Skocz do zawartości

Zmiana położenia zębatki w silniku krokowym

Pomocna odpowiedź

Napisano

Potrzebuję obniżyć mosiężną zębatkę w silniku krokowym PF25-48D4 Domyślam się że najłatwiejszą metodą będzie jej podgrzanie. Pytanie czy to nie uszkodzi magnesów w tym silniku, tj: do jakiej temperatury mogę grzać? A być może jest ona montowana na klej? Poniżej zdjęcie silnika, i coś co chcę zbudować na nim - przekładnię planetarną

tfNt0OO.thumb.jpg.7353592962cf5ea7f2bf38f8f4faa768.jpg

(edytowany)

Obstawiam, że jest prasowana na gorąco (zdejmowałem podobny element z wrzeciona frezarki, konkretniej stożek pod uchwyt wiertarski). Klejony nie był... Możesz spróbować małym ściągaczem do łożysk ją ściągnąć, a potem podgrzać i wprasować imadłem z wydrukowaną tulejką jako elementem pośrednim między szczęką, a zębatką... O ile silnik ma wystarczająco wytrzymałą obudowę.

Edytowano przez H1M4W4R1

A tak sie podłączę: kupuję używki silniki, i muszę w warunkach domowych wyciepać oryginalną zębatkę. Jakiś pomysł oprócz przecięcia tego dremelem? Ściągacza nie mam niestety 😞

1 minutę temu, ethanak napisał:

Ściągacza nie mam niestety

Ściągacz z kluczem udarowym DeWalt'a na akumulator działa najlepiej (od biedy z wkrętarką). Alternatywnie ciąć albo zeszlifować, ale długo schodzi 😛Ściągaczem z udarem zębatka poddaje się w kilka milisekund 😄 (ściągacze trzeba dość często wymieniać, bo gwinty się psują).

9 minut temu, ethanak napisał:

A tak sie podłączę: kupuję używki silniki, i muszę w warunkach domowych wyciepać oryginalną zębatkę. Jakiś pomysł oprócz przecięcia tego dremelem? Ściągacza nie mam niestety 😞

Ja takie zębatki z małych silników ściągam tak że na jakimś kawałku blachy (trzonek od starych metalowych łyżek się nadaje bo twarde) nacinam kawałek szczeliny tak żeby oś wlazła...wtedy podgrzewam i młoteczkiem idzie jak ma iść... końcówkę to nawet małym gwoździem już wybijam bo nie trzyma tak jak na początku

(edytowany)

Podgrzałem palnikiem i docisnąłem zp imaldła z pomacą takiego prostego dynksu. Dzisiaj już nie opiszę dokładnie bo musiałem do kumpla z tym zajść 🍻. @ethanak do nema17 zrobiłem sobie ściągacz z rurki i przyspawanej nakrętki m8 jutro zrobię zdjęcie tego cuda. 

Edytowano przez _LM_
(edytowany)

Obiecany ściągacz. Do większych zębatek 

IMG_20230604_085455.thumb.jpg.91cb3894eabca9caa0ab7be5040aa8da.jpgIMG_20230604_085358.thumb.jpg.c2da4904d1c812bb5a3bd88a9eb19037.jpgIMG_20230604_085326.thumb.jpg.4a061bd9ccaaa463b5a92fb3fe6bc987.jpg

Jest nieco niewygodny w użyciu ale też zrobiony na potrzebę chwili i działa

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...