dwie możliwości: "Wgraj" albo "Wgraj używając programatora". Jeśli masz problem z wgraniem a płytka jest sprawna, to z reguły jest to kwestia wybrania złego procesora (typowe właśnie dla Nano).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Na pokazanym obrazku masz nieaktywną opcję wyboru portu COM, tak jakby Arduino było niepodłączone lub niewykryte prawidłowo jako port COM. 

Może nie przeżyło zabaw z serwem. Wejdź w manager urządzeń WIN i sprawdź, czy pojawia się port COM i czy nie ma przy nim jakiś ostrzeżeń.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.