Skocz do zawartości

Zapisywanie w zmiennej typu float za pomocą klawiatury membranowej w arduinp

wicki21

Pomocna odpowiedź

Witam, od jakiegoś czasu  borykam się z problemem zapisu wartości wpisanej z klawiatury membranowej do zmiennej w programie.  Potrzebuję do mojego małego programu aby wartość wpisana na klawiaturze zapisywała się w zmiennej dzięki czemu byłbym w stanie za pomocą tej wartości wysterować odpowiednią ilość kroków na silniku.  Szukałem informacji na paru forach, lecz jedyne co udało mi się uzyskać, to podpowiedzi do tworzenia lub całe kody przystosowane do porównywania wartości wpisanych na klawiaturze do odgórnie ustalonej zmiennej. Miałby ktoś z was jakąś podpowiedź lub wątek który pomógłby mi coś z tym ruszyć? Kożystam z biblioteki Keypad.h

Z góry dziękuje za pomoc 

@wicki21 witam na forum 🙂

Jak rozumiem nie chodzi Ci o wartość jednego klawisza tylko o wpisywanie całej wartości (i to razem z przecinkiem) - stąd pytanie o float. Zgadza się?

44 minuty temu, wicki21 napisał:

@Treker tak, dokładnie o to mi chodzi 

Nie wiem po co Ci floaty w przypadku silników krokowych...przecież nie będziesz robił 250 kroków i pół 😜

char str_number[] = "1.23";

float number = (float)atof(str_number);

Powyżej masz przykład jak przekonwertować tekst na liczbę zmiennoprzecinkową...teraz tylko zostaje wczytywanie znaków z klawiatury do bufora, no i ustalenie który klawisz jest kropką i gotowe..

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

Nie wiem po co Ci floaty w przypadku silników krokowych...przecież nie będziesz robił 250 kroków i pół 😜

Pewnie chce wpisać wartość w mm i przeliczyć na kroki 😉 Wtedy float'y jak najbardziej się przydają.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.