Skocz do zawartości

Przekaźniki 5V, a esp32

SOYER

Pomocna odpowiedź

Cześć, czy taki moduł mogę podpiąć do esp32?

Tzn, zasilanie modułu 5V, wejścia IN modułu bezpośrednio do wyjść esp32.

W modułach przekaźników sterowanych tylko stanem niskim jest słynna zworka między jd-vcc, a vcc, pozwalająca rozdzielić zasilanie modułu od zasilania cewek.

W tym module jest tylko zworka wybierająca sposób wyzwalania przekaźników.

Jest optoizolacja to jak najbardziej można, z resztą w opisie napisano że sterowanie od 3V. Dla 100proc pewności poszukałbym schematu tego modułu. 

Witam!

Można użyć do ESP...tak samo, jak na wejście układu TTL można podać stan 3,3V z ESP, bo dla logiki TTL, logiczna "1" jest  od 2,5V.

Przekaźnik z optoizolacją nie będzie sam wystawiał stanu wysokiego, jeśli zworka jest ustawiona na sterowanie stanem wysokim, odwrotnie nie, moduł  ESP ulegnie zniszczeniu, dostając  5V na pin GPIO.

Weź  sobie ten schemat zobacz, że rejestry przesuwne  są zasilane 3,3V, zaś dekodery BCD 5V,(te są tutaj dla NIXIE, ja stosuję ten układ do wyświetlaczy 7-segmentowych, niemniej zasada jest ta sama), zaś sterowanie dekoderów BCD jest w logice 3,3V, przy , typowym dla TTL, zasilaniu 5V.

Zasada ta nie działa w drugą stronę, bo dla "pożenienia" logiki 5V TTL z ESP 3,3V jest już potrzebny konwerter stanów logicznych, jeśli 5V ma być podane na pin  GPIO w logice 3,3V, w tym przypadku tak nie jest.

5V-3,3V example.jpg

Dnia 12.06.2023 o 01:00, Kuba83 napisał:

Witam!

Można użyć do ESP...tak samo, jak na wejście układu TTL można podać stan 3,3V z ESP, bo dla logiki TTL, logiczna "1" jest  od 2,5V.

Przekaźnik z optoizolacją nie będzie sam wystawiał stanu wysokiego, jeśli zworka jest ustawiona na sterowanie stanem wysokim, odwrotnie nie, moduł  ESP ulegnie zniszczeniu, dostając  5V na pin GPIO.

Weź  sobie ten schemat zobacz, że rejestry przesuwne  są zasilane 3,3V, zaś dekodery BCD 5V,(te są tutaj dla NIXIE, ja stosuję ten układ do wyświetlaczy 7-segmentowych, niemniej zasada jest ta sama), zaś sterowanie dekoderów BCD jest w logice 3,3V, przy , typowym dla TTL, zasilaniu 5V.

Zasada ta nie działa w drugą stronę, bo dla "pożenienia" logiki 5V TTL z ESP 3,3V jest już potrzebny konwerter stanów logicznych, jeśli 5V ma być podane na pin  GPIO w logice 3,3V, w tym przypadku tak nie jest.

5V-3,3V example.jpg

Czy mam z tego rozumieć, że do esp32 muszę kupić moduł przekaźników sterowany stanem wysokim?

Nie bardzo rozumiem co tu jest napisane. Zawsze myślałem, że taki moduł przekaźnika tylko „czyta” pin sterujący i zależnie od stanu steruje przekaźnikiem. Jak więc na pinie esp32 może pojawić się 5V z modułu przekaźnika.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Sklep powinien udostępnić schemat tego modułu i to rozwiałoby wszelkie wątpliwości. A tak to można jedynie gdybać. Pewnikiem jest że na GPIO od esp32 nie można podawać napięć powyżej 3.3V

Edytowano przez _LM_

Wszystko zależy od tego jak czyta i co projektant uznał za "stan niski".

Najlepiej sprawdzić czy moduł jest przeznaczony do RPi - on też nie lubi 5V na gpio.

• Lubię! 1

Czyli takie „standardowe”

https://botland.com.pl/przekazniki-przekazniki-arduino/2579-modul-przekaznikow-4-kanaly-z-optoizolacja-styki-10a-250vac-cewka-5v-5904422330996.html?cd=18298825651&ad=&kd=&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAq4KuBhA6EiwArMAw1DA8Nz02_Fkl5LQaWByvHevnLxRi4CrwpOtKFsrP9bDiJROD6IrenhoCOKIQAvD_BwE

tylko pokombinować ze zworką na jd-vcc:

JD-VCC - zasilanie cewki przekaźnika, domyślnie połączone z VCC za pomocą zworki. W celu sterowania napięciem 3,3 V należy rozłączyć zworkę do pinu JD podłączyć zasilanie cewki 5 V, a do VCC podpiąć napięcie 3,3 V.

Si?

(edytowany)

No 

"VCC - zasilanie optoizolatora.

JD-VCC - zasilanie cewki przekaźnika, domyślnie połączone z VCC za pomocą zworki. W celu sterowania napięciem 3,3 V należy rozłączyć zworkę do pinu JD podłączyć zasilanie cewki 5 V, a do VCC podpiąć napięcie 3,3 V

." 

Tak jest dobrze 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Witam!

Zależy jaki moduł, ja mam to

https://allegro.pl/oferta/modul-przekaznik-8-kanalowy-5v-10a-arduino-14591610824

Zworka JD-VCC założona, zasilanie 5V pomiędzy VCC ogólne a GND, mój moduł ma sterowanie stanem niskim, zwarcie pinu sterującego go masy załącza przekaźnik.

Moduł przy takiej konfiguracji wystawia pomiędzy IN 1-8 a GND około 2,7V.

Testowałem to z ESP8266, gdyby było inaczej, to by tylko dym poszedł.

12 godzin temu, _LM_ napisał:

8266 wytrzyma 5V na gpio, esp32 nie. 

Dokładnie, sprawdzone, potwierdzone😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.