Skocz do zawartości

Domofon na esp32, sim800l, dfplayer...

Pomocna odpowiedź

Fajne i ładne

Po mojemu za dużo gada, ale to kwestia wprawy w robieniu aplikacji z wyjściem na mowę. Pewnie za jakiś czas przerobisz 🙂

40 minut temu, SOYER napisał:

Nie bardzo rozumiem.

Przykładowo: reakcja na przyłożenie karty od wewnątrz powinna być:

• Uruchamiam zamek
  • Jednocześnie odpalam tekst "Bardzo mi miło, ethanak, że wychodzisz, przyjemnej podróży"

A masz:

1. Odpalenie  jakiegoś elaboratu o podróżach i wyjściach
  2. Jak skończy gadać to uruchamiasz zamek.

Zastanów się, co jest ważniejsze.

Ogólnie wszystkie interfejsy tego typu działają w ten sposób, że reakcją na jakiś bodziec jest rozpoczęcie wykonania czynności i jednoczesne powiedzenie tekstu związanego z tą czynnością. Przy czym teksty powinny być stosunkowo krótkie ale jednoznacznie określające to, czego user chciałby się dowiedzieć.

Taki przykład (znowu z mojego czytaka):

W trybie wyboru książki naciśnięcie klawisza powoduje zmianę aktualnej pozycji i zaanonsowanie autora i tytułu. Mogę nie czekać aż skończy mi gadać tylko np. jeszcze raz nacisnąć przycisk wyboru, albo (również nie czekając) nacisnąć "play".

(edytowany)
18 minut temu, ethanak napisał:
  • Uruchamiam zamek
  • Jednocześnie odpalam tekst "Bardzo mi miło, ethanak, że wychodzisz, przyjemnej podróży"

Mam przy wyjsciu komunikat otwieram furtkę, w tym samym czasie otwieram furtkę, a potem dopiero komunikat pożegnalny😁.

Także mam dobrze, też o tym myślałem kiedy pisałem szkic👍.

Edytowano przez SOYER
9 minut temu, SOYER napisał:

Mam przy wyjsciu komunikat otwieram furtkę, w tym samym czasie otwieram furtkę, a potem dopiero komunikat pożegnalny

OK, na filmie to wyglądało inaczej 🙂

Brawo @SOYER w końcu finisz 🙂 Podoba mi się obudowa, jednak czy ten poliwęglan nie popęka z czasem od słońca? Dla tak zacnego projektu zastosowałbym jednak jakiś ładniejszy wyświetlacz, być może również znakowy ale OLED. Ciekawe jak będzie z kontrastem w tym twoim kiedy temperatury spadną poniżej zera. Ogólnie wielki szacun za doprowadzenie tego do końca gdyż wiem że sporo problemów pokonałeś.

• Lubię! 1

Co do zimy, to już mam przygotowaną grzałkę z kamery cctv, co do plexi, to chciałem szybę, ale wykonanie okazało się poza zasięgiem technicznym miejscowych firm, lub cena i termin były z kosmosu. Zrobienie tego z plexi też tanie nie było😔. Zobaczymy jak to przetrwa UV. Jeśli masz kogoś kto mi zrobi takie szybki to daj cynk.

• Lubię! 1
(edytowany)

Ja dobrze rozumiem że każde otwarcie wysyła smsa? Wydaje mi się że z czasem będzie to męczące no i trochę inwigilacja 😉 otwieranie zdalne z smsa też jest?

Edytowano przez _LM_
29 minut temu, _LM_ napisał:

Ja dobrze rozumiem że każde otwarcie wysyła smsa? Wydaje mi się że z czasem będzie to męczące no i trochę inwigilacja 😉 otwieranie zdalne z smsa też jest?

Mam już powiadomienia z otwarcia i zamknięcia bram, z pralki, z suszarki, z wodomierza, z furtki nie robi różnicy😁.

Zdalne otwieranie z Supli, dodatkowo dzwonienie na domofon.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...