Skocz do zawartości

Maszynka do robienia filamentu z plastikowych butelet PET.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam 
próbowałem z poradnika zrobić maszynkę do robienia filamentu z butelek PET i mam bardzo duże problemy:
1. po kupieniu hotendu nie wiem jaka jest rezystancja termostatu 
2. także termostat W1209 nie dość że się zepsuł więc czy ktoś wie czy mógłbym z pomocą arduino zrobić jakieś proste sterowanie grzałką

3.jak działał termostat W1209 to temperatura dochodziła do 75 stopni i dalej nie grzało mimo że miałem na 89 stopni ustawiony

i pytanie teraz jak mógłym sterować grzałką i termostatem za pomocą arduino? jest to w ogóle możliwe?

3 godziny temu, Janushello napisał:

także termostat W1209 nie dość że się zepsuł więc czy ktoś wie czy mógłbym z pomocą arduino zrobić jakieś proste sterowanie grzałką

Arduino, Termopara + układ do niej (eg. MAX6675). Do tego algorytm PID. Żadnych termostatów, nie są zaprojektowane do osiągania temperatur powyżej 100st. C (służą do ogrzewania pomieszczeń / wody, a nie do budowy maszyn przemysłowych). 

Ew. zamiast Arduino możesz użyć REX C100, termopary (tutaj już bez układu) i przekaźnika SSR DC/DC (nie mylić z DC/AC), to chyba najłatwiejsze rozwiązanie. Oczywiście sterownik trzeba odpowiednio skalibrować pod Twój układ.

• Lubię! 1

ok dzięki za szybką odpowiedź to widzę że termopara i ten układ do niej jest zasilany 5V jak arduino.

Czy mógłbym zasilić grzałkę z tranzystora czy lepiej zasilacz (mam zasilacz komputerowy ATX 24 pin to tam mam zasilanie 12V)?

Czy jak jest napięcie pracy 24V to powinienem koniecznie zasilać grzałkę 24 V czy mój zasilacz komputerowy ATX?

Zrzut ekranu 2023-04-26 180050.png

• Lubię! 1
(edytowany)
Dnia 26.04.2023 o 18:09, Janushello napisał:

Czy jak jest napięcie pracy 24V to powinienem koniecznie zasilać grzałkę 24 V czy mój zasilacz komputerowy ATX?

Możesz zasilać ją z 12V, ale będzie dawać tylko ćwierć mocy.

Dnia 26.04.2023 o 18:09, Janushello napisał:

Czy mógłbym zasilić grzałkę z tranzystora czy lepiej zasilacz (mam zasilacz komputerowy ATX 24 pin to tam mam zasilanie 12V)?

Uhm... do grzałek zdecydowanie przyda się mocniejszy zasilacz niż ten wbudowany w Arduino (przynajmniej tak to zrozumiałem). I dodatkowo jakiś sensowny przekaźnik SSR, bo inaczej to proszenie się o kłopoty.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...