Skocz do zawartości

Zmniejszenie jasności oświetlenia LED

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Mam oświetlenie LED jak na zdjęciu. Niestety jest zbyt jasne. Chciałbym je ściemnić ale to nie jest prosta sprawa ze względu na zasilacz jaki znajduje się w środku. Mianowicie są tam trzy zasilacze ( niestety słaba jakość zdjęcia ale innych nie mam) po jednym na okrąg. Wyjście zasilacza to 120-170 vdc 260mA. Czy można zamienić ten zasilacz na inny, który pozwoli na zmniejszenie intensywności światła?

Czy jest może jakiś inny sposób na to?

Pozdrawiam 

Screenshot_20230425-190900.png

Screenshot_20230426-131453.png

3 godziny temu, Daniel1172 napisał:

Czy jest może jakiś inny sposób na to?

Raczej nie.

Trzeba wymienić zasilacz na taki, który ma możliwość sterowania prądem (czyli jasnością).

• Lubię! 1

Tylko musi być taka sama ilość diod (czy równolegle połączonych paczek) w szeregu, żeby to zadziałało. Możnaby nawet, jeśli wszystkie lampy mają po tyle samo, to z dwóch zasilać trzy lampy, jeśli równolegle da się połączyć takie zasilacze.

Ciekawe czy są sterowniki PWM na wyjście takich zasilaczy. To chyba byłoby najmniej stratne energetycznie rozwiązanie. 

Też ostatnio wymieniłem zasilacz stałoprądowy w lampie w łazience. Do czasu artykułu na forbocie nawet nie wiedziałem, że takie są. Jakie są zalety/różnice w stosowaniu taśm z ledami i rezystorami plus zasilacze napięciowe, a ledy z zasilaczami prądowymi?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...